ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν

αυστηρή-προειδοποίηση-στο-ιράν-851206

Κατακεραυνώνοντας εν χορώ την Τεχεράνη για εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας με την απόκρυψη της κατασκευής δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας απαιτούν να ανοίξει η μονάδα για επιθεώρηση και προειδοποιούν με σκληρές κυρώσεις. Το Ισραήλ φέρεται να γνώριζε, η Κίνα όχι.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η πυρηνική εγκατάσταση βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα με τούνελ σε στρατιωτική βάση που ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Οι πληροφορίες αυτές περιέχονται σε έγγραφο που έστειλε ο Μπ. Ομπάμα σε Αμερικανούς βουλευτές και το οποίο αναφέρει ότι η εγκατάσταση είναι «πολύ μικρή για την παραγωγή καυσίμου για πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια μία δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση παραβιάζοντας την απαγόρευση στις διαδικασίες εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε να συμμορφωθεί το Ιράν με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διασπορά των πυρηνικών· τόνισε ότι το καθεστώς του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και θα βρεθεί υπόλογο και υπογράμμισε ότι πρέπει η Τεχεράνη να ενεργήσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.
Ακολούθησε σε σκληρό τόνο η αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε από το Πίτσμπουργκ ότι το Ιράν οδηγεί τη διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο μονοπάτι. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει αλλαγή σε βάθος στη στάση του Ιράν έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να ληφθούν νέες κυρώσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υπογράμμισε ότι η ιρανική εξαπάτηση πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος για την επιβολή περαιτέρω αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. «Η μυστική εγκατάσταση θα οργίσει και θα σοκάρει τον κόσμο» είπε ο Μπράουν τονίζοντας ότι πρέπει να τεθούν όρια στο Ιράν.
Στην ίδια γραμμή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε από το Πίτσμπουργκ μεγάλη ανησυχία για την αποκάλυψη ότι βρίσκεται υπό κατασκευή δεύτερη πυρηνική μονάδα στο Ιράν. «Η Γερμανία είναι πολύ ανήσυχη. Απαιτούμε να δώσει το Ιράν όλες τις πληροφορίες στην ΙΑΕΑ» δήλωσε η Μέρκελ.
Ανησυχία εξέφρασε και η ρωσική πλευρά, διαμέσου της εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται μέσα στην ημέρα να κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε την Τεχεράνη να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ στο συγκεκριμένο θέμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου