ΤΟΠΙΚΑ

Όλα όσα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

όλα-όσα-προβλέπει-ο-νέος-εκλογικός-νόμ-851206

Η απλή αναλογική, διακαής πόθος της Αριστεράς, θα εξακολουθήσει να παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο, καθώς και το νέο σχέδιο εκλογικού νόμου το οποίο ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ παραπάνω, αφήνει την όποια αναλογικότητα στο ίδιο επίπεδο, εξακολουθεί να δωρίζει τους 40 βουλευτές από την λίστα στο πρώτο κόμμα, ενώ κατά την περίπτωση στην οποία συμφωνήσει η Νέα Δημοκρατία τότε το «δώρο» θα πάει στους 50, όπως ήθελε ο κ. Παυλόπουλος.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται σήμερα σε Κυριακάτικη εφημερίδα, και μεταξύ άλλων δημοσιεύεται το στοιχείο πως οι βουλευτές από τις λίστες θα εκλέγονται αναλογικά από το ποσοστό του αντίστοιχου κόμματός του. Έτσι όσα κόμματα δεν κατορθώσουν, όταν ισχύσει ο νόμος, να κερδίσουν έστω και μία έδρα θα εκλέξουν τους βουλευτές τους από την λίστα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί την κατάλληλη στιγμή προς συζήτηση και εμπεριέχει εννέα βασικά στοιχεία.

Εκτός της αναλογικότητας, από τους 300 βουλευτές οι μισοί θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες, όπερ και σημαίνει πως θα κατάτμηση περιοχών ώστε να περιορισθούν οι πολύ μεγάλες περιφέρειες. Για παράδειγμα η Β’ Αθηνών θα διαιρεθεί, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε 27-28 περιφέρειες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μεγαλύτεροι δήμοι να εκλέγουν δικό τους βουλευτή κατά μία έννοια, να υπάρξουν συνενώσεις άλλων μικρότερων κλπ.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι πως ο χωρισμός των μεγάλων περιφερειών «δημοκρατικοποιεί» τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Εφόσον οι βουλευτές θα εκλέγονται πλέον και από μικρότερες περιοχές θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο προβολής τους, ερχόμενοι πιο κοντά στους πολίτες οι ίδιοι προσωπικά και όχι μέσω αντιπροσώπων ή της τηλεόρασης. Τούτο σηματοδοτεί και αλλαγές προς το καλύτερο όπως εκτιμάται για τις δαπάνες αφού μειώνονται οι σπόνσορες και οι διαφημίσεις.

Από την άλλη όμως, από τη στιγμή που οι σημερινές μονοεδρικές που δεν έχουν πολύ πληθυσμό θα συνεχίσουν να εκλέγουν έναν βουλευτή, οι περισσότερες αν όχι όλες οι μονοεδρικές θα εξακολουθήσουν να «ανήκουν» στα 2 κόμματα εξουσίας.

Αυτό που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι η αντίδραση των άλλων κομμάτων. Η άρνηση της Αριστεράς εκτιμάται πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο και η Νέα Δημοκρατία είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο θα συνδράμει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ιδιαίτερα μετά την μεγάλη της ήττα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου