ΤΟΠΙΚΑ

Γονάτισαν οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία εξαιτίας της τραπεζικής αργίας

γονάτισαν-οι-επιχειρήσεις-στη-μαγνησ-430586

Βιομηχανίες, μεταποίηση και εξαγωγικές εταιρείες «σε ασφυξία» μετά από δύο εβδομάδες τραπεζικής αργίας, σύμφωνα με το ΣΕΒ Θεσσαλίας

Η Μαγνησία και η Λάρισα από τη Θεσσαλία και Βοιωτία και Εύβοια από την Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει ο ΣΕΒ Θεσσαλίας, οι περιοχές που καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις εξαιτίας της τραπεζικής αργίας. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα τα μέλη του ΣΕΒ καλούνται να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο που ενεχείρισε ο Σύνδεσμος, προκειμένου να ζητήσει επί συγκεκριμένων πλέον προβλημάτων την παρέμβαση των αρμοδίων υπουργείων.

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η πρώτη καταγραφή των προβλημάτων προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό, καθώς όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ειδικά στον τομέα των εξαγωγών έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ αρνητικό κλίμα με τους πελάτες του εξωτερικού, ενώ παραγγελίες έχουν αναβληθεί για αργότερα υπό το φόβο μίας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Μαγνησία και Λάρισα όπου δραστηριοποιείται σε επίπεδο Θεσσαλίας ο μεγαλύτερος όγκος των μεγάλων επιχειρήσεων μεταποίησης, μετάλλου και χάλυβα και εξαγωγών, παρατηρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα, ενώ αρνητικό είναι το πρόσημο και για Βοιωτία και Στερεά Ελλάδα, περιοχές που επίσης περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια του ΣΕΒ Θεσσαλίας – Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Βόλο και έχουν αναπτυγμένη έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.

Από τα στοιχεία που ήδη έχουν συγκεντρωθεί, τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στις εισαγωγές/εξαγωγές, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α’ και Β’ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

Επίσης, προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ενώ επίσης προκύπτουν προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας όπου σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.

Η μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τους περιορισμούς της ΠΝΠ εξάλλου έχει προκαλέσει σοβαρά μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων.

Στο ερωτηματολόγιο που έχει προωθήσει ο ΣΕΒ Θεσσαλίας σε όλα τα μέλη του, οι επιχειρήσεις καλούνται να απαντήσουν με λεπτομέρειες, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν όσον αφορά τον ανεφοδιασμό τους με πρώτες ύλες, με τις εμπορικές συναλλαγές, εάν έχουν ακυρωθεί συμφωνίες και με ποιους πελάτες.

Επίσης, ζητείται να απαντηθούν ερωτήματα για το ποσοστό μείωσης στο τζίρο τους, εάν επίσης έχουν μειωθεί οι παραγγελίες και σε ποιο βαθμό έχουν διευθετηθεί τα αιτήματα που έχουν θέσει προς την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου