ΤΟΠΙΚΑ

Έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις για το άνοιγμα επαγγελμάτων

έντονος-προβληματισμός-και-αντιδράσ-420763

Εν αναμονή της ανάλυσης των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία στις Βρυξέλλες

Διάχυτο προβληματισμό αλλά και αναστάτωση προκαλεί σε επαγγελματικούς κλάδους η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μετά την είδηση ότι περιλαμβάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως μηχανικών, συμβολαιογράφων δικαστικών επιμελητών. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και μέτρα για τις περιόδους εκπτώσεων, ενώ συμπεριελήφθη και το καθεστώς των φούρνων.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το τοπίο οι επαγγελματικοί κλάδοι παρακολουθούν με αυξημένη επαγρύπνηση τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, που ρωτήθηκε, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα για την αγορά άμεσα και έμμεσα. «Ωστόσο, περιμένουμε να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα μέτρα. Η κυβέρνηση σίγουρα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να στηριχθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μηχανικοί

Προβληματισμό για τη συμφωνία εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα. Η κ. Καπούλα είπε ότι το τοπίο παραμένει ακόμη άγνωστο. «Εμείς ως μηχανικοί έχουμε καταργήσει το ελάχιστο όριο των αμοιβών. Υπάρχει ήδη άνοιγμα του επαγγέλματος. Επίσης, έχει περάσει ο Νόμος που διαφοροποιούσε τον τρόπο άσκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων αν και δεν είχε εφαρμοστεί. Στην κινητικότητα της εργασίας είναι δεδομένο ότι μπορείς να μετακινηθείς στην Ε.Ε. και να δουλέψεις. Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρχει αν επιδιώξουν εξομοίωση των σπουδών ΑΕΙ με τα ΤΕΙ, τότε πραγματικά θα ανοίξει κύκλος διαμάχης» πρόσθεσε.

Οι συμβολαιογράφοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας, είπε ότι αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί οι προτάσεις της κυβέρνησης, ωστόσο η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα που σχετίζονται με τη μακροοικονομία. «Εμείς είμαστε και δημόσια αρχή αλλά και ιδιώτες. Σαφώς στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης θέλουμε να βοηθήσουμε τον πολίτη και το κράτος. Γι’ αυτό άλλωστε οι αμοιβές μας έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 50% αν και πληρώνουμε κανονικά ταμεία, ΦΠΑ, φόρους υπέρ τρίτων, κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Πλήρης απελευθέρωση των αμοιβών ή αλλαγές για την αρμοδιότητα στις πόλεις ή τον αριθμό των συμβολαιογράφων όμως δεν μπορούν να γίνουν» συμπλήρωσε.

Ειδικά για τις αμοιβές του κλάδου, ο ίδιος είπε ότι αυτές είναι καθαρισμένες και ελέγχονται ακόμη και για 20 χρόνια πριν. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας λέγοντας ότι εκεί οι αμοιβές τριπλασιάστηκαν με την πλήρη απελευθέρωση. «Ενα πληρεξούσιο στην Ελλάδα κοστίζει 50 ευρώ. Στην Ολλανδία απλές εντολές με μετάφραση στοιχίζουν 1.000 ευρώ. Μπορεί εδώ ο κόσμος να θεωρεί ακριβές κάποιες πράξεις, όπως μία αγοραπωλησία ή μία γονική παροχή, όμως σε άλλες ευρείας κατανάλωσης, όπως αποδοχή κληρονομίας ή ένα πληρεξούσιο το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με το μικρότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη» κατέληξε.

Οι αρτοποιοί

Για καταστρατήγηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας Δημήτρης Γκίκας. Οπως εξήγησε, «το δικό μας επάγγελμα είναι ήδη απελευθερωμένο. Τις Κυριακές οι φούρνοι έχουν τη δυνατότητα να ψήσουν φαγητά. Τυπικά και ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα. Οι τιμές του ψωμιού απελευθερώθηκαν το 1992. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση παραπέμπει στην καταστρατήγηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας για την ορθή λειτουργία των αρτοποιών προς όφελος του καταναλωτή» συμπλήρωσε.

Οι δικαστικοί επιμελητές

Αρνητική έκπληξη προκάλεσε η είδηση και για τους δικαστικούς επιμελητές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Λάρισας και Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Τσιτσώνης, είπε ότι ο κλάδος έχει ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι σε όλη την Ευρώπη το επάγγελμα να είναι καθαρά κλειστό, καθώς ασκεί δημόσια εξουσία. Προς επίρρωση επικαλέστηκε όλες τις σχετικές αποφάσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται αποσκοπεί να μπορεί να εξασκεί οποιοσδήποτε στην Ευρώπη το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή αν και η κοινοτική νομοθεσία το απαγορεύει ρητά. «Ολα αυτά εμείς θα τα θέσουμε. Πρώτα, όμως, θέλουμε να δούμε πως εννοούν το άνοιγμα» κατέληξε.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως έχουν αναλυθεί στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς, αλλά και την πλήρη απελευθέρωση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, στη συμφωνία περιλαμβάνεται:

  • Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
  • Η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.
  • Οι άδειες των φαρμακείων.
  • Το καθεστώς πώλησης του γάλακτος και των φούρνων.
  • Μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων και
  • άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικών, συμβολαιογράφων, λογιστών και δικαστικών επιμελητών).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου