ΤΟΠΙΚΑ

Η Μαγνησία με τις μονοεδρικές περιφέρειες

η-μαγνησία-με-τις-μονοεδρικές-περιφέρ-851206

Μία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Γερμανικό σύστημα ή παραλλαγή του προκρίνει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η πρόταση θα παρουσιαστεί στα άλλα κόμματα πολύ σύντομα, όπως υπόσχεται η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών- Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Εάν εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- κυρίως της Ν.Δ- δεν αποκλείεται ο νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Δύσκολο κάτι τέτοιο», επισημαίνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στελέχη του ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση των εναλλακτικών προτάσεων.

Στο ερώτημα πόσους βουλευτές θα έχει στο μέλλον ο νομός Μαγνησίας η απάντηση δεν είναι σίγουρη, αφού θα εξαρτηθεί από το πλαίσιο εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου που η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει.

Σύμφωνα με το σύστημα που προωθείται -χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί τίποτα- δρομολογείται να διαχωριστεί η επικράτεια σε 180 μονοεδρικές περιφέρειες (μία περιφέρεια ανά 50-60 χιλιάδες ψηφοφόρους, ενώ οι υπόλοιποι 120 με 150 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα σε 5-6 μείζονες περιφέρειες στις οποίες προφανώς θα συγχωνευθούν οι 13 σημερινές διοικητικές περιφέρειες).

Ο σημερινός σχεδιασμός πρακτικά για τη Μαγνησία σημαίνει ότι πιθανότατα ο Νομός θα διαχωριστεί σε 3 πιθανότατα μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Μαγνησίας είναι 178.601, στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν 132.843.

Τα όρια των τριών αυτών περιφερειών ακόμη φυσικά δεν μπορούν να καθοριστούν.
Στελέχη ωστόσο που έχουν μελετήσει ήδη το γερμανικό σύστημα και τις εναλλακτικές του μορφές, εκτιμούν ότι η πόλη του Βόλου, όπου είναι καταγεγραμμένοι 59.907 και η Νέα Ιωνία, όπου είναι καταγεγραμμένοι 25.375 ψηφοφόροι, θα εκλέγουν ένα βουλευτή και θα περισσεύουν και περίπου 34.500 ψήφοι, που θα προστεθούν σε μία δεύτερη εκλογική περιφέρεια, πιθανότατα του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής.

Από εκεί και πέρα θεωρείται σίγουρο ότι θα συνενωθούν οι υπόλοιποι Δήμοι του Πηλίου με τις Σποράδες για την τρίτη εκλογική περιφέρεια.

Σ’ αυτές τις περιφέρειες θα εκλέγεται βουλευτής ο πρώτος σε σταυρούς από το κόμμα που είναι πρώτο σε ψήφους. Πιθανότατα οι υποψήφιοι από κάθε κόμμα σε κάθε περιφέρεια θα είναι δύο ή και τρεις, όπως ισχύει μέχρι σήμερα με τις μονοεδρικές.

Πλην ωστόσο αυτών των τριών θα εκλέγονται κι άλλοι δύο βουλευτές από το νομό Μαγνησίας με λίστα.

Στην περίπτωση του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος SPD τη λίστα αυτών των υποψηφίων δεν την επιβάλλει ο Πρόεδρος του κόμματος αλλά τα μέλη ψηφίζοντας στο συνέδριο του κόμματος, προκειμένου να καταγράφεται η βούληση της βάσης του κόμματος και όχι να καταλαμβάνονται θέσεις από «τους ημέτερους του εκάστοτε Προέδρου».

Φρένο στο μαύρο
χρήμα, αλλά…

Ενα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η Κυβέρνηση είναι ότι το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών θα σημάνει φρένο στο «μαύρο χρήμα». Μικρότερες δαπάνες, τέλος στις πολυέξοδες εκστρατείες, άρα απεξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα.
Οι επικριτές του συστήματος ωστόσο επιμένουν ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Κάποιοι θα τρέχουν για το «σταυρό» και ορισμένοι άλλοι θα έχουν εξασφαλισμένη τη βουλευτική έδρα χωρίς καν να ιδρώσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου