ΤΟΠΙΚΑ

Σε είκοσι μέρες ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη

σε-είκοσι-μέρες-ο-εμβολιασμός-για-τη-νέ-851206

Σε είκοσι ημέρες και χωρίς δήλωση συναίνεσης θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων κατά της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη σύσκεψη της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.

Ηδη 100.000 δόσεις εμβολίου υπάρχουν στη χώρα μας και βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Υγείας στη Βάρη.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δοθεί το πράσινο φως στις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo που παράγουν το νέο εμβόλιο, να προχωρήσουν στη διάθεσή του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως εκτιμούν οι φορείς του υπουργείου Υγείας, άλλες 100.000 δόσεις εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους αγγίζουν τα 2.500.000 πολιτών της χώρας.

Σχετικά με το κλείσιμο σχολείων εξαιτίας κρουσμάτων της νέας γρίπης, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες ήταν μια άσκηση για το υπουργείο και τις Αρχές γενικότερα, από την οποία αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα αλλά και η επιτυχημένη δράση όταν η γρίπη εμφανίστηκε στα σχολεία.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγεία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΠΟΥ.

Εκλεισαν
Λύκεια
λόγω γρίπης

Τη διακοπή της λειτουργίας του Λυκείου Μελισσίων και του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου για επτά ημέρες αποφάσισε η Νομαρχία Αθηνών, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργείου Υγείας και μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της νέας γρίπης. Συνεδριάζει την Τετάρτη η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας.
Το κλείσιμο των σχολείων αποφασίστηκε το βράδυ της Τρίτης, καθώς υπήρξαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στη Β τάξη του Λυκείου Μελισσίων, ενώ από την Α τάξη του Λυκείου απουσίαζαν χθες επτά μαθητές που ανέφεραν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Επίσης, αποφασίστηκε να κλείσει για επτά ημέρες και το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου, όπου παρουσιάστηκαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ 15 μαθητές ανέφεραν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Να σημειωθεί πως σε κατ οίκον νοσηλεία εξακολουθούν να βρίσκονται οι μαθητές των Λυκείων Μελισσίων και Χαϊδαρίου, οι οποίοι επίσης προσβλήθηκαν από τον ιό, ενώ εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο ένας εκ των δύο μαθητών που προσβλήθηκαν από την νέα γρίπη και νοσηλευόταν.
Ο δεύτερος, νοσηλεύεται με συμπτώματα ήπιας πνευμονίας, αλλά η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει συνεχή βελτίωση.

Ολα κυλούν
σύμφωνα
με το Εθνικό
Σχέδιο Δράσης

Τα εγκαίνια του 18ου γυμνασίου Περιστερίου έκανε ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, και αμέσως μετά δήλωσε: “Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πλησιάζουμε σε εκλογές, εμείς, με αίσθημα ευθύνης, επικεντρωνόμαστε διαρκώς στα ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας, πολύ περισσότερο τώρα, που υπάρχει και το θέμα των κρουσμάτων από τη γρίπη”.
Για άλλη μία φορά, θα πω ότι δεν χρειάζεται καμία ανασφάλεια, κανένας πανικός και το βέβαιο είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, όλα κυλούν σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Κάνουμε μόνο τις ενέργειες εκείνες που μας συμβουλεύει η επιστημονική κοινότητα, είμαστε σε αγαστή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και, πράγματι, αυτήν την στιγμή ως χώρα έχουμε τα λιγότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη. Και αυτό είναι σημαντικό και οφείλεται στην έγκαιρη προετοιμασία από τη δική μας πλευρά” κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου