ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοποριακή ανακάλυψη με κέικ – τυρόγαλα

πρωτοποριακή-ανακάλυψη-με-κέικ-τυρό-851206

Κέικ με γεύση σοκολάτας ή βανίλιας από το κυριότερο υγρό απόβλητο των βιομηχανιών επεξεργασίας γάλακτος, το κοινώς λεγόμενο τυρόγαλα, δημιούργησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μάλιστα σε ένα μήνα το περίφημο οικολογικό κέικ θα τρέφει τους στρατιώτες του αμερικανικού στρατού!

Μια πρωτοποριακή και άκρως οικολογική πατέντα εφηύρε ο κ. Κουρέτας, κάνοντας Ευρωπαίους και Αμερικανούς να τρίβουν τα μάτια τους.
Πιο συγκεκριμένα η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2006, όταν η Νομαρχία Λάρισας ανέθεσε στον καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα να εκπονήσει μελέτη για τη διαχείριση του ρυπογόνου τυρογάλακτος στον νομό. Με τη βοήθεια του προγράμματος η ομάδα του καθηγητή πρότεινε πως θα λυνόταν το πρόβλημα και μετά από πολλά πειράματα και προσπάθειες κατάφερε να παρασκευάσει από την πρωτεΐνη που απομονώνεται από το τυρόγαλα ένα κέικ με εκπληκτικές ιδιότητες.
Μάλιστα το κέικ θυμίζει τα σπιτικά παρασκευάσματα και έχει γεύση βανίλιας ή σοκολάτας, ενώ όταν το γευτεί κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει τα συστατικά του.
Η παρασκευή του στηρίζεται στις αρχές τις πράσινης ανάπτυξης, όπως σχολίασε και ο κ. Κουρέτας, καθώς περίπου το 40% του τυρογάλακτος απορρίπτεται σε ποτάμια, λίμνες ή άλλους υδάτινους αποδέκτες, γεγονός που το καθιστά σημαντικό ρύπο του περιβάλλοντος.
Το τυρόγαλα παράλληλα δυσχεραίνει τη λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού των βιομηχανιών λόγω της υψηλής τιμής BOD (Βιοχημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο). Επιπρόσθετα μια ενδεχόμενη απόρριψή του μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση της χημικής σύστασης και της φυσικής δομής του εδάφους, με αποτέλεσμα τη μείωση στις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη ρύπανση των υπογείων νερών. Έτσι μετά την πατέντα αυτή, εκτός από ένα γευστικό προϊόν που παράγεται, σώζεται και το περιβάλλον από τα απόβλητα του συγκεκριμένου υλικού.
Το περίφημο κέικ εκτός από οικολογική παρασκευή έχει και ευεργετικές ικανότητες, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή τυρογάλακτος και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων σε αναλογία ένα προς τρία κάνει το κέικ την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις μεταφοράς των πρωτεϊνών και των σακχάρων μέσα στο κύτταρο, ελέγχοντας έτσι το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα.
Ο καθηγητής και η ομάδα του συνεργάστηκαν με εταιρία μύλων, ενώ το κέικ έχει πατενταριστεί και θα πωλείται από τις επόμενες κιόλας ημέρες. Ωστόσο οι προτάσεις για το οικολογικό παρασκεύασμα δεν έχουν σταματήσει, μιας και ο αμερικανικός στρατός ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Κουρέτα, ζητώντας του πληροφορίες. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κι έτσι το οικολογικό κέικ θα αποτελεί μέσα στον επόμενο μήνα μέρος του πρωινού των στρατιωτών της Αμερικής.
Να σημειωθεί πως ο κ. Δημήτρης Κουρέτας κατέχει πτυχίο από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει διδακτορικό στη Βιοχημεία από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και συνεργάζεται στο επίπεδο της έρευνας με το Τμήμα Μοριακής Φαρμακολογίας στο Harvard Medical School των Ηνωμένων Πολιτειών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου