ΤΟΠΙΚΑ

Στα πρόθυρα της ρήξης τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ

στα-πρόθυρα-της-ρήξης-τοπικά-ο-συριζα-423286

Σύγκληση οργάνων ζητά ο Κων. Δελημήτρος και ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. του κόμματος καταγγέλλοντας ότι η Κυβέρνηση ενέσκηψε στον εκβιασμό των δανειστών

Στα όρια του διχασμού ο ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. Στα δύο η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος εξαιτίας της συμφωνίας που έρχεται σήμερα με το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ακολουθώντας το βουλευτή Μαγνησίας Κων. Δελημήτρο που είναι ενταγμένος στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παν. Λαφαζάνη και έχει ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια, χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής Συντονιστής της Ν.Ε. Γιάννης Μπάλλας, συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του Κων. Δελημήτρου, με δήλωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτη συμφωνία και ζητά να συγκληθούν τα κομματικά όργανα κεντρικά και τοπικά, επισημαίνοντας ότι όσοι βουλευτές καταψηφίσουν δεν αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνηση.

«Με τη διαφωνία παραιτείσαι για να μην υποτιμούνται και οι απόψεις που έχεις» δήλωσε από την πλευρά του χθες το πρωί στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, συμπληρώνοντας ότι «δεκαπέντε βουλευτές δεν ήθελαν ούτε να εξουσιοδοτήσουν τον πρωθυπουργό να κάνει μια διαπραγμάτευση, αυτό είναι πολιτικό θέμα» αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά όσους καταψηφίσουν τα νομοσχέδια που ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο πνέουν μένεα κατά του βουλευτή Κων. Δελημήτρου για τον τρόπο με τον οποίο επιμένει να τονίζει ότι «καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια και τη συμφωνία, δεν υπονομεύει την Κυβέρνηση της Αριστεράς και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί» ωστόσο προς το παρόν έχουν αποφασίσει να τηρούν σιγή ιχθύος προκειμένου να μη διαρραγεί άλλο η ενότητα πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη Βουλή.

«Σύγκληση Κ.Ε. και άλλων οργάνων»

Χθες το βράδυ ο βουλευτής του κόμματος Κων. Δελημήτρος με γραπτή του δήλωση ζητά όπως και η Αριστερή Πλατφόρμα άλλωστε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλεί «τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων». Στο ίδιο ακριβώς ύφος και με την ίδια κατάληξη και η ανακοίνωση του αναπληρωτή συντονιστή Γιάννη Μπάλλα.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Κων. Δελημήτρος επισημαίνει ότι «στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας. Ενα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της πατρίδας».

«Αντιλαμβανόμαστε -συνεχίζει- τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών». Επισημαίνει ότι «η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων» και τονίζει ότι «το ΟΧΙ δε σημαίνει άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη δήλωση του αναπληρωτή Συντονιστή της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Γιάννη Μπάλλα εξάλλου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι βουλευτές που θα αρνηθούν να κυρώσουν τη συμφωνία – μνημόνιο, όπως και χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν την απόλυτη συνέπειά τους προς τις καταστατικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνεδριακές αποφάσεις και τις αποφάσεις της ΚΕ του Κόμματος.

Είναι η στιγμή που πρέπει να περιφρουρηθεί από το Κόμμα ο ριζοσπαστικός και αντιμνημονιακός του χαρακτήρας, να επαναβεβαιωθούν τα αριστερά του χαρακτηριστικά και η στάση του υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του Λαού.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την αποσύρουν, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν να δημιουργηθούν αμετάκλητα τετελεσμένα στη Βουλή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου