ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές ρεζίλι με Siemens – ομόλογα

διεθνές-ρεζίλι-με-siemens-ομόλογα-851206

Ενα ακόμη διεθνές ρεζιλίκι για την χώρα μας, αυτήν την φορά με αφορμή τα σκάνδαλα της Siemens αλλά και των δομημένων ομολόγων. Οι υποθέσεις της Siemens και των δομημένων ομολόγων αναφέρονται από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, στην ετήσια αναφορά της με άξονα τις επιχειρήσεις, ως χαρακτηριστικό δείγμα διαφθοράς στην Ελλάδα, που κατέχει την 57η θέση σε σύνολο 180 χωρών.
Οι αναφορές για τις δύο πολύκροτες υποθέσεις βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την διαφάνεια, της Transparency International (Τ.Ι.), καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην ειδική λίστα των 46 χωρών με περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται εταιρίες του ιδιωτικού τομέα σε συναλλαγές τους με το δημόσιο.
Στην ειδική έκθεση της Transparency International (Global Corruption Report 2009: Corruption & the Private Sector) επισημαίνεται ότι οι δωροδοκίες και η παράνομη διαμόρφωση των τιμών ασκούν επιρροή στη δημόσια πολιτική, κοστίζοντας στις διάφορες χώρες αρκετά δισ. ευρώ σε χαμένα έσοδα.
Στην ειδική μελέτη για την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Siemens καθώς και στο σκάνδαλο για τις ζημίες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι νομικές και θεσμικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της για την πάταξη της διαφθοράς, στον απόηχο ενός «κύματος» κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς που προκάλεσαν έντονους «τριγμούς» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Ειδικά για τη Siemens, η Διεθνής Διαφάνεια κάνει λόγο για υπόθεση-σταθμό εξαιτίας των κλυδωνισμών που προκάλεσε στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ενώ υπογραμμίζει την αγωγή αποζημίωσης του ΟΤΕ εναντίον του γερμανικού κολοσσού ως την πρώτη που έχει υποβληθεί από ξένη εταιρία.
Ωστόσο, αυτό που κυρίως μένει από την έκθεση είναι η παραδοχή των στελεχών του ιδιωτικού τομέα (2 στους 5, για την ακρίβεια) ότι για να κάνουν την δουλειά τους στην χώρα μας , τους ζητήθηκε «δωράκι» από κρατικούς λειτουργούς.
‘Ένα δε στα πέντε στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναφέρει ότι έχασε δουλειά επειδή ανταγωνιστής του ήταν πιο… αποτελεσματικός στην δωροδοκία!
Και μεταξύ, τέλος, των βασικών συμπερασμάτων είναι ότι στην χώρα μας η διαφθορά αυξάνει σημαντικά το κόστος δραστηριοποίησης του ιδιωτικού τομέα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου