ΤΟΠΙΚΑ

Στο 6,5% ο ΦΠΑ στα φάρμακα ~ Ενώ οι φαρμακοποιοί ρύθμισαν τις ταμειακές

στο-65-ο-φπα-στα-φάρμακα-ενώ-οι-φαρμακοπο-409034

Καμία ενημέρωση από την ΗΔΙΚΑ για τη μη στρογγυλοποίηση του συντελεστή

Σταθερά στο 6,5% παραμένει ο ΦΠΑ στα δελτία φαρμάκων παρά το γεγονός ότι από τη Δευτέρα, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου για τις αυξήσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας, έπρεπε να στρογγυλοποιηθεί και να κατέβει στο 6%.

Αν και οι φαρμακοποιοί μπήκαν στη διαδικασία και ρύθμισαν τις ταμειακές τους μηχανές, ώστε να είναι έτοιμοι και να εφαρμόσουν το μέτρο, ωστόσο η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) απεδείχθη τελικά ότι δεν ήταν το ίδιο προετοιμασμένη με αποτέλεσμα η χορήγηση των φαρμάκων να συνεχίσει να γίνεται με τον παλιό συντελεστή του ΦΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και Αλμυρού, Κωνσταντίνος Ματσιόλης είπε ότι η ΗΔΙΚΑ επιβάλλεται να ενημερώσει τις εταιρείες των προγραμμάτων για τις ρυθμίσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν το έχει πράξει και κανείς δεν έχει ενημέρωση τι ακριβώς συμβαίνει.

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις στα φαρμακεία σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμβολίων συνεχίζονται εδώ και ένα εξάμηνο. Η προμήθεια γίνεται με λίγα εμβόλια κάθε φορά, γεγονός που έχει τεθεί υπόψη των αρμοδίων.

Από κει και πέρα, υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Ο κ. Ματσιόλης είπε ότι «η διαδικασία είναι ρυθμισμένη. Η ανανέωση γίνεται με το σταγονόμετρο, όμως οι ανάγκες καλύπτονται επαρκώς».

Μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς υπάρχει με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι «μόλις χθες εξοφληθήκαμε για το Μάρτιο, ενώ κανονικά έπρεπε να πληρωθούμε για το μήνα Μάιο. «Το κράτος για μία ακόμη φορά δεν δείχνει συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το φετινό καλοκαίρι είναι θερμό για τον κλάδο. Οπως εξήγησε ο ίδιος, οι φαρμακοποιοί περιμένουν να ψηφιστεί στη Βουλή η άρση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η πώληση φαρμάκων από τα μάρκετ το επόμενο εικοσαήμερο. Επιπλέον, να μειωθούν οι τιμές διάθεσης των φαρμάκων στο 50% για τα γενόσημα που έχει λήξει η πατέντα τους και στο 32,5 % για τα υπόλοιπα που επίσης έχουν συμπληρώσει 10ετία.

«Αυτό θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στην αγορά φαρμάκων στη χώρα, η οποία θα οδηγήσει σε κλείσιμο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η περίοδος που διανύουμε, παρά το θέρος, είναι περίοδος εξελίξεων και συγκρούσεων ανάμεσα στο κλάδο και την κυβέρνηση. Ο σκοπός αυτών των μέτρων στοχεύει στην πλήρη κυριαρχία των μονοπωλίων στη χώρα τόσο στα φαρμακεία όσο και στη διακίνηση των φαρμάκων», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου