ΤΟΠΙΚΑ

Καραμπόλες για το Συνέδριο

καραμπόλες-για-το-συνέδριο-851206

Στην ανάγκη αλλαγής τρόπου εκλογής προέδρου της Ν.Δ. συμφωνούν οι ενδιαφερόμενοι και στο επίκεντρο τίθεται πλέον ο τρόπος που κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί. Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Οργανωτική Επιτροπή του Έκτακτου Συνεδρίου, υπό την προεδρία του Δ. Σιούφα.
Την ανάδειξη προέδρου από μέλη και φίλους της Ν.Δ. ζητά ο Δ. Αβραμόπουλος. Υπέρ ενός διευρυμένου Σώματος τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, που παραιτήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Έτοιμος για μικρό ή μεγάλο γήπεδο δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς. Υπέρ ανοιχτής διαδικασίας, και παράλληλα ενός Συνεδρίου όχι απλής διαδοχής, τάχθηκε ο Π. Ψωμιάδης, που ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.
Υπέρ της ανάδειξης του νέου προέδρου από τη βάση τάχθηκε και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος τόνισε ότι «η εκλογή νέου προέδρου γίνεται μόνο μέσα από το Συνέδριο, εκτός εάν άλλως αποφασίσει το Συνέδριο. Θα μπορούσε το Συνέδριο να αποφασίσει ότι οδηγούμεθα σε κάλπες. Σε ανοιχτή εκλογή».
Βάσει αυτών, στην περίπτωση που όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή συμφωνήσουν σε μια πιο ανοιχτή διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου, πιθανό δείχνει το ενδεχόμενο να ληφθεί σχετική απόφαση στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει σε εισήγηση στο Συνέδριο. Εφόσον το Συνέδριο υπερψηφίσει την αλλαγή του καταστατικού, θα δοθεί «πράσινο φως» για τις νέες διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Υπέρ
διευρυμένου
Σώματος
Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως από το 2000 έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής προέδρου του κόμματος από τη βάση. «Οποιαδήποτε συμφωνία για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, ώστε να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της βάση, θα με βρει σύμφωνη» είπε.
Ωστόσο, στήριξε την απόφαση του απερχόμενου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες βάσει καταστατικού και ο νέος πρόεδρος να προκύψει από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, λέγοντας:
«Έχουμε καταστατικό. Τα καταστατικά δεν είναι κουρελόχαρτα για να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες».
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε, επίσης, πως μετά τη «μεγάλη ήττα» στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου «είναι λογικό να υπάρχουν προβλήματα και εντάσεις», αλλά εκείνο που προέχει είναι «να ανασυγκροτηθεί ταχύτατα» η παράταξη της Ν.Δ., ώστε «να ανταποκριθεί στο ρόλο της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ντόρα Μπακογιάννη παραιτήθηκε από την Επιτροπή Συνεδρίου, μετά και τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν.
Συνάντηση
Καραμανλή –
Αβραμόπουλου
Κατά τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ν.Δ., ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμεινε στην πρότασή του για εκλογή του αρχηγού της Ν.Δ. από τη βάση.
Βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι με τον κ. Καραμανλή συζήτησαν όλα τα θέματα εν όψει του συνεδρίου.

Αυτό που προέχει, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι η ενότητα της παράταξης και πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση από παλαιότερα να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση του κόμματος.
Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη είπε: «Μαθαίνω ότι την πρόταση αυτή την έχει αποδεχθεί και η κ. Μπακογιάννη. Είναι θετικό αυτό, καθώς η πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τη βάση ανταποκρίνεται στην προσδοκία των πολιτών».

«Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι από τις διαδικασίες θα αποδειχθεί η ομοφωνία και η ομοθυμία ώστε να πάμε μπροστά» κατέληξε.
Ετοιμος
για μικρό
ή μεγάλο
γήπεδο
«Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
Επίσης τόνισε ότι «η Ν.Δ. άρχισε να χάνει, όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη Ν.Δ. και για τους οπαδούς της».
Σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε:«Σωστή απόφαση».
Η διαδικασία
θα αποφασιστεί
στο Συνέδριο
Ο γραμματέας της Ν.Δ. Λ. Ζαγορίτης δήλωσε σχετικά με το θέμα των διαδικασιών διαδοχής: «Αν με ρωτήσετε λέω ναι. Να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εκλεκτορικό σώμα, αν είναι δυνατόν όλοι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Ή όλα τα οργανωμένα μέλη της ΝΔ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες κλιμακώσεις. Αλλά σήμερα και ο πρόεδρος και όλοι μας είμαστε δεσμευμένοι από το καταστατικό.
»Το Συνέδριο είναι το κυρίαρχο σώμα και μπορεί να αποφασίσει το οτιδήποτε σε σχέση με τις διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα άποψη. Αν είναι ομόφωνη η άποψη, μακάρι να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις. […] Η εκλογή του νέου προέδρου γίνεται μόνο μέσα από το Συνέδριο, εκτός εάν άλλως αποφασίσει το συνέδριο. Θα μπορούσε το συνέδριο να αποφασίσει ότι οδηγούμεθα σε κάλπες. Σε ανοικτή εκλογή».
Παράλληλα, σε ερώτηση για τους συνέδρους, ο κ. Ζαγορίτης ξεκαθάρισε ότι εκτός της λίστας θα τεθούν όλοι όσοι έχουν φύγει από το κόμμα ή έχουν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα, ενώ για άλλους οι οποίοι έχουν δεχθεί βολές, είπε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων των συμμετεχόντων στο συνέδριο είναι πρόσωπα τα οποία έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».
Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος
Στο μεταξύ, η μάχη της διαδοχής φέρεται να μπαίνει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής Β Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας προτείνεται από δεκάδες κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια ως αξιόπιστη λύση που έχει -όπως επισημαίνουν- τα εχέγγυα για την ενότητα του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση συλλογής υπογραφών και για υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου