ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο

επεισόδιο-με-πρωταγωνιστή-τον-αντιδή-851206

Πρωτοφανής και ανοίκεια επίθεση χθες το απόγευμα από τον Αντιδήμαρχο Βόλου Δημ. Δερβένη προς τον εκπρόσωπο του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) κ. Δημ. Ζιάκα, που έκανε τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Δήμου για το έτος 2008 και που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο συζητούσε την έγκριση του απολογισμού και του ισολογισμού για την προηγούμενη οικονομική χρήση.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ορκωτός ελεγκτής – λογιστής, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, υποστήριξε ότι πέρα από το σωρευτικό έλλειμμα των 5.000.000 ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Βόλου από το 2003, από τότε δηλαδή που εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα, υπάρχει και ένα πρόσθετο έλλειμμα της τάξεως των 6.000.000, που απορρέει -όπως υπογράμμισε- από τη μείωση της τρέχουσας αξίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων που ανήκουν στο Δήμο. Αυτή η άποψη -που σημειωτέον ήταν εγγεγραμμένη στις παρατηρήσεις που συνοδεύουν το πιστοποιητικό του ορκωτού λογιστή- προκάλεσε την αναίτια έκρηξη του κ. Δερβένη. Αντί να ζητήσει το λόγο και να αντικρούσει τα επιχειρήματα που ανέπτυσσε ένας οικονομολόγος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του ΣΟΛ, που είναι εκπρόσωπος της Πολιτείας, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθήμενος πίσω από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, άρχισε να «στολίζει» τον προσκεκλημένο οικονομολόγο – ελεγκτή του Δήμου με απαξιωτικές εκφράσεις όπως «μας έχεις φλομώσει στις ανοησίες», «λες ανοησίες» κ.α., προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την οργή των συναδέλφων του. Ο κ. Δερβένης σε μία πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας και αδικαιολόγητου εκνευρισμού αποχώρησε από την αίθουσα. Το χειρότερο ωστόσο είχε και συνέχεια, καθώς Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος σε μία ατυχή προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, προκειμένου να συγκαλύψουν την απρέπεια του Αντιδημάρχου, αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο στον ορκωτό ελεγκτή, προκειμένου να απαντήσει στους απαξιωτικούς ισχυρισμούς του Αντιδημάρχου, επικαλούμενοι ότι ο κ. Δερβένης είχε αποχωρήσει και ως εκ τούτου η απάντηση του «θύματος» θα ήταν αντιδεοντολογική…
Η έκρηξη του κ. Δερβένη δεν ήταν τυχαία, καθώς από την αρχή επιχειρήθηκε από την πλειοψηφία να υπάρξει εξωραϊσμός στα οικονομικά στοιχεία και να υποβαθμιστεί ότι το σωρευτικό έλλειμμα παραμένει υψηλό, καθώς πλησιάζει στα 5.000.000 ευρώ. Η Δημοτική Ομάδα Πλειοψηφίας στάθηκε στο γεγονός ότι η χρήση του 2008 έκλεισε με θετικό πρόσημο 618.000 ευρώ, έναντι των 757.000 που έκλεισε η χρήση 2007. Ο τρόπος διαχείρισής μας έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού η χρήση του 2008 παρουσίασε κέρδος 618.552 ευρώ για πρώτη φορά, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, μετά το 2003.
Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας αντέτειναν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις στελεχών της Δημοτικής Αρχής και ακόμη ότι η βελτίωση των οικονομικών για το 2008, που οφείλεται στην αλματώδη αύξηση των επιχορηγήσεων, ελάχιστα μείωσαν, όπως είπαν, το σωρευτικό έλλειμμα από τα 5.500. 000 στα 5.000.000 ευρώ. Μάλιστα η μείζονα μειοψηφία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γενναιόδωρη μεταχείριση που είχε ο Δήμος Βόλου από τον υφυπουργό Θανάση Νάκο για να απαντήσει ο κ. Βούλγαρης ότι «ναι, είναι αλήθεια αυτό, αλλά ο κ. Νάκος δεν τα βγάζει από την τσέπη του. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού και παρακρατηθέντες πόροι που διεκδικούν χρόνια οι Δήμοι όλης της χώρας». Ο κ. Βούλγαρης είπε ακόμη ότι στη χρήση 2008 οι απαιτήσεις εμφανίζουν αύξηση κατά 2.159.264 ευρώ, κινώντας ωστόσο τις νόμιμες διαδικασίες και επιβάλλοντας την ισονομία και ισοπολιτεία σε όλους τους υπόχρεους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου