ΤΟΠΙΚΑ

Κανονιστική για υπαίθριο εμπόριο συντάσσει ο δήμος Βόλου

κανονιστική-για-υπαίθριο-εμπόριο-συν-418612

Αύξηση των θέσεων προβλέπει η νέα ξεχωριστή κανονιστική λόγω των αναγκών που υπάρχουν για το μεροκάματο

Το μεροκάματο σε λίγα τετραγωνικά σε έναν πεζόδρομο ή στην παραλία, φέρονται να κυνηγούν δεκάδες άνεργοι Βολιώτες, ανάμεσά τους και πρώην έμποροι που έκλεισαν τα μαγαζιά και προσανατολίζονται σε λύσεις που δεν περιλαμβάνουν το δυσβάστακτο ενοίκιο. Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, απ’ όπου προετοιμάζεται ξεχωριστή Κανονιστική για τον καθορισμό των θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, το ενδιαφέρον πολιτών να καταθέσουν αιτήσεις, πριν ακόμη την ψήφιση και την προκήρυξη των θέσεων είναι μεγάλο. Και ο όπως παρατηρεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανάπτυξης, Αρης Σαββάκης είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. «Με βάση τη ζήτηση που υπάρχει οι θέσεις θα αυξηθούν σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που προβλέπονται από την Κανονιστική του 2012», επισημαίνει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι θέσεις υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, κάθε φορά περιλαμβάνονταν ως παράρτημα στην Κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους που εγκρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, ο Δήμος Βόλου, προετοιμάζει ξεχωριστή Κανονιστική αποκλειστικά για τον καθορισμό των θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, που μάλιστα όταν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, θα σταλεί προς έγκριση στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ηδη από τη διεύθυνση ανάπτυξης, έχουν κληθεί τα τοπικά συμβούλια να προτείνουν αριθμό και συγκεκριμένες θέσεις υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, που προορίζονται κυρίως για το παραδοσιακό καλαμπόκι αλλά και για την πώληση προϊόντων γης.

Βάσει της Κανονιστικής του 2012, θέσεις υπαίθριου εμπορίου έχουν οριστεί 3 στο Βόλο, 3 στις Αλυκές, 2 στη Ν. Ιωνία, 3 στη Ν. Αγχίαλο, 3 στην Αγριά, 3 στη Δράκεια και 3 στην Αρτέμιδα.

Ο αριθμός τους όμως σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το ενδιαφέρον πολιτών να στήσουν υπαίθριους πάγκους είναι μεγάλο. «Το 2012 είχαν μείνει κενές θέσεις, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Τώρα, παρόλο που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ούτε ο αριθμός ούτε πού θα οριστούν οι θέσεις, έρχονται πολίτες και ζητούν ενημέρωση. Πριν ακόμη οι θέσεις προκηρυχθούν. Αυτό δείχνει το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά εργασίας και την αγωνία των πολιτών να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο», επεσήμανε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση -όπως εξήγησε ο κ. Σαββάκης- για τις θέσεις που θα προταθούν δεν θα ληφθούν υπόψη μόνο οι αυξημένες ανάγκες για το μεροκάματο, αλλά και ο εμπορικός κόσμος που στενάζει κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. «Δεν θα δώσουμε άδεια υπαίθριου εμπορίου σε θέση έξω από τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων. Και πάλι η άδεια που θα δώσουμε για παράδειγμα στον εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού μπορεί να είναι για καλαμπόκι, ώστε να μη θίγονται και τα συμφέροντα των εμπόρων», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου