ΤΟΠΙΚΑ

Εντατικά φροντιστήρια… για το 23% ~ Το νέο τοπίο των ανατιμήσεων

εντατικά-φροντιστήρια-για-το-23-το-νέο-411392

Με το μυαλό στο ζύγι κρεοπώλες και καταναλωτές στο Βόλο, συγκρατημένες οι τιμές για να μη μειωθεί η κίνηση

Εντατικά φροντιστήρια… στο ζύγι πρέπει να κάνουν οι κρεοπώλες μέχρι να αφομοιώσουν τις νέες αλλαγές στο ΦΠΑ που καθιστούν το μοσχαρίσιο κρέας… είδος πολυτελείας στο 23% καθώς και το μοσχαρίσιο κιμά. Στο Βόλο οι κρεοπώλες κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή καθώς ούτως ή άλλως η κίνηση ήταν μειωμένη και πριν να τρέξουν οι νέες αυξήσεις.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο Σύλλογος κρεοπωλών Μαγνησίας έχει ζητήσει από τα μέλη του να μην σπεύσουν να ανεβάσουν τις τιμές αυτομάτως προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των κρεοπωλείων καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη αφενός και αφετέρου οι καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για πολλές αγορές.

Από μία πρώτη έρευνα αγοράς εκτιμάται ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο μοσχάρι θα απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις με τις τιμές να τσιμπάνε περίπου 0,60 ευρώ.

Στα κρεοπωλεία, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και ο μοσχαρίσιος κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται στον πελάτη με ΦΠΑ 23%, ενώ όλα τα λοιπά νωπά κρέατα (χοιρινά, αρνίσια κ.λπ.) και ο χοιρινός κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%. Αν ο κιμάς είναι ανάμικτος, δηλαδή μοσχαρίσιος και χοιρινός, θα χρεώνεται με το συντελεστή ΦΠΑ του είδους εκείνου το οποίο εμπεριέχεται στον κιμά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Δηλαδή, αν στον ανάμικτο κιμά το χοιρινό είναι περισσότερο από 50%, ο ανάμικτος κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ εάν το μοσχαρίσιο… επικρατεί σε ποσοστό άνω του 50%, ο κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%!

Ουσιαστικά, οι πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ανάμικτο κιμά θα πρέπει πλέον να… αναφέρουν ποσοστά μοσχαρίσιου και χοιρινού για να… επιλέγεται ο σωστός συντελεστής ΦΠΑ! Αν ο υπολογισμός της περιεκτικότητας χοιρινού – μοσχαρίσιου δεν είναι δυνατός, τότε ο ανάμεικτος κιμάς θα χρεώνεται με 23%! Από την άλλη πλευρά, τα μετασκευασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα, πλέον χρεώνονται με ΦΠΑ 23%.

Επίσης, το απλό χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ το χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου με προσθήκες (π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κ.λπ.) χρεώνεται με ΦΠΑ 23%!

Μετά το καλοκαίρι θα φανεί… η διαφορά

«Η κίνηση ήταν περιορισμένη. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη και εάν μειωθεί και άλλο θα έχουμε θέμα» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αντώνης Κανελλόπουλος που διατηρεί χρόνια κρεοπωλείο στην οδό Ερμού με Γαμβέτα και έχει αναλάβει και τη ηνία του Συλλόγου Κρεοπωλών Μαγνησίας.

Μέχρι σήμερα τις δύο πρώτες μέρες, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, δεν έχει ακόμη καταγραφεί στροφή των καταναλωτών προς άλλα είδη κρεάτων, προκειμένου να μην πληρώσουν περισσότερα χρήματα και όπως τονίζει ο ίδιος είναι δύσκολο ακόμη να υπάρξει σαφής εικόνα για το πώς θα αντιδράσει η αγορά. «Ο,τι ψώνιζαν , συνεχίζουν και ψωνίζουν προς το παρόν. Μειωμένες ποσότητες φυσικά -όχι τώρα, εδώ και καιρό λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης- αλλά δεν έχουν αλλάξει συνήθειες. Αυτό θα φανεί μετά το καλοκαίρι και όσο θα πλησιάζουμε προς το Φθινόπωρο, συμπληρώνει ο κ. Κανελλόπουλος, που θα αρχίσουν να φαίνονται και οι επιπτώσεις στο πορτοφόλι και ο καθένας κάνει το κουμάντο του.

Βιώνουμε μία … τρέλα

Εντυπωσιασμένος από την ωριμότητα αλλά και το πόσο ενημερωμένοι είναι πλέον οι καταναλωτές, δήλωσε από την πλευρά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μάριος Μιχαλόπουλος που διατηρεί το κρεοπωλείο του στην οδό Αναλήψεως (ΜΑΡΜΙ) και που από προχθές όπως τονίζει έχει … πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα προκειμένου να «συλλάβει» το λόγο για τον οποίο αποφασίστηκαν αυτές οι ανατιμήσεις.

«Ζούμε μία απίστευτη τρέλα. Δεν ξέρω ποια οικονομικά μυαλά το σκέφτηκαν όλο αυτό και έχουν βάλει σε μπελάδες επαγγελματίες και καταναλωτές, η κατάσταση όμως είναι απαράδεκτη. Το κλίμα ήταν αρνητικό τώρα πιστεύω ότι θα φορτιστεί ακόμη περισσότερο. Θα μπορούσαν να έχουν επιβάλλει έναν ενιαίο ΦΠΑ και να έχουμε τελειώσει. Αντί αυτού, έχουν μπερδέψει το χοιρινό με το μοσχαρίσιο κιμά, ανακάτεψαν τα σουβλάκια, που κατά παράδοση ο καταναλωτής αγόρασε και στο τέλος θα μας αναγκάσουν είτε ως επαγγελματίες, είτε ως καταναλωτές να κουβαλάμε μαζί μας και από μία αλατιέρα… για να αποφύγουμε το ΦΠΑ του 23%. Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι για γέλια και για κλάματα» συνεχίζει ο ίδιος.

Οι πελάτες του πάντως όπως εκμυστηρεύτηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είναι πλήρως ενημερωμένοι από τα όσα ακούνε στις τηλεοράσεις και όσα διαβάζουν στις εφημερίδες και εκτιμά ότι αφού αφομοιώσουν τη νέα κατάσταση θα συνεχίζουν να ψωνίζουν μεν, αλλά πιο συνειδητοποιημένα, ενδεχομένως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου