ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένος 50% ο τζίρος των ιχθυοπωλείων (φωτογραφίες)

μειωμένος-50-ο-τζίρος-των-ιχθυοπωλείων-423089

Πληθώρα αιτημάτων για δωρεάν ψάρια δέχονται το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες από οικογενειάρχες

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ιχθυέμποροι της περιοχής μας, οι οποίοι βλέπουν τον ημερήσιο τζίρο τους να συρρικνώνεται δραματικά, με την πτώση των πωλήσεων να αγγίζει το 50% το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι ιχθυέμποροι της περιοχής μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία τα αιτήματα για βοήθεια που διατυπώνονται από οικογενειάρχες οι οποίοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα στοιχειώδη για το καθημερινό τραπέζι, πόσο μάλλον ψάρια και θαλασσινά. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας συνδράμουν όσους αδυνατούν να αγοράσουν λίγα ψάρια για τα παιδιά τους, διευκολύνοντας παράλληλα τους πελάτες τους οι οποίοι ζητούν προσωρινή πίστωση έως ότου αποκατασταθεί η οικονομική ρευστότητα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επαγγελματίες στο σύνολό τους, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία εντείνει την αγωνία τους για το μέλλον. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιχθυέμπορος Νίκος Γεωργίου, υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, παρατηρείται σημαντική πτώση στην πώληση ψαριών, ενώ υπάρχουν αιτήματα και για πίστωση, τα οποία δεν υπήρχαν παλιότερα. Ο κόσμος ζητάει πίστωση για ποσά από 5 έως 30 ευρώ». Η καθημερινότητα του κάθε επαγγελματία έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ιχθυέμπορος «τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται πλέον με δυσκολία» λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου στο ήμισυ περίπου της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παράλληλα «αρκετοί έρχονται και ζητούν να τους δώσουμε δωρεάν ψάρια σε καθημερινή πλέον βάση» όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, ο οποίος διατυπώνει τον προβληματισμό και την αγωνία του για το μέλλον, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Προβληματισμός για το μέλλον

Η εικόνα είναι λίγο ως πολύ η ίδια για όλους τους επαγγελματίες, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Λευτέρης Ξηρακιάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, «η δουλειά παρουσιάζει σημαντική μείωση, όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε όλη την αγορά, διότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα». Ο ίδιος επαγγελματίας τονίζει ότι «το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους, διότι δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει το αύριο. Τα λειτουργικά έξοδα είναι υψηλά και τα καλύπτουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία. Ευτυχώς, προσθέτει ο κ. Ξηρακιάς, είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και αντέχουμε ακόμη». Σκιαγραφώντας την καθημερινή εικόνα που αντικρίζουν πλέον οι επαγγελματίες, ο κ. Ξηρακιάς υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος που έρχεται, ζητάει πίστωση και ορισμένοι ζητούν λίγα ψάρια για να ταΐσουν την οικογένειά τους. Το μεσημέρι ιδίως, αν περισσέψει κάτι, το δίνουμε σε οικογενειάρχες που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Το μέλλον είναι σε κάθε περίπτωση αβέβαιο και ο ίδιος επαγγελματίας δηλώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, όπως άλλωστε και το σύνολο των Ελλήνων.

Πολύ μικρές ποσότητες

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται πλέον στα μικρά ψάρια και οι αγορές περιορίζονται σε πολύ μικρές ποσότητες, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν στο ένα τρίτο των παλιών, καλών εποχών. «Ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον ακριβά ψάρια, δεν τα κοιτάζουν καν και προτιμούν το γαύρο ή τη σαρδέλα, σε πολύ μικρές ποσότητες. Οταν η τιμή τους ανεβαίνει πάρα πολύ, δεν αγοράζουν ούτε τα μικρά ψάρια. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία αν παγιωθεί και το επόμενο διάστημα, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η επιβίωσή μας» όπως επισημαίνει η Ελένη Λαμπαδάρη, σύζυγος ιχθυεμπόρου, η οποία εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις των ψαριών, οι οποίες ακολουθούν αντίστοιχη πτωτική πορεία, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των επαγγελματιών. «Υπήρχαν πελάτες που αγόραζαν αποκλειστικά μεγάλα, τα καθαρά λεγόμενα, ψάρια, και τώρα φεύγουν με το ένα τρίτο, πάρα πολύ επιλεκτικά. Το μέλλον είναι πάρα πολύ δύσκολο και περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε» υπογραμμίζει η κ. Λαμπαδάρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου