ΤΟΠΙΚΑ

“Εμφραγμα” στο λιμάνι Πειραιά

εμφραγμα-στο-λιμάνι-πειραιά-851206

Ακαρπη ήταν και η δεύτερη συνάντηση που είχαν χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη με την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών.
«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις» δήλωσαν οι συνδικαλιστές απερχόμενοι από τη συνάντησης.
Οι συνδικαλιστές πριν ανέβουν στην Αθήνα για τη συνάντηση με την υπουργό είχαν συνεδριάσει και είχαν αποφασίσει νέα τριήμερη 48ωρη απεργία και αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας έμφραγμα την αγορά και το εμπόριο.
Περισσότερα από 10.000 εμπορευματοκιβώτια είναι εγκλωβισμένα στο λιμάνι ενώ σύμφωνα με υπολογισμό ο ΟΛΠ χάνει περίπου 250.000 ευρώ την ημέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λούκα Κατσέλη κατά τις 19.30 αποχώρησε από τη συνάντηση για να πάει στη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι ζητάνε να παγώσει η σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ-Cosco.
Παράλληλα η Διεθνής Ναυτική Ομοσπονδία με επιστολή της προς τον ΟΛΠ ζητάει να μάθει γιατί ο Οργανισμός δεν προσφεύγει στην δικαιοσύνη.
Οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των προϊόντων τους μέσω άλλων λιμανιών, όπως είναι αυτό του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο εφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.500 κοντέινερ.

Η Κυβέρνηση
«Έχουμε πετύχει να αρχίσει ένας διάλογος για όλα τα ζητήματα και εκείνα της εργασίας. Διασφαλίζουμε, με όρους δημόσιου συμφέροντος, τον υγιή ανταγωνισμό και συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη.
Σχετικά με τη διαφωνία που φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να υπήρξε στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ της κ. Κατσέλη και του κ. Πάγκαλου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η συζήτηση που γίνεται μέσα στην κυβέρνηση αποδεικνύει ότι υπάρχει μια θετική δυναμική και ότι οι εξελίξεις συζητώνται και αποφασίζονται μέσα από τα αρμόδια όργανα».
Κληθείς να σχολιάσει τα περί «φωνών μέσα στην κυβέρνηση που έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό ένας υπουργός να διαπραγματεύεται με τους νομικούς συμβούλους μια εταιρείας για το θέμα της σύμβασης», δήλωσε ότι «αυτές τις φωνές εγώ δεν τις έχω ακούσει».
Επιπλέον, ερωτηθείς εάν είναι δίκαια τα αιτήματα των εργατών, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι «σε κάθε απεργία υπάρχουν και κάποια αιτήματα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντάει επ αυτών».

Παρέμβαση

Εν τω μεταξύ, για την απεργία στον ΟΛΠ ήταν η πρώτη παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, ως επίσημης πλέον υποψήφιας για την προεδρία της ΝΔ.
Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πλήγμα στην επενδυτική αξιοπιστία της χώρας», επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση, «εξαιτίας των ανεύθυνων διακηρύξεων περί επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την COSCO αναφορικά με την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένος Πειραιώς».
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στην κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία, όπως είπε, ήταν «εσπευσμένη και χωρίς μελέτη», που σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών «δίνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ζωτικό τομέα της οικονομίας».
Ανακοίνωση του ΛΑΟΣ αναφέρει για το θέμα: «Αυτοί που δεν σεβάστηκαν το συμφέρον της χώρας, εκποιώντας στην ουσία το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας αντί πινακίου φακής, σήμερα ζητούν να σεβαστεί η Πολιτεία την αξιοπιστία της δικής τους αναξιοπιστίας. Προφανώς, το 33% δεν ήταν επαρκές σε βάθος μάθημα για κάποιους. Εδώ και τώρα επαναδιαπραγμάτευση της συμβάσεως προς όφελος της Πατρίδας, της Οικονομίας και των εργαζομένων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου