ΤΟΠΙΚΑ

Ακτές του Δήμου Βόλου στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία 2015»

ακτές-του-δήμου-βόλου-στο-πρόγραμμα-γ-458031

Σε οκτώ παραλίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ένταξη στο διεθνές βραβείο ποιότητας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το Τμήμα Τουρισμού και σε συνεργασία με πλήθος άλλων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου όλες οι προετοιμασίες, που απαιτήθηκαν από το πλαίσιο βραβεύσεων ακτών και μαρίνων με «Γαλάζια Σημαία» για το 2015 και όλο το υλικό τεκμηρίωσης έχει αποσταλεί στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας για το 2015. Με 8 βραβευμένες ακτές, ο Δήμος Βόλου θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ από φέτος μια νέα ακτή λειτουργεί με τις προδιαγραφές του προγράμματος προκειμένου να ενταχθεί από την επόμενη χρονιά στο παραπάνω πλαίσιο βραβεύσεων.

Οι 8 ακτές είναι Πλατανίδια, Μπάρμπα Θωμά, Αναύρου, Αλυκών, Αμαρυλλίδος, Αμφανών, Χρυσής ακτής, Ν. Αγχίαλου, ενώ η νέα ακτή είναι η το Καρνάγιο.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται 32 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες – μέλη από όλες τις ηπείρους και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Υποστήριξη του Προγράμματος

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ), υποστηρίζει ενεργά το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας. Οι ακτές που λαμβάνουν το βραβείο «Γαλάζια Σημαία», εκτός της εξαιρετικής ποιότητας νερών, πρέπει να πληρούν συνολικά 33 αυστηρά κριτήρια. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και του FEE ελέγχουν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου για τις ακτές τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος.

Τα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες: Καθαριότητα θάλασσας και ακτής, Οργάνωση ακτής, Ασφάλεια επισκεπτών, Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιούσιας κύριος Θεοδώρου: «Ο Δήμος Βόλου παραμένει συνεπής στην υποστήριξη των λουομένων με τις κατάλληλες υποδομές ακτής, που αφορούν στην ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της περιοχής φροντίζοντας έγκαιρα για την οριοθέτηση των ακτών, την ναυαγοσωστική τους κάλυψη ή την κάλυψη με ναυαγοσωστικά εφόδια και φαρμακευτικό υλικό, την υποστήριξη με wc, τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους του συμπολίτες, την παρακολούθηση των νερών αλλά και τη συλλογή των απορριμμάτων ακτής με συνεχή καθαρισμό και εποπτεία. Η υποστήριξη των ακτών θα συνεχίζεται για όλη την κολυμβητική περίοδο, τα δε αποτελέσματα ποιότητας νερών θα είναι πάντα διαθέσιμα στους πίνακες ανακοινώσεων κάθε ακτής».

Για όλη την προσπάθεια συνεργάστηκαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Καθαριότητας και η Διεύθυνση Πρασίνου, το Γραφείο Εθελοντών, το Τμήμα Περιβάλλοντος και φυσικά του Τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, που έχει την ευθύνη του προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου