ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδές κοντά στο σπίτι προτιμούν οι υποψήφιοι της Μαγνησίας

σπουδές-κοντά-στο-σπίτι-προτιμούν-οι-υ-416969

Ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση μηχανογραφικών από τους υποψηφίους που «ψήφισαν» Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σπουδές …κατ’ οίκον επέλεξε σημαντικός αριθμός υποψηφίων της Μαγνησίας, όπως προκύπτει από την τάση που καταγράφηκε στα Γενικά Λύκεια του νομού. Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών των μαθητών, που πλέον περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων στα τέλη Αυγούστου που θα κρίνει και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κατάθεση των μηχανογραφικών γινόταν από τους ίδιους τους υποψηφίους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας και με τη χρήση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας τους.

Ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι που απευθύνθηκαν στα Λύκειά τους για να ζητήσουν συμβουλές, οδηγίες ή ακόμη και να συμπληρώσουν με τη βοήθεια των καθηγητών τους τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Μέσα από την κίνηση στα Λύκεια, προέκυψε και η τάση των μαθητών να επιλέγουν σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κοντά ή και κόντρα στα ενδιαφέροντά τους, προκειμένου να είναι στο σπίτι τους και να μην επιβαρύνουν τις οικογένειές τους με το κόστος των εξόδων συντήρησης ενός φοιτητικού νοικοκυριού.

Η επιλογή από πλειάδα υποψηφίων σχολών στο Βόλο ή και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου μπορούν ως φοιτητές να πηγαινοέρχονται στις έδρες τους χωρίς να απαιτείται να νοικιάσουν σπίτι, αποτελεί σχεδόν «κανόνα» στα λύκεια της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς από τους μαθητές που επέλεξαν το Βόλο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι περισσότεροι δηλώνουν παιδαγωγικά τμήματα, το Οικονομικό αλλά και τη Γεωπονική.

Οπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, οι επιλογές των υποψηφίων όσον αφορά τις σχολές που δήλωσαν, δεν έμειναν ανεπηρέαστες από την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Ετσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν τη σιγουριά των στρατιωτικών σχολών για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ στροφή παρατηρήθηκε και προς τα Οικονομικά τμήματα, δεδομένου ότι οικονομικά ζητήματα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά και προς τις Γεωπονικές Σχολές, που δηλώνουν στροφή προς τον πρωτογενή τομέα.

Δεν έλειψαν όμως οι κλασικές επιλογές των φιλολογικών, παιδαγωγικών τμημάτων και των ιατρικών σχολών για όσους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Οι βάσεις

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 25 περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τις 18.000 μόρια.

Η Νομική Κομοτηνής αναμένεται να κινηθεί κάτω από το όριο των 18.000 μορίων, το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας κάτω από τις 17.700 μόρια και η Ψυχολογία Αριστοτελείου από 17.800 έως 18.000 μόρια.

Λίγο πάνω από τα 17.000 μόρια θα χρειαστούν όσοι υποψήφιοι στοχεύουν στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ για τα τμήματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά η βάση αναμένεται να πέσει κοντά στα 17.850 μόρια.

Κοντά στα 17.600 μόρια φαίνεται πως θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, ενώ για το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.300 – 17.500.

Στα τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξουν αρκετά τμήματα όπου οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια.

Κοντά στα 17.250 μόρια προβλέπεται να υποχωρήσει η βάση στην Κτηνιατρική σχολή της Καρδίτσας, ενώ η αντίστοιχη του Αριστοτελείου θα κινηθεί μεταξύ 17.700 – 17.900.

Κοντά στο όριο των 18.000 μορίων θα κινηθεί το τμήμα φαρμακευτικής του Αριστοτελείου, ενώ η βάση στη Φαρμακευτική του Πανεπιστήμιου Πατρών θα υποχωρήσει κάτω από τα 17.950 μόρια.

Μεγάλη πτώση αναμένεται και για τα περισσότερα πολυτεχνικά τμήματα που εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να εισαχθούν με λιγότερα από 18.000 μόρια.

Λίγο κάτω από 17.000 μόρια θα χρειαστούν οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ κοντά στα 16.900 θα κινηθεί η βάση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Τέλος, στα δύο τμήματα Βιολογίας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) δεν αποκλείεται να καταγραφεί πτώση κοντά στα 600 μόρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου