ΤΟΠΙΚΑ

Φόρος πολυτελείας και στη βάρκα ~ 5% στα σκάφη μήκους 5 μέτρων

φόρος-πολυτελείας-και-στη-βάρκα-5-στα-σ-423069

Με καταβολή για το οικονομικό έτος 2014

Βίο πολυτελή φέρεται να διάγει ο ερασιτέχνης ψαράς με την ψαρόβαρκά του σύμφωνα με τις αυξήσεις σε φόρους που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για να ξεκλειδώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο από τους δανειστές. Το μέτρο επέκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχει κλιμακωτή αύξηση από 5% έως 13% στα σκάφη αναψυχής ολικού μήκους από πέντε μέτρα και άνω και ήδη σηκώνει μεγάλες αντιδράσεις.

Ο ιδιοκτήτης σκάφους κ. Θωμάς Κουτσοκώστας επισήμανε ότι «πρόκειται για αρπαχτή. «Εάν είχαμε προετοιμαστεί, ναι να το δεχτούμε να εφαρμοστεί το μέτρο από το οικονομικό έτος 2014. Να ξέραμε να παρατήσουμε τα σκάφη» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολυεστερικών και Αλλων Σκαφών, Παρελκόμενων, Εξαρτημάτων, Εμπόρων και Υπηρεσιών κάνει λόγο για καταστροφή του κλάδου. Από προχθές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις καθώς αρχικώς είχε γίνει γνωστό ότι το ύψος του φόρου θα ήταν 13%. Τελικά χθες επισημάνθηκε ότι θα ισχύσει κλιμακωτή αύξηση όμως και πάλι η επιβολή του φόρου είναι επώδυνη οικονομικά.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής από 5 μέτρα και πάνω με συντελεστή 5% για τα σκάφη μήκους από 5 έως 7 μέτρα, 10% για τα σκάφη από 8 έως 9 μέτρα και 13% για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων.

Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει ολική καταστροφή στις ελληνικές επιχειρήσεις – μεταποιητικές μονάδες κατασκευής λέμβων, φουσκωτών και πολυεστερικών μικρών σκαφών και εξαρτημάτων αυτών, εμπόρων και παροχέων υπηρεσιών, σ’ ένα κλάδο που το 2007 απασχολούσε 100.000 άτομα, του οποίου τα ελληνικής παραγωγής ή κατασκευής μικρά σκάφη ολικού μήκους μέχρι 10 μέτρα αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των κατ’ έτος εγγραφόμενων στα οικεία βιβλία των λιμενικών αρχών, και είχε εξόχως σημαντική συμμετοχή στην αλματώδη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου