ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορικό ψήφισμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

ιστορικό-ψήφισμα-για-έναν-κόσμο-χωρίς-851206

Ψήφισμα που καλεί σε ενισχυμένες προσπάθειες για την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών, την προώθηση του αφοπλισμού και τη μείωση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας υιοθετήθηκε ομόφωνα σε ιστορική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.
«Το ιστορικό ψήφισμα που μόλις υιοθετήσαμε δείχνει την κοινή μας δέσμευση στο στόχο για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχία των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της διασποράς των πυρηνικών όπλων.
Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είναι γεμάτη με ιστορικούς συμβολισμούς.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το 1946 με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών και τον αφοπλισμό, και είναι ταυτόχρονα η πρώτη φορά που προήδρευσε του Σώματος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία του που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ανάμεσά τους η Ρωσία, η Κίνα και αναπτυσσόμενες χώρες- υποστήριξαν το ψήφισμα που προώθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, διακηρύσσει ότι «υπάρχει ανάγκη να επιδιωχθούν περαιτέρω προσπάθειες στη σφαίρα του πυρηνικού αφοπλισμού».
Καλούνται όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας «Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο». Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο ΣΑ να εφαρμόζει μέτρα σε αυτούς που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εάν καθοριστεί ότι ενέργειές τους συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Παράλληλα, καλούνται όλες «οι άλλες χώρες» που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT) του 1970, να το πράξουν. Στις «άλλες χώρες», που δεν κατονομάζονται, περιλαμβάνεται η Ινδία και το Πακιστάν που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς και το Ισραήλ που ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, αλλά θεωρείται ότι έχει υπολογίσιμο οπλοστάσιο πυρηνικών κεφαλών.
Στο ψήφισμα δεν γίνεται ρητή αναφορά στο Ιράν και τη Βόρειο Κορέα, αλλά σε αυτές αναφέρεται το ψήφισμα όταν κάνει λόγο για τις παρούσες μεγάλες προκλήσεις για τη μια διασπορά των πυρηνικών.
Και οι πέντε χώρες που αποτελούν τα μόνιμα-κράτη μέλη του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία) είναι πυρηνικές δυνάμεις και κατηγορούνται παγίως από τις χώρες που έχουν υπογράψει την NPT -αλλά δεν διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο- ότι δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους δεσμεύσεις ενώ ταυτόχρονα καλούν άλλες χώρες να μείνουν μακριά από τα πυρηνικά.
Ανεβαίνοντας την Τετάρτη για πρώτη φορά στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Τόνισε ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για τη μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου και πρόσθεσε ότι οι χώρες που αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Σε θετικό κλίμα ήταν η κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου