ΤΟΠΙΚΑ

Μανιτάρι Πηλίου κατά του καρκίνου!

μανιτάρι-πηλίου-κατά-του-καρκίνου-851206

Οι Ζαγοριανοί το σκεπάζουν εκεί που φυτρώνει για να μην το βλέπουν οι «επιτήδειοι» και το κόβουν… είναι πολύ νόστιμο άλλωστε τηγανιτό. Το μανιτάρι Γριφίσκη η φυλλώδης όμως ή αλλιώς «Αυτάκι καστανίτικο», όπως το λένε στην Ζαγορά, έχει θεραπευτικές ιδιότητες άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Το μανιτάρι μπορεί να χορηγείται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και να περιορίσει τις παρενέργειές της. Κατά τη νοσηλεία ασθενών με AIDS η χρήση του μανιταριού υπόσχεται θετική εξέλιξη της ασθένειας. Αυτές όμως είναι μόνο δύο από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το Grifola frondosa ρίχνει τις τιμές της χοληστερίνης και εμποδίζει την εναπόθεση λίπους στους ιστούς, ενώ ρίχνει και την πίεση του αίματος. Παράλληλα με την χρήση του ενισχύεται η άμυνα των κυττάρων.
Αλλη μια σημαντική ιδιότητά του είναι πως διευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου κι έτσι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας, αφού επιπλέον ισχυροποιεί το συνδετικό ιστό των οστών.
Το συγκεκριμένο μανιτάρι, όπως αναφέρει ο Ζαγοριανός πυροσβέστης και πτυχιούχος Δασοπονίας, μέλος των Μανιταρόφιλων Μεσογαίας, Βασίλης Καουνάς, εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και στο βουνό Χελμός στην Πελοπόννησο.

Όπως αναφέρει ο κ. Καουνάς, το μανιτάρι το γνωρίζουν οι ντόπιοι Πηλιορείτες, ωστόσο το γνωρίζουν μόνο σαν τροφή. «Το μαζεύουν για να το φάνε. Δεν ξέρουν τις θεραπευτικές του ιδιότητες όμως, απλά νομίζουν όλοι ότι είναι ένα μανιτάρι που τρώγεται και τυχαίνει να είναι πολύ νόστιμο».
Το «Αυτάκι καστανίτικο» είναι ένα μανιτάρι που εμφανίζεται στη βάση των γηραιών κορμών, κυρίως καστανιάς και οξιάς, το φθινόπωρο. Έχει μορφή ακανόνιστου σφαιρικού θάμνου και αποτελείται από πολλά καπέλα χρώματος ωχροκαφετί ή γκριζοκαφετί, τα οποία αλληλεπικαλύπτονται, φύονται δε από ένα πόδι πολύ χονδρό. Οι διαστάσεις του μανιταριού είναι πολύ μεγάλες, διαμέτρου έως 50 εκ. και μπορεί να αποκτήσει βάρος έως και 18 κιλά.
Η εμπορική του ονομασία είναι “Maitake” και φυσικά είναι κινέζικη. Βέβαια δεν είναι τυχαίο. Οι Κινέζοι είναι πρωτοπόροι στην παραγωγή θεραπευτικών σκευασμάτων από το συγκεκριμένο μανιτάρι. Το παρασκευάζουν σε αποξηραμένη μορφή και χρησιμοποιείται είτε στο φαγητό είτε σε ρόφημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου