ΤΟΠΙΚΑ

Υποπτες αναλήψεις πριν τα capital controls

υποπτες-αναλήψεις-πριν-τα-capital-controls-416781

Δεν έγινε γνωστό αν έχασαν τη δουλειά τους ή αν αναμένονται τα αποτελέσματα εσωτερικού ελέγχου

Δύο τουλάχιστον τραπεζικά στελέχη στο Βόλο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, στα 20 συνολικά στελέχη σε όλη τη χώρα δύο ελληνικών τραπεζών, τα οποία «καρατομήθηκαν», μετά από «ύποπτες» αναλήψεις πριν τα capital controls.

Η διαδικασία των ενδοτραπεζικών ελέγχων προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από υπόνοιες ότι στελέχη τραπεζών εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστευτική πληροφορία της επερχόμενης τραπεζικής αργίας και προχώρησαν σε αναλήψεις χρηματικών ποσών πέραν των συνηθισμένων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αφορούσαν σε μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών. Καθώς πρόκειται για εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα δύο στελέχη στο Βόλο έχουν ήδη χάσει τη θέση τους ή εάν αναμένονται τα τελικά πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου και οι αποφάσεις των διοικήσεων.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην απόλυση 20 συνολικά στελεχών προχώρησαν δύο ελληνικές τράπεζες, καθώς από εσωτερικούς ελέγχους που διενήργησαν προέκυψε πως οι εν λόγω υπάλληλοι είχε προβεί σε αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου και ενώ ήταν εις γνώση τους το ενδεχόμενο επιβολής τραπεζικής αργίας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αμέσως μετά την επιβολή της «Τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας» τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διενήργησαν στοχευμένες έρευνες για τις αναλήψεις που έκαναν συγκεκριμένοι υπάλληλοί τους, με γνώση των προετοιμασιών για τα capital controls, στο διάστημα 26, 27 και 28 Ιουνίου.

Εως την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε συγκεντρωθεί προς διερεύνηση ένα δείγμα 500 περίπου ατόμων. Μετά από διασταυρώσεις και ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι 20 εξ αυτών είχαν προχωρήσει την επίμαχη περίοδο σε αναλήψεις «πέραν του συνηθισμένου». Τα άτομα αυτά κλήθηκαν αρχικά προς απολογία και εν συνεχεία τους κοινοποιήθηκε η απόλυσή τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη που απομακρύνθηκαν είχαν στην πλειονότητά τους προχωρήσει σε συναλλαγές (αναλήψεις) που δεν ξεπερνούσαν τα ημερήσια όριά τους, ήτοι αναλήψεις 1.000 με 2.000 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσαν σε μεγάλες μεταφορές χρημάτων.

Β. ΣΑΜ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου