ΤΟΠΙΚΑ

Εξι αλλαγές στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

εξι-αλλαγές-στο-γενικό-πολεοδομικό-σχ-455701

Καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και φωτογραφικές διατάξεις

Υπό τη σκιά καταγγελιών για φωτογραφικές εξυπηρετήσεις διαφόρων συμφερόντων, βιαστικά και χωρίς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου η εισήγηση του Αντιδημάρχου Θ. Σταυρίδη για εξαιρέσεις και αλλαγές στη χρήση γης στην εκκρεμή διαδικασία έγκρισης της μελέτης Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Διαμαντίδη να δίνει δραματικό τόνο στις πιεστικές προθεσμίες για την έγκριση του θέματος καθώς όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε 15 ημέρες, ήταν αναμενόμενο να προκληθεί αντίδραση της μειοψηφίας που διερωτήθηκε όχι μόνο για την απουσία διαβούλευσης για θέματα που αφορούν χιλιάδες συμπολίτες και περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αλλά και για την απουσία τοποθέτησης από την αρμόδια υπηρεσία κ.α.

Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι οι παρατηρήσεις επί της μελέτης έγιναν από πολίτες και πως η Δημοτική Αρχή είναι ανοιχτή για νέες προτάσεις από τις μειοψηφίες μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Εχετε τόσο καιρό τη διοίκηση του Δήμου στα χέρια σας και δεν ετοιμάσατε μια πρόταση αναθεώρησης της μελέτης, μέσα από διάλογο με την τοπική κοινωνία; Εχετε ολοκληρωμένη πρόταση; Εσείς είστε Δημοτική Αρχή. Τι προτείνετε για να τοποθετηθούμε; Ξέρουν οι συμπολίτες για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία τι μέλλον τους επιφυλάσσετε βγάζοντας από την Πολεοδόμηση περιοχή που οι μελετητές πρότειναν να μπει στο σχέδιο πόλης, εκτιμώντας την οικιστική ανάπτυξη στη Ν. Ιωνία.

Καταργείτε περιοχές από την πολεοδόμηση και εντάσσετε άλλες, χωρίς τεκμηρίωση και κυρίως με υφιστάμενα προβλήματα που παραβλέπετε όπως η ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων, οι ζώνες γης υψηλής παραγωγικότητας κ.α.», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ματθ. Δραμητινός, καταψηφίζοντας την πρόταση του κ. Σταυρίδη, όπως και ο Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νικ. Στόικος, η παράταξη του οποίου ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε αποφασίσει μέρος των αλλαγών που πρότεινε ο Θ. Σταυρίδης για χωροθέτηση νέων κεραιών σε Βόλο και Ν. Ιωνία.

Το ζήτημα της εξαίρεσης περιοχών από την πολεοδόμηση και την ένταξη νέων σε Διμήνι και Αγριά, αποτέλεσε για μια ακόμη φορά σημείο δημόσιας διαφωνίας με το Σύμβουλο των Δρόμων Συνεργασίας κ. Κώστα Γαργάλα, να αναφέρει από ραδιοφώνου χθες το πρωί ότι οι αλλαγές του κ. Σταυρίδη, είναι μία προς μία προς εξέταση. «Σε κάθε πολεοδόμηση, όταν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, είναι γνωστό ότι η αξία των ακινήτων εκτοξεύεται. Δεν ξέρω ποιος Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας έχει συμφέροντα στο Διμήνι που μπαίνει στο ΓΠΣ ή αν έχει ιδιοκτησίες πρώην καναλάρχης της περιοχής. Το ζήτημα είναι ότι όλες οι προτάσεις Σταυρίδη πάσχουν. Χαρακτηριστικά προτείνει τη μεταφορά του πάρκου κεραιών από το Σωρό απέναντι στο άλλου βουνό και δεν έχουμε αντίρρηση γι αυτό. Αλλά, υιοθετώντας την απόφαση που είχε πάρει η Δημοτική Αρχή Σκοτινιώτη, ζητάει χωρίς τεκμηρίωση κι άλλα πέντε σημεία χωροθέτησης κεραιών στο κτίριο Σιλό εντός λιμένα Βόλου, στο Πανθεσσαλικό στάδιο, στη θέση μετρό στα Μελισσάτικα, στο Σαρακηνό και στην ΑΓΕΤ θέση Χάνι. Είναι δυνατόν να προτείνεται χωροθέτηση όταν δεν υπάρχει αποτυπωμένη σε μελέτη η ανάγκη για νέες κεραίες; Ποιος αποφασίζει αν θα χωροθετηθούν πέντε σημεία και όχι δεκαπέντε ή κανένα; Σε κάθε προτεινόμενο σημείο, πόση ακτινοβολία θα γίνεται δεκτή; Στο Πανθεσσαλικό πόσες κεραίες θέλουν ακόμη να προσθέσουν; Εχουν κάνει μετρήσεις πόσο επηρεάζονται σήμερα από υφιστάμενες κεραίες αθλούμενοι και μικρά παιδιά; Υπάρχουν μετρήσεις ακτινοβολίας περιμετρικά της αθλητικής εγκατάστασης που διαθέτει κολυμβητήριο, γυμναστήριο, υπαίθρια γήπεδα κ.α. για τα επίπεδα ακτινοβολίας;», διερωτήθηκε ο κ. Γαργάλας.

Η πρόταση όπως ψηφίστηκε

Η πρόταση του Αντιδημάρχου Δόμησης, όπως εγκρίθηκε και θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

1. Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ Βόλου

Να αναφερθεί πρόβλεψη στο Γ.Π.Σ. Βόλου για την κατασκευή νέας πτέρυγας του ξενοδοχείου εκτός του περιγράμματος της υφιστάμενης σε κατάλληλη θέση του γηπέδου, εκτός ζώνης αιγιαλού και παραλίας.Δηλαδή νέο κτίσμα προς τον Αναυρο, πέρα από τα σημερινά όρια.

2. Περιοχή Διμήνι – «Σαμπάναγας»

Περιμετρικά του οικισμού Διμηνίου στη ζώνη των 500 μ. και στις ζώνες 3“ και 3δ να επιτρέπονται χρήσεις γενικής κατοικίας και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στις θέσεις «Κοκκινόβραχος» και «Πηγάδια», (όπως αθλητικά γήπεδα κ.λ.π.), εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας και εκπαίδευσης (όπως π.χ. παιδικές χαρές, ιδιωτικοί παιδότοποι, σχολεία κ.λ.π), καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (όπως π.χ. καφετέριες, καταστήματα εστίασης) και αγροτουριστικές εγκαταστάσεις με ταυτόχρονη προώθηση τροποποίησης του Π.Δ/γτος από των ΖΟΕ.

Επίσης να ομαλοποιηθεί το σχήμα της προτεινόμενης επέκτασης Ε5 περιμετρικά των περιοχών Διμηνίου και Σαμπάναγα σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δ.Σ.

3. Επεκτάσεις οικιστικών φορέων

Α. Κατάργηση της ζώνης επέκτασης Ε11 στις «Ασπρες Πεταλούδες», όπου δεν υπάρχει οικιστική ανάπτυξη. Β. Προτείνεται η επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Ε6, «Βαμβακιά», η οποία βρίσκεται εντός Ζ.Ο.Ε. 3β, δηλ. η παραλιακή έκταση μεταξύ εγκεκριμένου σχεδίου Αγριάς, Ο.Σ.«Αστέρια», Περιφερειακής Οδού και τριτεύοντος εθνικού δικτύου Βόλου – Τσαγκαράδας, όπου υπάρχει ήδη εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη. Αν η ανωτέρω επέκταση δεν υπερβαίνει το 10% του οικισμού μπορεί να υπαχθεί στις γενικές διατάξεις του τεύχους της Β2 φάσης, χωρίς άλλη τροποποίηση.

4. Χαρακτηρισμός Ο.Τ. 1321 πρώην κτιρίου ΚΥΔΕΠ και μετέπειτα «Γεωργάκου Γ. Α.Ε.» και τώρα CAREFOUR

Προτείνεται ο αποχαρακτηρισμός του από κοινωφελής χώρος (χώρος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και ο χαρακτηρισμός του ανωτέρου Ο.Τ. 1321 ως χώρου κεντρικών λειτουργιών πόλης, όπως όλα τα υπόλοιπα της περιοχής.

5. Πάρκα Κεραιών – Χωροθέτηση νέων κεραιών

Προτείνεται η κατάργηση του πάρκου κεραιών που υφίσταται άτυπα, δυτικά του οικισμού του Αγίου Στεφάνου, λόγω γειτνίασης του με τον υφιστάμενο οικισμό, ο οποίος έχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Η υφιστάμενη συγκέντρωση κεραιών συνιστά αισθητική και περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία αποτελεί σημαντική όχληση για την περιοχή αμιγούς κατοικίας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, για την ανάδειξη του εκτεταμένου αρχαιολογικού χώρου των Αμφανών, αλλά και για τις ήπιες κοινόχρηστες-κοινωφελείς και λοιπές χρήσεις που προγραμματίζονται. Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η μεταφορά του εν λόγω πάρκου υφισταμένων κεραιών στο λόφο έναντι του Αγίου Στεφάνου, δυτικά της οδού Ν. Αγχίαλος – Βόλος, και προτείνεται η εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος για την οριοθέτηση της έκτασης του υπόψη πάρκου κεραιών.

Επιπλέον της θέσης αυτής προτείνονται και άλλα 5 σημεία χωροθέτησης νέων κεραιών σύμφωνα με την Α.Δ.Σ. 64/2014 στις εξής θέσεις:

1. Κτίριο Σιλό εντός λιμένα Βόλου

2. Πανθεσσαλικό στάδιο

3. Θέση «Μετρό», Μελισσάτικα

4. Σαρακηνός

5. ΑΕΕΤ, θέση «Χάνι»

6. Απεικόνιση έκτασης Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αγ. Στεφάνου.

Να εκπονηθεί τοπογραφικό διάγραμμα και να γίνει ειδική υπόμνηση για την περιοχή 1γ-1 έκτασης 150 στρεμμάτων περίπου του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Αγ. Στεφάνου και να απεικονίζεται στα διαγράμματα της Β2 φάσης με ειδική διαγράμμιση, με χαρακτηρισμό της ως κοινόχρηστος- κοινωφελής χώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου