ΤΟΠΙΚΑ

Διχογνωμία στα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.

διχογνωμία-στα-τοπικά-στελέχη-της-ν-δ-851206

Τη βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή ανακοίνωσης των exit polls τα τοπικά στελέχη του κόμματος, αλλά και οι φίλοι και ψηφοφόροι της παράταξης. Η παραίτηση Καραμανλή και Σουφλιά όμως δεν έγινε το ίδιο αποδεκτή από όλους, αν και ειδικά για τον πρώην Πρωθυπουργό τα στελέχη επεσήμαναν το θάρρος του και τη γενναιότητά του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη αφενός μεν για τη ήττα, αφετέρου δε για την τεράστια διαφορά των 10 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων.

Γενναία και θαρραλέα χαρακτήρισε ο κ. Πέτρος Μπατζιάκας, Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση από το στόμα του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ.
«Ανέλαβε προσωπικά το μέγεθος της εκλογικής ήττας από το ΠΑΣΟΚ. Μας στεναχωρεί που δεν είναι υποψήφιος, όμως η παράταξη έχει προσφέρει πολλά στην Ελλάδα, μέσα από το συνέδριο θα γίνει νέο ξεκίνημα με ένα νέο αρχηγό», τόνισε ο κ. Μπατζιάκας, σχολιάζοντας πως οι επόμενες ημέρες θα είναι περισυλλογής, αξιολόγησης, σκέψεων και αποφάσεων.
Εκείνο όμως που φάνηκε να «στεναχωρεί» ιδιαίτερα τα τοπικά στελέχη ήταν τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στη Μαγνησία. «Δεν περιμέναμε το μέγεθος αυτής της ήττας. Είχαμε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον. Όμως με αυτή την πραγματικότητα πρέπει να πάρουμε διαφορετικές αποφάσεις», σχολίασε τέλος ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας.
«Δεν μου λένε τίποτα οι παραιτήσεις. Ό,τι έγινε, έγινε», σχολίασε από την πλευρά του ο υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Βούλγαρης.
Βέβαια ο ίδιος έδειξε τη δυσαρέσκειά του για την παραίτηση Καραμανλή, επισημαίνοντας πως το κόμμα αφέθηκε σαν έρμαιο. «Δεν έπρεπε να παραιτηθεί τόσο πρόωρα. Μπορεί να ανέλαβε την ευθύνη της συντριβής, όμως οι παραιτήσεις γίνονται στα όργανα του κόμματος κι όχι στο λαό. Θα έπρεπε να περίμενε την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τις εξαγγελίες της κι εν συνεχεία να θέσει την παραίτησή του. Δεν γίνεται να αφήνεις ένα κόμμα έρμαιο, χωρίς αρχηγό», δήλωσε ο κ. Βούλγαρης.
Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Σουφλιά, εκεί φάνηκε ουδέτερος, λέγοντας πως «η παραίτηση αυτή ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί στην πολιτική ζωή», ενώ για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Βούλγαρης σχολίασε πως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να οργανωθεί το κόμμα.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του υποψηφίου της Ν.Δ. κ. Νίκου Κοίλια, ο οποίος ζητά την παραίτηση όλων όσων συμβούλευσαν τον Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Καλά έκανε, εφόσον ήταν εμπνευστής των πρόωρων εκλογών, και παραιτήθηκε. Αν υπάρχουν κι άλλοι που συνέβαλλαν σ’ αυτή την απόφαση του Καραμανλή, πρέπει να παραιτηθούν. Οι συμβουλές τους αποδείχτηκαν λάθος», δήλωσε ο κ. Κοίλιας σχετικά με την παραίτηση του Θεσσαλού πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
Ενώ για την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή επεσήμανε πως η αλλαγή ηγεσίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε, εάν ήθελε να κάνει εκλογές, να τις ανήγγειλε πέρυσι στη ΔΕΘ, να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο κι όχι εκ των υστέρων. Τέλος ο κ. Κοίλιας σχολίασε σχετικά με τη διαδοχολογία πως «εάν στη θέση της Ν.Δ βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ, τότε πόσοι θα ήταν οι διεκδικητές της αρχηγίας;».
Υπευθυνότητα και συνέπεια στον πολιτικό λόγο του καθένα δείχνουν σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου κ. Κυριάκο Μήτρου οι παραιτήσεις των πολιτικών. Οι εξελίξεις σύμφωνα με τον κ. Μήτρου είναι κρίσιμες για την Ν.Δ., αλλά ο ίδιος ελπίζει να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς το έχει ανάγκη η λειτουργία της δημοκρατίας.
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας «πίστωση» χρόνου για ανασυγκρότηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου