ΤΟΠΙΚΑ

Νέες μέθοδοι δίνουν ελπίδα ενάντια στον καρκίνο

νέες-μέθοδοι-δίνουν-ελπίδα-ενάντια-στ-427785

Διευκολύνουν τη διάγνωση και βελτιστοποιούν την αντιμετώπιση των όγκων του ουροποιητικού συστήματος

Μάστιγα για τον ανδρικό πληθυσμό χαρακτηρίζεται ο καρκίνος του προστάτη. Αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μολονότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η ελπίδα έρχεται μέσα από νέους επιστήμονες και φυσικά νέες επεμβατικές μεθόδους, που δεν υπόσχονται απλώς καλύτερα αποτελέσματα, αλλά επιπλέον μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς.

Πρωτοπόρος όχι μόνο στο Βόλο αλλά σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο χειρουργός ουρολόγος Κώστας Ευσταθίου, δίνει καθημερινά ελπίδα σε δεκάδες ασθενείς. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και είναι από τους βασικούς συνεργάτες της Κλινικής ΑΝΑΣΑ Βόλου. Εχει εξειδικευτεί στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μονάχου στην Γερμανία και μετεκπαιδεύτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα Ουροογκολογικά Νοσοκομεία της Ευρώπης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέβεν στο Βέλγιο.

Οπως επισημαίνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση και υποστηρίζει ότι οι νέες μέθοδοι που υπάρχουν και εφαρμόζονται και στο Βόλο διευκολύνουν την διάγνωση και βελτιστοποιούν την αντιμετώπιση των όγκων του ουροποιητικού συστήματος. «Ο Βόλος στέκεται ισάξια απέναντι σε μεγάλα θεραπευτικά ιδρύματα της Αθήνας – Θεσσαλονίκης προσφέροντας στους συμπολίτες μας τις πλέον σύγχρονες ιατρικές τεχνικές αντιμετώπισης», αναφέρει ο ίδιος.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

-Ο καρκίνος θεωρείται κι όχι αδίκως σύγχρονη μάστιγα. Πόσο συχνή είναι η μορφή του καρκίνου στο ουροποιητικό σύστημα; Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές;

Με τον όρο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος εννοούμε τον καρκίνο εκείνων των οργάνων που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το σύστημα δηλαδή ο καρκίνος του νεφρού, του ουρητήρα, της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη, των όρχεων και ο καρκίνος του πέους.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού στους άντρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Δεύτερο σε συχνότητα νεόπλασμα του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί αυτό της ουροδόχου κύστεως, συνήθως είναι καρκίνος από το μεταβατικό επιθήλιο αυτής.

Τρίτη στη συχνότητα κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί αυτή του νεφρού και τέταρτη η κακοήθεια των όρχεων που είναι ο συχνότερος καρκίνος νέων ανδρών.

-Ποιοί προσβάλλονται πιο συχνά, άνδρες ή γυναίκες και σε ποιες ηλικίες;

Ο καρκίνος του ουροποιητικού συστήματος προσβάλλει συχνότερα τους άντρες από τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα ο καρκίνος του προστάτη προσβάλει μόνο άντρες μια και ο προστάτης είναι όργανο του ανδρικού ουροποιητικού συστήματος και κυρίως μετά τα 60 έτη της ηλικίας τους .

Από τον καρκίνο του νεφρού προσβάλλονται πάλι συχνότερα οι άντρες μετά την έκτη δεκαετία της ζωής τους.

Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει δυστυχώς νέους άντρες μεταξύ 20-40 ετών.

Από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως προσβάλλονται τέσσερις φορές συχνότερα οι άντρες από τις γυναίκες αν και τελευταία φαίνεται να μειώνεται η διάφορα σιγά – σιγά πιθανώς λόγω της αύξησης της συχνότητας του καπνίσματος των γυναικών, μια και το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης καρκίνου ουροδόχου κύστεως.

-Σε ποιο βαθμό είναι αντιμετωπίσιμος ο καρκίνος στο ουροποιητικό σύστημα;

Ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί η πρόωρη έγκαιρη διάγνωσΉ του.

Συνήθως υπάρχουν πολύ απλές εξετάσεις τις οποίες πρέπει να υποβληθούν αναλόγως των συμπτωμάτων τους οι ασθενείς ώστε να διαγνωστούν σε πρώιμα στάδια.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων κακοήθειας ουροποιητικού, η πρώιμη διάγνωση με σωστή και σύγχρονη αντιμετώπιση οδηγεί σε ίαση.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο καρκίνος του ουροποιητικού αν ανιχνευτεί σωστά και νωρίς είναι αντιμετωπίσιμος.

-Για την αντιμετώπιση του καρκίνου υπάρχουν οι κλασικές ιατρικές μέθοδοι. Ποια τα υπέρ και ποιά τα κατά;

Η κλασική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του ουροποιητικού δηλαδή η αφαίρεση του όγκου αποτελούσε το χρυσό κανόνα στην αντιμετώπιση του όγκου έχοντας όμως περισσότερες επιπλοκές, συνήθως μεγαλύτερη απώλεια αίματος καθώς και μακρύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Σε αυτό το κομμάτι η σύγχρονη τεχνολογία ήρθε να βοηθήσει και να ελαχιστοποιήσει τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν.

-Υπάρχουν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου και σε τι ποσοστό εφαρμόζονται;

Σαφώς και υπάρχουν νέες μέθοδοι οι οποίες συμπληρώνουν και διευκολύνουν την κλασική χειρουργική και μεγιστοποιούν τα οφέλη της επεμβάσεως για τον ασθενή.

Νεότερες πηγές ενέργειας όπως τα διπολικά ρεύματα, η χρήση υψηλών ραδιοσυχνοτήτων, η ενδοσκοπική μικροεπεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση, η χρήση Laser, η φωτοδυναμική διάγνωση των όγκων αποτελούν σύγχρονες υποβοηθητικές μεθόδους που διευκολύνουν την διάγνωση και βελτιστοποιούν την αντιμετώπιση των όγκων του ουροποιητικού συστήματος.

-Είναι δαπανηρές και πού μπορούν να προσφερθούν;

Δυστυχώς οι σύγχρονες εξελιγμένες μέθοδοι αντιμετώπισης απαιτούν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που συνήθως είναι αρκετά δαπανηρός. Έχουν όμως πολύ καλά αποτελέσματα, πολύ μικρότερη νοσηλεία των ασθενών και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Ετσι τελικά η σχέση κόστους αποτελέσματος καθιστά αυτές τις νέες τεχνολογίες ελάχιστα δαπανηρές και πολύ ωφέλιμες για τον ασθενή.

Οι περισσότερες εκ των νέων αυτών τεχνικών εφαρμόζονται και στην πόλη μας και με καμάρι μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε ισάξια σε μεγάλα θεραπευτικά ιδρύματα της Αθήνας – Θεσσαλονίκης προσφέροντας στους συμπολίτες μας τις πλέον σύγχρονες ιατρικές τεχνικές αντιμετώπισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου