ΤΟΠΙΚΑ

«Ράμπο» του ΙΚΑ για ελέγχους σε Πήλιο, Βόλο και Σποράδες

ράμπο-του-ικα-για-ελέγχους-σε-πήλιο-β-418622

Για εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία

Στο μικροσκόπιο η Μαγνησία και ειδικότερα οι τουριστικές περιοχές για εισφοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία. Τα συνεργεία ελέγχου συγκροτούνται από τρεις τουλάχιστον υπαλλήλους ώστε να διασφαλίζεται η αρτιότητα των ελέγχων και θα αποτελούνται από υπαλλήλους του ΙΚΑ, όχι όμως του Βόλου, πιθανότατα από τη γειτονική Λάρισα.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα κλιμάκια θα μπορούν να αναπτύξουν το ελεγκτικό τους έργο από αυτό το Σαββατοκύριακο κιόλας ξεκινώντας από τις τουριστικές περιοχές στη Μαγνησία και τα νησιά των Σποράδων με ένταση απασχόλησης στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μαγνησία είναι από τις πρώτες περιοχές στον κατάλογο των ελέγχων όχι μόνο ως τουριστική περιοχή αλλά και διότι περιλαμβάνεται στις περιοχές υποκαταστημάτων για τα οποία παρατηρείται υστέρηση στην καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με την περίοδο 2011-2013.

Την ίδια ώρα πέντε στους δέκα εργαζόμενους στο Βόλο απασχολούνται χωρίς ασφάλιση, ενώ η «οικονομική αιμορραγία» για το ΙΚΑ όσον αφορά τις εισφορές είναι τεράστια, αφού μετρά ήδη βεβαιωθέντα πρόστιμα και οφειλές περί τα 45 εκ. ευρώ, από τα οποία όμως τα ποσά που έχουν καταλήξει στα ταμεία του ΙΚΑ είναι ελάχιστα.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι υποδεέστεροι πολλές φορές ακόμη και των τυπικών που πρέπει να γίνονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ ελλείψει του ανάλογου προσωπικού ελεγκτών.

Στο Βόλο για 28.000 περίπου κοινές επιχειρήσεις οι ελεγκτές που είναι επιφορτισμένοι για να κάνουν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία είναι συνολικά εννιά, ενώ πέντε ελεγκτές στο Βόλο είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους για τις οικοδομές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεγάλοι κυρίως οφειλέτες εναποθέτουν κάθε φορά τις ελπίδες τους για να αποφύγουν το αδιέξοδο στις ρυθμίσεις που γίνονται.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του τοπικού συλλόγου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΙΚΑ είναι ανεπίτρεπτο, η εκάστοτε κυβέρνηση αντί να στελεχώσει αποτελεσματικά τις αρμόδιες υπηρεσίες να αφαιρεί τεράστιους πόρους από το ΙΚΑ αφού ουσιαστικά τους χαρίζει σε όσους κατ’ εξακολούθηση εισφοροδιαφεύγουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου