ΤΟΠΙΚΑ

Νέος έλεγχος στην ΑΓΕΤ για το σύννεφο σκόνης

νέος-έλεγχος-στην-αγετ-για-το-σύννεφο-σ-851206

Νέος έλεγχος πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής μετά από αναφορά στην υπηρεσία Περιβάλλοντος για σύννεφο σκόνης τις πρωινές ώρες πάνω από το εργοστάσιο.

Το τρίτο τις τελευταίες ημέρες «μανιτάρι» της τσιμεντοβιομηχανίας διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι προκλήθηκε από λανθασμένο χειρισμό.

Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας να διεξαχθεί άμεσα αυτοψία στο εργοστάσιο.

Κλιμάκιο υπαλλήλων από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μετέβησαν για έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Από την αυτοψία, όπως ενημέρωνε η κ. Οικονόμου, προέκυψε ότι όλες οι εν λειτουργία μονάδες του εργοστασίου και συγκεκριμένα οι ΠΚ1, ΠΚ5 και πέντε Μύλοι Τσιμέντου λειτουργούσαν κανονικά. Εκτός λειτουργίας ήταν ο Μύλος Τσιμέντου 7, που βρισκόταν σε στάση από τις 05:00 για προγραμματισμένη συντήρηση.

Στις λειτουργούσες μονάδες δεν σημειώθηκε καμία λειτουργική ανωμαλία ή δυσλειτουργία, ενώ οι εκπομπές σκόνης βρίσκονταν στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας, πολύ μικρότερα από τα όρια της περιβαλλοντικής άδειας.

Η σκόνη, που έγινε αντιληπτή από τις 07:30 μέχρι τις 08:00, προερχόταν από τη μονάδα ΜΤ7, ενώ βρισκόταν σε στάση, και προκλήθηκε από λανθασμένο χειρισμό (απότομη ψύξη του Μύλου). Μετρήθηκε δε και καταγράφηκε στα 18 mg/Nm3, με όριο περιβαλλοντικής άδειας τα 50 mg/Nm3.

Ο προηγούμενος έκτακτος έλεγχος στην ΑΓΕΤ Ηρακλής πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, μετά τα σύννεφα σκόνης πάνω από το εργοστάσιο στις 6 και 8 Οκτωβρίου.

Τότε από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το νέφος σκόνης προκάλεσαν προβλήματα στα συστήματα μεταφοράς υλικών.

Από τον έλεγχο είχε προκύψει ότι η διαφυγή στην ατμόσφαιρα ποσοτήτων σκόνης δεν οφειλόταν σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου, αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών.

Και τα δύο προηγούμενα περιστατικά δεν οφείλονταν σε πλημμελή απόδοση των συστημάτων αντιρύπανσης του εργοστασίου (υβριδικά φίλτρα, ηλεκτροστατικά φίλτρα, σακκόφιλτρα), αλλά σε δυσλειτουργία των επιμέρους συστημάτων μεταφοράς και διακίνησης υλικών και ως εκ τούτου δεν συνιστούσαν παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, έχουν προτείνει να υπάρξει βελτίωση των διαδικασιών επιθεώρησης και ελέγχου των επιμέρους συστημάτων της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και να τεθούν τα παραπάνω ως όρος στην άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου