ΤΟΠΙΚΑ

Οι αγρότες μετά το 2013

οι-αγρότες-μετά-το-2013-851206

Μία χθεσινή είδηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. Ο λόγος για ένα μανιτάρι η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «γριφίσκη η φυλλώδης» ή αλλιώς «αυτάκι καστανίτικο», όπως είναι πιο γνωστό στους κατοίκους της Ζαγοράς. Η είδηση κάνει λόγο για μία σειρά από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς χορηγείται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας για να περιορίσει τις παρενέργειες, ενώ κατά τη νοσηλεία ασθενών με aids η χρήση του μανιταριού υπόσχεται θετική εξέλιξη της ασθένειας.
Η αναφορά μπορεί να είναι συγκυριακή. Ωστόσο εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η βιοποικιλότητα του Πηλίου προσφέρεται για μία σειρά συμπληρωματικών και εναλλακτικών καλλιεργειών, μακριά από αυτές που συνηθίζουν να καλλιεργούν σήμερα οι αγρότες της περιοχής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κάμπο, όπου εδώ και χρόνια έχουν γίνει έρευνες τόσο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που απαντούν αρκετά πειστικά στις επιταγές της νέας εποχής. Μόλις προχθές συγκεκριμένα μία νέα έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ήλθε να επιβεβαιώσει προηγούμενη έρευνα που έχει διενεργήσει εδώ και χρόνια ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δαναλάτος ότι δύο νέα ενεργειακά φυτά με μεγάλη ενεργειακή απόδοση, η αγριαγκινάρα και το καλάμι, μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο οικονομικό όφελος στους Ελληνες αγρότες και ιδιαίτερα στους Θεσσαλούς.
Τα λέμε τα παραπάνω γιατί είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι κάθε χρόνο οδηγούμαστε σταθερά σε συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες και ειδικότερα η βαμβακοκαλλιέργεια, έχει πάψει προ πολλού να είναι πηγή ζωής για τους Θεσσαλούς αγρότες. Τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ χειρότερα μετά το 2013, οπότε λήγει η Αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία προεργασία για την επόμενη, δύσκολη μέρα . Καμία αναφορά δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στο Πήλιο και στον κάμπο. Ακόμη και η εκρίζωση των μηλεόδεντρων στο Ανατολικό Πήλιο για την αποτίναξη της μάστιγας της μικροκαρπίας είναι στον «αέρα», αφού η ΝΑΜ τελεί εν αναμονή χρηματοδότησης της πρότασής της από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τα ερευνητικά ιδρύματα από την πλευρά τους μπορούν να παράξουν σημαντικό έργο, αλλά υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.
Απόρροια όλων των παραπάνω έχει ως συνέπεια πολλοί αγρότες στη Μαγνησία είναι ήδη σε οικονομική απόγνωση και δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν μία δουλειά στην πόλη. Και είναι ήδη αρκετοί αυτοί οι συμπολίτες – αγρότες, που αναζητούν μία εξαρτημένη σχέση εργασίας στην πόλη, στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία, για να έχουν έστω ένα ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σκέπτονται να πουλήσουν ακόμη και τα χωράφια τους.
Όλοι αντιλαμβάνονται προφανώς τι μπορεί να σημαίνει αυτή η μαζική μετακίνηση των ανθρώπων της γης στα αστικά κέντρα. Ερημοποίηση της υπαίθρου, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, ανεργία, εγκληματικότητα κ.ο.κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου