ΤΟΠΙΚΑ

Διέκοψαν τη Σύγκλητο οι φοιτητές για τη σίτιση

διέκοψαν-τη-σύγκλητο-οι-φοιτητές-για-τ-851206

Το είπαν και το έκαναν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς διέκοψαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου και έθεσαν το ζήτημα της σίτισης και των εργολάβων στους Προέδρους των Τμημάτων και στην πρυτανική αρχή, ζητώντας τους να πάρουν ξεκάθαρη θέση, ενώ μάλιστα στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν και καθαρίστριες της Γεωπονικής Σχολής, που είναι δύο μήνες απλήρωτες.

Μετά από αρκετά χρόνια διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ανώτατου οργάνου του ιδρύματος, εξαιτίας της πολύωρης διαμαρτυρίας των φοιτητών για τη σίτιση.
Οι φοιτητές που ξεπερνούσαν τους 50 και προέρχονταν από τις φοιτητικές παρατάξεις Πανσπουδαστική, ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ διέκοψαν τη συνεδρίαση όπως είχαν ενημερώσει την πρυτανική αρχή και ζήτησαν το λόγο σχετικά με όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της σίτισης.
Έριξαν ευθύνη στην πρυτανική αρχή για ανέχεια στο θέμα των εργολάβων και στην ομηρία των εργαζομένων ζήτησαν να ακυρωθεί η σύμβαση με τον σιτιστή και γενικώς με τους εργολάβους και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι ως μόνιμο προσωπικό από το Πανεπιστήμιο, ενώ μίλησαν έντονα για τις αποφάσεις του πρυτανικού συμβουλίου για τη μείωση των ορίων δωρεάν σίτισης.
Η συνομιλία των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και των Συγκλητικών ήταν αρκετά έντονη, ενώ ο Πρύτανης βλέποντας πως η συζήτηση ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα και οι φοιτητές δεν αποχωρούσαν για να συνεχιστεί η διαδικασία, διέκοψε τη συνεδρίαση.
Μιλώντας ο κ. Γουργουλιάνης για τις κινήσεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ως πως το ζήτημα της σίτισης επεσήμανε πως αποφασίστηκε η δημιουργία μικρών λεσχών στη Γεωπονία και στην Ιατρική στη Λάρισα, εξυπηρετώντας 340 περίπου φοιτητές. Επιπλέον η πρυτανεία και οι αρμόδιες επιτροπές έκαναν ενδελεχή έλεγχο στους εργολάβους σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν κι αν αυτούς τους ασφαλίζουν όπως θα έπρεπε. Επίσης επικοινώνησε με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ζητώντας να αναλάβει τη σίτιση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εάν λυθεί η συμφωνία μεταξύ εργολάβου και Ιδρύματος ή όταν η σύμβαση λήξει.
Σε ό,τι αφορά τα όρια για τη δωρεάν σίτιση, το Πανεπιστήμιο μείωσε το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα από 60.000 σε 45.000 ευρώ, καθώς χρωστά 840.000 ευρώ στο σιτιστή και από αυτή την κίνηση εξασφάλισε 124.000 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Εκείνο που επιδιώκει το Ίδρυμα είναι να πληρώνει τον σιτιστή σύμφωνα με τις κάρτες σίτισης, γι’ αυτό και ζήτησε από τους φοιτητές να ανανεώσουν τις ληγμένες κάρτες τους, μιας και είναι ο μοναδικός τρόπος για να δουν πόσοι επωφελούνται. Βέβαια, από τους επωφελημένους ένα πολύ μικρό ποσοστό σιτίζεται σχεδόν καθημερινά, ωστόσο δεν μπορεί κανείς μέχρι τώρα να ελέγξει πόσοι σιτίζονται σε καθημερινή βάση.
Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Συγκλήτου μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με απολυμένους εργαζομένους εργολάβων μίλησαν με τον Πρύτανη, ο οποίος τους μετέφερε τη δέσμευση του σιτιστή πως από την 1η Οκτωβρίου θα επαναπροσλάβει όλο το προσωπικό.
Πάντως οι φοιτητές φάνηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ζήτημα γι’ αυτό και οργανώνουν συνελεύσεις τμημάτων, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Τέλος, οι φοιτητές ανέφεραν πως εάν δεν επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι θα κάνουν κατάληψη στην πρυτανεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου