ΤΟΠΙΚΑ

Ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα ρατσισμού

ευαισθητοποίηση-των-μαθητών-για-θέμα-447661

Παρεμβάσεις από το Εργαστήριο Μελετών Απόδημου Ελληνισμού και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης σε σχολεία του Βόλου

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις σε σχολεία και του Βόλου -μεταξύ έξι πόλεων στην Ελλάδα, Ιωαννίνων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πτολεμαΐδας- που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και αφορούσαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για θέματα ρατσισμού, στο πλαίσιο του Εργου 1.2.β/13 «Ευαισθητοποίηση μαθητών για θέματα ρατσισμού» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός των παρεμβάσεων από το Εργαστήριο Μελετών Απόδημου Ελληνισμού και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο φαινόμενο του ρατσισμού της ξενοφοβίας και των διακρίσεων και η καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων κα των προκαταλήψεων απέναντι στη διαφορετικότητα.

Για την επίτευξη των στόχων πραγματοποιήθηκαν βιωματικές και παιδαγωγικές παρεμβάσεις που βασίστηκαν στο θεατρικό παιχνίδι, την καλλιτεχνική έκφραση, τη ρητορική και την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας και τη σχολική και διαπολιτισμική διαμεσολάβηση. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν ότι ανεξάρτητα από την εθνοπολιτισμική ετερότητα έχουν πολλά κοινά σημεία, να γνωρίσουν στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας των μαθητών που προέρχονται από άλλες χώρες και να ενισχύσουν τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό μεταξύ τους.

Οι διευθυντές των σχολείων ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων, εξέφρασαν την επιθυμία το πρόγραμμα να συνεχιστεί και για την επόμενη σχολική χρονιά.

Πληροφορίες για το Εργο υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://racism.ptde.uoi.gr/

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου