ΤΟΠΙΚΑ

Βρήκαν την ώρα να… αγριέψουν

βρήκαν-την-ώρα-να-αγριέψουν-851206

Θα πεθάνω αφελής και ανύποπτος. Σήκωσα πρωί-πρωί χίλια διακόσια ευρώ από την «Εθνική», όπου μόλις είχε κατατεθεί η σύνταξή μου, για να πάω στην Εφορία. Μπήκα με την κόρη μου στο τρόλεϊ, και δεν πέρασε καν από το μυαλό μου ότι το ζευγάρι που ανέβηκε μαζί μας και μας εμπόδιζε να προχωρήσουμε στο εσωτερικό, και το οποίο έσπευσε να κατέβει, πριν κλείσει η πόρτα, λες και θίχτηκε από την… αυστηρή μου παρατήρηση, δεν ήταν «δυο αγενείς και βλάκες» όπως σκέφθηκα, αλλά δυο αετονύχηδες. Που είχαν προλάβει να με ξαφρίσουν χωρίς ούτε εγώ να καταλάβω τίποτα, ούτε το παιδί μου να δει κάτι μέσα στο παράλογο σπρωξίδι.
Το ότι την είχα πάθει σαν χωριάτης που λες και μόλις κατέβηκε απονήρευτος από τη Μουσουνίτσα στην Αθήνα, το συνειδητοποιήσαμε όταν φτάσαμε στον προορισμό μας.
Αλλά αυτό το πάθημά μου ενδιαφέρει μόνο εμένα. Εκείνο που ενδιαφέρει και πολλούς άλλους πολίτες είναι η συνέχεια. Η ενημέρωση που πήρα από την Εφορία ότι μια και χρωστούσαμε ήδη μια δόση δεν είχα περιθώριο να μη βρω αυθημερόν χρήματα, μια και έληγε η προθεσμία διότι «θα χάσετε τη ρύθμιση». Μέσα στην τούρλα των εκλογών, στις 21 Σεπτεμβρίου, κοινοποιήθηκε στις εφορίες υπουργική εγκύκλιος που επιτάσσει την ανάκληση των ρυθμίσεων που έχουν γίνει, με τις περαιώσεις, μόλις συμπληρωθούν δύο ληξιπρόθεσμες δόσεις. Και καθίσταται αυτομάτως απαιτητή ολόκληρη η οφειλή. «Είναι νέα πολιτική» μου εξήγησε η αρμόδια υπάλληλος.
Λες και αν κάποιος δυσκολευόταν να πληρώσει δύο δόσεις, μόλις του αφαιρέσουν τη δυνατότητα των δόσεων, θα βρει τρόπο να πληρώσει τις έξι ή εφτά που του απομένουν.
Ωραίο προεκλογικό δώρο του υπουργού Οικονομικών. Σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από εκείνον που κυβερνά.
Αλλά και εκείνοι που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν και στηρίζουν όλα τα σχέδιά τους στα λεφτά που θα βρουν από τις «ανείσπρακτες οφειλές», καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουν ότι στο επίπεδο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρών επιχειρήσεων, ισχύει πάντα η ένσταση του Μενίππου: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου