ΤΟΠΙΚΑ

Μια ταινία με γυναικεία ευαισθησία

μια-ταινία-με-γυναικεία-ευαισθησία-851206

Με την ταινία “Γεννήθηκα στο Τίτοβ Βέλες” σε σκηνοθεσία-σενάριο Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα, συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ν.Ιωνίας. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Νέα Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ. Η ταινία «Γεννήθηκα στο Τίτοβ Βέλες» (Jas sum od Titov Veles) παραγωγής FYROM, 2008, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία-σενάριο Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα και συμμετέχουν οι ηθοποιοί Λαμπίνα Μιτέβσκα, Ανα Κοστόβσκα, Νικολίνα Κουτζάκα.
Μοναξιά, σεξ και οικολογία είναι στο επίκεντρο της εικαστικά όμορφης αυτής ταινίας γύρω από τρεις αδερφές που ζουν σε μια μολυσμένη, βιομηχανική πόλη. Πλημμυρίδα ευαισθησίας. Ατελείωτη Πινακοθήκη μιας ανεκτίμητης έκθεσης φωτογραφίας. Από τα Σκόπια το κέντημα ύψιστης καλλιτεχνίας. Με το χέρι, την καρδιά και την καλλιτεχνική καλλιέργεια της Teona Strugar Μitevska, δηλαδή Θεώνης Μιτέφσκα. Υπό τον τίτλο «Jas sum od Τitov Veles» – «Γεννήθηκα στο Τίτο Βέλες». Η μόλις 35 ετών Τeona, σκηνοθέτις της ταινίας, είναι η μεγαλύτερη αδελφή της Λαμπίνα Μιτέφσκα, πρωταγωνίστριας στη «Βροχή» του Μαντσέφσκι και μία από τις τρεις αδελφές του «Βέλες»… Γυναικεία συνωμοσία. Με εξαιρετική, μοναδική αίσθηση των όγκων, της γεωμετρίας, του κάδρου και των ήχων. «Ταλεντάρα η Μιτέφσκα. Έχει αρπάξει καμβά και μπογιές και ζωγραφίζει όλα τα πλάνα με ελάχιστα υλικά και με φόντο τους τοίχους ενός καταρρέοντος σπιτιού όπως σήμερα είναι τα Σκόπια. Γράφει απίστευτα. Με μια μελωδία πιάνου. Αποτέλεσμα; Οι απλοί ήχοι μιας απλής μελωδίας να διαστέλλονται στον όγκο ορχήστρας δωματίου. Ως ατμόσφαιρα, μέσα ο Κισλόφσκι, μέσα ο Τσέχωφ, μέσα και ο Μπέργκμαν» υπογραμμίζουν οι ειδήμονες περί τα κινηματογραφικά θέματα.
Σύμφωνα με το στόρι, τρεις αδελφές ζουν στη μελαγχολική, παρακμιακή πόλη Τίτο Βέλες. Η πρώτη εξαρτημένη και βουτηγμένη στα ναρκωτικά. Η δεύτερη σιωπηλή, φευγάτη, απογειωμένη. Η τρίτη, η μικρότερη, βγάζει το ψωμί της ως καθαρίστρια με στόχο να φύγει για Αθήνα. «Το κόλπο να πάρεις βίζα είναι να πεις Σκόπια, όχι Μακεδονία». Ν΄ απαρνηθείς την πατρίδα. Οι άντρες εκμεταλλευτές, βίαιοι, βρώμικοι, κακοί. Ένας εξ αυτών με αντάλλαγμα τον συχνό σεξουαλικό «βιασμό», εξασφαλίζει δωρεάν ουσίες για τη μεγάλη αδελφή των ναρκωτικών. Όλες οι πόρτες κλειστές. Επιθανάτιος ρόγχος και για τις τρεις αδελφές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου