ΤΟΠΙΚΑ

Τοπικά στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για την επώδυνη μάχη

τοπικά-στελέχη-της-ν-δ-μιλούν-για-την-ε-851206

Στη δυσκολότερη περίοδο που διανύει η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα το κυρίαρχο συναίσθημα των στελεχών της είναι προβληματισμός.
Από τη μία η συντριπτική ήττα και από την άλλη η επόμενη μέρα.

Το έκτακτο συνέδριο έχει μεν δρομολογηθεί για την εκλογή νέου προέδρου μετά την αποχώρηση του Κων. Καραμανλή, η συζήτηση ωστόσο έχει ανοίξει πολύ.
Από τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την εκλογή νέου προέδρου μέχρι και το ιδεολογικό στίγμα που θα πρέπει να έχει η Νέα Δημοκρατία για να επανέλθει διατηρώντας αξιώσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Στο Βόλο τα περισσότερα στελέχη, επώνυμα και ανώνυμα, παρακολουθούν με έντονη αγωνία τα δρώμενα. Στη βάση του κοινού προβληματισμού που αναπτύσσεται φαίνεται ότι οι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν θα πρέπει να ανοίξει τώρα η «βεντάλια» της συζήτησης για τα αίτια της ήττας, διότι «θα ματώσει» περισσότερο το κόμμα που είναι ήδη λαβωμένο όπως λένε.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχειρεί να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση εν όψει του συνεδρίου, φιλοξενώντας διάφορες απόψεις στελεχών και μελών που θέλουν να τοποθετηθούν, αφού υπάρχει και μία ομάδα ανθρώπων που αποφεύγει προς το παρόν να πάρει θέση στο όλο θέμα.

Εκτός πάντως συγκλονιστικού απροόπτου από τη Μαγνησία στο έκτατο συνέδριο που θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα από την περιοχή θα συμμετέχουν 80 περίπου σύνεδροι.

Η σύνθεση περιλαμβάνει -κατά το πρότυπο του 2007- 22 συνέδρους εκλεγμένους και οι υπόλοιπο εξ οφίτσιο, εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι νομαρχιακοί σύμβουλοι, βουλευτές και πολιτευτές, συνδικαλιστές και αγροτοσυνεταιριστές κ.α.

Προσυνεδριακή διαδικασία φυσικά δεν υφίσταται, αφού το έκτακτο συνέδριο θα έχει μοναδικό αντικείμενο την εκλογή προέδρου μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Κων. Καραμανλή να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Ναι μεν, αλλά…

Οπωσδήποτε η Ν.Δ. περνά ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, δεδομένου ότι η ήττα της ήταν μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν ακόμη και οι αντίπαλοί της, επισημαίνει ο Σωκράτης Αναγνώστου- Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας

Σήμερα προέχει η διατήρηση της ενότητας του κόμματος, ανεξάρτητα από τον αρχηγό που θα ψηφισθεί. Το σημαντικότερο όμως είναι να λειτουργήσουν όλα τα όργανα του κόμματος και να αναζητηθούν οι αιτίες αυτής της μεγάλης ήττας.
Παρ’ όλο ότι δεν είναι μέσα στα πιστεύω μου η ανθρωποφαγία, στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να απομακρυνθούν τα άτομα, τα οποία με τη συμπεριφορά τους και την ανεπάρκειά τους διέψευσαν τις ελπίδες του λαού, που είχαν εναποτεθεί σε αυτούς το 2004.
Επίσης θα πρέπει να ονοματιστούν οι αλαζόνες που ξέχασαν το «σεμνά και ταπεινά» και καταλαμβάνοντας μια καρέκλα έχασαν πλήρως την επαφή με τους πολίτες. Και δυστυχώς ήταν πολλοί.
Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ν.Δ. να τελειώσει με την εσωστρέφεια της, ώστε να μπορέσει μετά την αυτοκάθαρση να κοιτάξει τους ψηφοφόρους της και τους πολίτες κατάματα, βγαίνοντας ενωμένη και δυνατή.

«Κυρίαρχο θέμα για εμάς τούτη την ώρα είναι η ενότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετούν όσα ακούω από πολλούς ανώνυμους και επώνυμους, που μιλούν επί παντός επιστητού, λέγοντας τις δικές τους απόψεις γιατί προφανώς κάπου ακουμπούν, αγνοώντας όμως έτσι τους απλούς οπαδούς που στεναχωριούνται με όλη αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζει ο Γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος.
Υπάρχουν τα συντεταγμένα όργανα κόμματος, όπου μπορούν να βρεθούν λύσεις. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτό που πρέπει να προσέξουμε για να βοηθήσουμε την παράταξη είναι να μην πληγώσουμε τη βάση. Να προχωρήσουμε στο συνέδριο εκλογής του νέου προέδρου και υπάρχει χρόνος μετά να συζητήσουμε για το ιδεολογικό μας στίγμα, που ούτως η άλλως -εάν θέλετε- είναι κατοχυρωμένο και στο καταστατικό του κόμματός μας.
Οι περισσότεροι σήμερα έχουν αποδυθεί σε ονοματολογία για να βάλουν παρακαταθήκη για το μέλλον τους, αντί να ομονοήσουν λέγοντας «όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος, θα τον στηρίξουμε». Η προτεραιότητα όμως μίας μεγάλης παράταξης, όπως η Ν.Δ., πρέπει να είναι άλλη.
Ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας έδωσε με την ψήφο του ο κόσμος, απαιτεί από εμάς υπευθυνότητα. Και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Έχουμε χρόνο μπροστά μας… να παράγουμε πολιτική και ιδέες… και εκεί θα παίξει ρόλο το κόμμα, εάν θα είναι στιβαρό. Ο λαός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που πρέπει να δούμε και είμαι σίγουρος ότι τελικά η Ν.Δ θα βρει το βηματισμό της και θα προχωρήσει μπροστά και πάλι.
Μετά τον απόηχο των εκλογών και τη συντριπτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, γίνεται αποτίμηση των ευθυνών, αναφέρει ο Νίκος Κοίλιας – υποψήφιος βουλευτής 2009. Αυτό στο χώρο της Ν.Δ. γίνεται με φωνασκίες και φασαρία, περνώντας προς τα έξω μια εικόνα διάλυσης με μιζέρια, κακομοιριά και ανείπωτη για την κεντροδεξιά παράταση γκρίνια.
Η πικρία του αποτελέσματος και οι εν θερμώ αποφάσεις δεν συνιστούν υπευθυνότητα για έναν μεγάλο χώρο που εκπροσωπεί το 1/3 του ελληνικού λαού.
Οι Νεοδημοκράτες προβληματίζονται όχι για το πώς και το πότε θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, αλλά για το ποιος ή ποια θα είναι κείνος ή εκείνη που θα θέσει σαν πρώτιστο στόχο εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία της Ν.Δ.:
– Να δώσει νέο όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους οπαδούς,
– Να επανιδρύσει το σχεδόν καταλεηλατημένο, από προσωπικές φιλοδοξίες, κόμμα
Να εμφυσήσει πίστη σε ιδανικά και αξίες, που κάποιοι επαΐοντες και πρωτοκλασάτοι πέταξαν στα σκουπίδια και κοίταξαν τη βόλεψή τους.
Ο ελληνικός λαός τιμωρεί όσους νομίζουν ότι έχουν κολλήσει την καρέκλα του Κοινοβουλίου στα οπίσθιά τους και θέλει την ΑΝΑΝΕΩΣΗ!
Σε ιδέες, σε πρόσωπα, σε νέους ανθρώπους. Δεν θέλει όσους καμώνονται τον νέο και έχουν βαμμένα μαλλιά, θέλει νέα μυαλά και φρέσκους ανθρώπους που δεν μυρίζουν μούχλα, σαπίλα και καμαρίλα.
Φτάνει πια η φαγωμάρα μεταξύ ενδιαφερομένων
Φτάνει η βαβούρα που γίνεται
Φτάνει η εσωστρέφεια και ο αυτοχειριασμός
Ας γίνει η διεξαγωγή του συνεδρίου σύντομα και η εκλογή του νέου ή της νέας Προέδρου, για να τελειώνει αυτό το μπάχαλο.
Η μεγάλη παράταση της Ν.Δ. πρέπει και θα βρει το ρυθμό της για να ξανακερδίσει τους οπαδούς της και να αναλάβει τον ιστορικό και εθνικό της ρόλο στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Πέτρος Μπατζιάκας που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν φάνηκε αντίθετος με μία τέτοια άποψη, επισήμανε ωστόσο ότι επειδή το καταστατικό του κόμματος προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα, αυτή η πρόταση μπορεί να κριθεί μέσα στο συνέδριο. Εκτίμησε ωστόσο ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για την επόμενη μέρα στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μπατζιάκας πάντως δηλώνει αντίθετος το έκτακτο συνέδριο εκτός από εκλογικό να περιλαμβάνει συζήτηση επί αρχών και θέσεων, καθώς όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι αυτός που θα “βάλει την ιδεολογική του σφραγίδα” στο κόμμα την επόμενη μέρα.

“Είναι θετικό ότι κορυφαία στελέχη της παράταξης αλλά και οι φερόμενοι ως διεκδικητές της προεδρίας, τάσσονται υπέρ των ανοιχτών διαδικασιών στο κόμμα” επισήμανε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γούσιος. Το γεγονός ότι συμφωνούν πως δεν θα πρέπει να περιοριστεί η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στους συνέδρους του 2007 δείχνει ότι τελικά αρχίζουν να αφουγκράζονται τις αγωνίες και τις ανησυχίες, τα θέλω και τις επιθυμίες της κοινωνίας και αυτό είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και θα συμβάλλει ώστε η παράταξη να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου