Δύο πρόσωπα στην εστίαση με φόντο τις κλειστές τράπεζες

Τελευταία ενημέρωση: 2015-07-02, 11:15:15
Τοις μετρητοίς οι παραγγελίες προμηθειών και καθημερινά οι πληρωμές του προσωπικού (φωτό: Ράνια Μανασή)
Δύο πρόσωπα στην εστίαση με φόντο τις κλειστές τράπεζες

Καλοκαιρινά παραλιακά μαγαζιά κατέβασαν προσωρινά… ρολά, μειωμένη η κατανάλωση στο αλκοόλ, στο ύψος του ο καφές

Με δύο πρόσωπα η εστίαση στο Βόλο με φόντο τις κλειστές τράπεζες. Οι τραπεζικές συναλλαγές που γίνονται με το σταγονόμετρο έχουν αντίκτυπο κυρίως στα μαγαζιά με αλκοόλ και φαγητό και σε όσα βρίσκονται εκτός πόλης και απαιτείται επιπλέον μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Στο ύψος του όμως στέκεται ο καφές, με τις καφετέριες και τα take away να μην μετρούν σοβαρές απώλειες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ βγήκε στις επιχειρηματικές γειτονιές της πόλης για να καταγράψει το σφυγμό στην εστίαση και κατά πόσο έχει επηρεαστεί από την οικονομική ασφυξία. Για ευνόητους λόγους, δεν αναφέρονται ονόματα ή επιχειρήσεις, παρ’ όλο που οι ιδιοκτήτες τους μας μίλησαν επώνυμα.

Τα café bar του κέντρου φαίνεται να έχουν τις μικρότερες απώλειες. Η κίνηση είναι σταθερή. «Ολοι θα βγουν έστω για έναν καφέ. Να αλλάξουν μια κουβέντα με τους φίλους τους, να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματα της ημέρας», ανέφερε ιδιοκτήτης café bar στο κέντρο.

Η κίνηση είναι ελαφρώς πεσμένη, εκεί όμως που η διαφορά είναι αισθητή, είναι το αλκοόλ. «Η κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφώς περιορισμένη», ανέφερε άλλος καταστηματάρχης.

Μάλιστα μαγαζί στο Βόλο που δούλευε με ποτό και φαγητό, από την περασμένη Δευτέρα είναι κλειστό, σύμφωνα με εργαζόμενο στην επιχείρηση, επειδή δεν έχει δουλειά. «Από τη Δευτέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, έκλεισε και το μαγαζί», ανέφερε εργαζόμενος.

Ρολά… κατέβασε χθες και καλοκαιρινό μαγαζί σε παραλία του Πηλίου. Μέχρι και προχθές διέθετε δωρεάν ξαπλώστρες ως δέλεαρ για τους πελάτες του, ωστόσο χθες, αναγκάστηκε να κλείσει, μολονότι η Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία είναι κλειστή το απόγευμα η αγορά, είναι μια καλή ημέρα από άποψη όγκου δουλειάς στα καλοκαιρινά περιφερειακά μαγαζιά.

Σταθερή σχεδόν η κίνηση και στα café take away, αν και σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, οι παραγγελίες περιορίζονται σε καφέ και νερό και λείπουν τα έξτρα προϊόντα, όπως σνακ γλυκά ή αλμυρά.

Εστιατόρια επίσης που δούλευαν ακόμη και καθημερινές με τουλάχιστον 50 πελάτες, έμειναν τις τελευταίες ημέρες με μία ή δύο παρέες και τους τζίρους να παίρνουν την κατιούσα.

Αντίθετα, τα τσιπουράδικα είναι μεν γεμάτα, η κατανάλωση όμως είναι περιορισμένη.

 

Ολα τοις μετρητοίς

Στα καταστήματα εστίασης που οι συναλλαγές γίνονται τοις μετρητοίς, με τον ίδιο τρόπο πληρώνονται επίσης προσωπικό και προμηθευτές. Εστω κι αν αυτές τις ημέρες, επιχειρήσεις ήταν πιο φειδωλές στις παραγγελίες προμηθειών ή αν χρειάζεται να πληρώνουν σε ημερήσια βάση το προσωπικό τους. «Οσο έχουμε δουλειά δεν θα έχουμε πρόβλημα, ούτε για να πληρώσουμε το προσωπικό μας ούτε για να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας», έλεγαν.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=