ΤΟΠΙΚΑ

Ενεργοποιήθηκε το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας (βίντεο)

ενεργοποιήθηκε-το-νέο-πεπ-θεσσαλίας-β-455546

Συνεδρίασε στην Αγριά η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Την είσοδο και της Θεσσαλίας στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, εγκαινίασε τυπικά χθες στην Αγριά η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας, παρουσία του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού πρόκειται να δημοσιευτούν οι πρώτες προσκλήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 με κυρίαρχες προτεραιότητες την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Παράλληλα ο Γ.Γ. αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου για την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 καθώς υπάρχουν πολλά έργα ακόμη σε φάση υλοποίησης. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Καταθέσαμε στην Ε.Ε. αίτημα πληρωμών για εισροή πόρων ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση των έργων» ανέφερε, ενώ για τα έργα τα οποία δεν θα ολοκληρωθούν, τόνισε ότι γίνονται ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι δανεισμού και να καλυφθεί το εθνικός σκέλος της συμμετοχής.

«Από κοινού με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, συζητήσαμε και πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή για το ενδεχόμενο παράτασης των προγραμμάτων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου» ανέφερε, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ τόνισε: «Επιδίωξή μας είναι, με την έναρξη των προγραμμάτων, να υπάρξει μια κίνηση στην οικονομία που τόσο έχουμε ανάγκη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Τα νέα προγράμματα θα «απαντάνε» στις ανάγκες που έχει η ελληνική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι άνεργοι, τα έργα υποδομής, ένα ολόκληρο πλέγμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περίοδο 2014 – 2020 είναι προϋπολογισμού 401 εκ. ευρώ, στα οποία προστίθενται εκχωρημένοι πόροι ύψους 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.), ενώ αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκχωρηθεί επίσης το 40% περίπου των πόρων του Γεωργικού Ταμείου συνολικά στις Περιφέρειες.

Αναφερόμενος στην εν εξελίξει προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 κατά ένα έτος, τονίζοντας όμως πως ουδείς οφείλει να εφησυχάσει, ενώ πρότεινε την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης εν είδει «κεφαλαίου κίνησης» αποκλειστικά για τα έργα του ΕΣΠΑ, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης «τρίμηνων προκαταβολών πληρωμών» και χρημάτων «κλειδωμένων» αποκλειστικά για το ΕΣΠΑ με ευθύνη είτε του Υπουργείου, είτε των Περιφερειών.

«Αυτά πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να σώσουμε την οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, την ολοκλήρωση των έργων, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης και την αποτελεσματικότητα της επικουρικότητας, της συνεργασίας και της συνέργειας» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

«Πρέπει να σας πω ότι στο νέο ΕΣΠΑ χρειάζονται αρχές και αξίες», είπε ο κ. Αγοραστός, ως Πρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε: «Πρώτη αξία είναι η συνέργεια. Πραγματική συνέργεια στην πράξη. Δεύτερον χρειάζεται σκληρή δουλειά. Τρίτον χρειάζεται ομοψυχία και ομοθυμία. Τέταρτον χρειάζεται σημαντική προσήλωση, αγάπη και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι ξέραμε που μας οδήγησε σε ναυάγια και ημιτελή έργα.

Εκτο, πρέπει να ψάχνουμε να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις. Εβδομο, πρέπει να παράγουμε, γιατί χωρίς παραγωγή δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Ακόμη, πρέπει να πούμε προς όλους, τις υπηρεσίες μας αλλά και τους φορείς, ότι πρέπει επιτέλους η διάσταση του χρόνου να μπει στη ζωή μας. Δεν υπάρχει χρόνος για να μεταφέρουμε τις αποφάσεις στο μέλλον. Δεν υπάρχει χρόνος για να βάζουμε κάτω από το χαλί την απόφαση. Πρέπει τη διάσταση του χρόνου να τη βάλουμε παντού και μάλιστα με ποινή. Πρέπει να θέσουμε χρονοδιαγράμματα που όμως στη χώρα μας δεν υπάρχουν.

Θα πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι είμαστε ένα, όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν μπορεί να υπάρξουν διακρίσεις. Επηρεάζει τον καθένα μας αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να ανασκουμπωθούμε, να δουλέψουμε σκληρά και να διαβάσουμε. Να ξέρουμε τους κανόνες και τις διαδικασίες. Τα «ναι μεν αλλά» και το «υπόσχομαι σε όλους τα πάντα» πρέπει να σταματήσουν. Είναι θέμα ζωής, επιβίωσης, παραγωγής εθνικού πλούτου, σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αλληλεγγύης αλλά και θέμα προσφοράς στις επόμενες γενιές. Αρκετό οξυγόνο έχουμε αφαιρέσει από τους νέους. Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε άλλο από εκείνους που είναι το οξυγόνο της ζωής και φορείς νέων ιδεών. Είμαστε εδώ και το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλίας. Δεν θα τα πάμε καλά εάν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας αφήνοντας τον ανέξοδο λαϊκισμό. Πρέπει να βάλουμε στόχους σοβαρούς και υπεύθυνους για να προχωρήσουμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Εξι άξονες

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014 – 2020 (ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020) διαρθρώνεται σε 6 άξονες προτεραιότητας, ως εξής:

  • Αξονας 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των ΜΜΕ), μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και αύξηση της Περιφερειακής προστιθέμενης αξίας.
  • Αξονας 2α : Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.
  • Αξονας 2β: Υποδομές υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού.
  • Αξονας 3: Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον.
  • Αξονας 4: Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
  • Αξονας 5: Τεχνική βοήθεια ΕΤΠΑ.
  • Αξονας 6: Τεχνική βοήθεια ΕΚΤ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου