Ελληνικό χρώμα στις Βρυξέλλες

Τελευταία ενημέρωση: 2009-10-20, 00:00:00

Την εικαστική του ματιά πάνω στον Γιάννη Ρίτσο μοιράζεται με τους φιλότεχνους της Ευρώπης ο συμπολίτης Αστέρης Γκέκας, ο οποίος εκθέτει έργα του στην Γκαλερί «Θεώρημα» των Βρυξελλών. Η έκθεση του διακεκριμένου συμπολίτη εικαστικού θα «φιλοξενηθεί» έως τις 31 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και αγγίζει την ανθρώπινη υπόσταση ενός διαχρονικού ποιητικού έργου. Ο Αστέρης Γκέκας συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες οι οποίοι αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη εικαστική δράση και αφ ετέρου εντάσσει ποιητικά και μουσικά στοιχεία στο έργο του. Στο πεδίο των ατομικών εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα, εικαστικές παρουσιάσεις σε Γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και σε εξέχοντες πολιτιστικούς χώρους, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές, όπως το Ιδρυμα “Ωνάση” στην Αθήνα, στην Πινακοθήκη Κατσίγρα της Λάρισας, το Μουσείο του Πόντου στην Κατερίνη, το Ιδρυμα Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα στα Τρίκαλα καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Ο γνωστός δημιουργός έχει κατ’ επανάληψη παρουσιάσει έργα του στο εξωτερικό, μεταφέροντας σε κάθε νέα παρουσίαση το ελληνικό εικαστικό χρώμα.
Ο γνωστός ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Χ. Καμπουρίδης αναφέρει για τον δημιουργό “αυτό που μας είλκυσε στα έργα του Αστέρη Γκέκα ήταν η πρωτότυπη μείξη της χειροτεχνικής μαστοριάς που φτάνει στη βασανιστική αυτοπειθαρχία, στα όρια της μονότονης προσευχής. Τα σκαλισμένα θέματα είναι κι εδώ πολύχρωμα και διακοσμητικά, σαν από βαλκανικό εκκλησιαστικό τέμπλο, αλλά με πρώτη ύλη και σελίδες ποιητών όπως ο Μ. Αναγνωστάκης ή ο Π. Θασίτης που ο Γκέκας μεταμορφώνει σε βιτρό. Δεν είναι τυποποιημένη εικαστική παραγωγή, έχει ελαττώματα και υπερβολές, αλλά πρόκειται για ασυνήθιστη, εμπνευσμένη εικονογραφία”.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=