ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους οι έμποροι εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο

κινδυνεύουν-να-χάσουν-τα-σπίτια-τους-ο-413488

Είναι εγκλωβισμένοι με χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο – Επιστολή του Εμπορικού στους βουλευτές

Με τον κίνδυνο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους λόγω χρεών προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι έμποροι εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή και προβλέπει κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις για χρέη στις Τράπεζες και το Δημόσιο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας έστειλε επιστολή στους βουλευτές Μαγνησίας προειδοποιώντας για τις τραγικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος εάν δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Με την ίδια επιστολή η Διοίκηση ζητά παράλληλα να δοθεί άμεσα παράταση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν σωρευθεί λόγω των capital controls και καλούνται οι έμποροι να τις αποπληρώσουν σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αύριο (σ.σ. σήμερα) κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές στον κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και φέρνει κατασχέσεις α’ κατοικίας και προσωποκρατήσεις για τα χρέη των επαγγελματιών.

Θεωρούμε ότι με την ψήφιση του Νόμου, οι περισσότεροι θα χάσουν τα σπίτια τους καθώς είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι με χρέη προς τις Τράπεζες και το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο προτείνουμε να αποσυρθεί άμεσα και πρέπει οι επιχειρήσεις να στηριχθούν με κάθε τρόπο για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η φορολογία δε των επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ είναι ένα ακόμα υφεσιακό μέτρο που θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα λουκέτα.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που τρέχουν, η ήδη τραυματισμένη αγορά από τις 29/6 και μετά (εφαρμογή capital controls) αντιμετωπίζει μηδενικούς τζίρους. Καλoύμαστε λοιπόν αύριο 22/7 (σ.σ. σήμερα) να πληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έληγαν στις 30/6. Μέσα σε ελάχιστες μέρες (31/7) θα πρέπει να πληρωθούν ρυθμίσεις ΟΑΕΕ – ΙΚΑ – Εφορία και οι τρέχουσες εισφορές και υποχρεώσεις προς τρίτους.

Είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις αυτές και θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να δοθεί μια γενναία παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση στην αγορά» καταλήγει η επιστολή.

Παρέμβαση από φορείς

Εξάλλου, παρέμβαση για τα προβλήματα στην αγορά λόγω της τραπεζικής αργίας έκαναν χθες προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι φορείς κρίνουν απαραίτητο να παραταθεί για τουλάχιστον ένα μήνα η προθεσμία για την εξόφληση των μεταχρονολογημένων επιταγών λήξεως στο τέλος Ιουνίου και στο τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να δοθεί μια περίοδο χάριτος στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην μπαίνουν στον Τειρεσία, μέχρι η αγορά να βρει και πάλι το βηματισμό της.

Στην επιστολή της ΕΣΕΕ τονίζεται ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να επιτραπεί κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν από τις θυρίδες τους, τις επιταγές πελατών τους, που έχουν εναποθέσει πριν το κλείσιμο των τραπεζών. Επιβάλλεται τέλος να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου