ΤΟΠΙΚΑ

Χενάν Κίνας με Νομαρχία, Αρτέμιδα και Πανεπιστήμιο

χενάν-κίνας-με-νομαρχία-αρτέμιδα-και-π-851206

Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας υπογράφηκε χθες μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και της επαρχίας της Henan της Κίνας στο πλαίσιο της καθιέρωσης Αδελφικών Σχέσεων μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

O νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας και o Υποκυβερνήτης της επαρχίας Henan Xu Jichao υπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, ενώ συμφώνησαν να αναπτύξουν ενεργά σχέση συνεργασίας μέσω φιλικών διαβουλεύσεων.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να πραγματοποιήσουν, βάσει των αρχών της ισότητας και του αμοιβαίου συμφέροντος, ανταλλαγές και διάφορες συνεργασίες στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της υγείας, της καινοτομίας κλπ, με σκοπό την προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Συμφώνησαν ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας, ενώ ο νομάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι συγκεκριμένα και απτά τα δείγματα γραφής, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού με τη δημιουργία ίσως θεματικών πάρκων στην περιοχή μας.

Ο Υποκυβερνήτης της επαρχίας ανέφερε ότι υπάρχει κοινή επιθυμία του νομού Μαγνησίας και της επαρχίας Henan για καλή συνεργασία, η οποία, όπως δήλωσε, σύντομα θα έχει αποτελέσματα και καρπούς. Τέλος, κάλεσε τους εκπροσώπους της Νομαρχίας να επισκεφθούν την επαρχία Henan.
Στο τέλος της συνάντησης προσφέρθηκαν δώρα και από τις δύο πλευρές.

Κέντρο Κινεζικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διάπλατα ανοίγουν οι πόρτες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αυτή τη φορά στην Ασία και ειδικότερα στην επαρχία Χενάν της Κίνας. Αξιωματούχοι Κινέζοι της επαρχίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δήμο Αρτέμιδος, επισκέφθηκαν το τοπικό Ίδρυμα, επισημοποιώντας έτσι την πρόταση συνεργασίας μεταξύ τους.

Επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον υποκυβερνήτη της κινεζικής επαρχίας Χενάν και Υπουργούς έφτασε χθες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρύτανη κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη.
Ο Αντιπρύτανης, αφού υποδέχτηκε τους Κινέζους αξιωματούχους, τους παρουσίασε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το δυναμικό και τα προγράμματα που εκπονεί το ίδρυμα.
Μάλιστα οι Κινέζοι πρότειναν να γίνουν διμερείς συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να ιδρυθεί Κέντρο Διδασκαλίας Κινεζικής Γλώσσας στο Βόλο με καθηγητές που θα σταλούν από την επαρχία Χενάν.
Παράλληλα συζητήθηκε και η ίδρυση διδασκαλείου για τους Κινέζους φοιτητές που θα έρθουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ θα ενεργοποιηθεί και η ανταλλαγή φοιτητών.
Οι βασικοί τομείς που ενδιαφέρονται οι Κινέζοι είναι τα Παιδαγωγικά Τμήματα και η Γεωπονία.
Πρέπει να σημειωθεί πως η επαρχία Χενάν έχει 110 εκ. πληθυσμό και 89 Πανεπιστήμια, ωστόσο δεν έχουν καμία συνεργασία μέχρι στιγμής με κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου