Ανταγωνισμός στα ελληνοτουρικά σύνορα

Τελευταία ενημέρωση: 2007-03-15, 00:00:00
Η ελβετική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής ΕGL μπαίνει κι αυτή στο παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να κατασκευάσει αγωγό από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς Ιταλία μέσω Αλβανίας.
Το σχέδιο, με την επωνυμία Trans Adriatic Pipeline (TAP), θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου στη Ρυθμισιτκή Αρχή Ενέργειας η οποία πρέπει να γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες.
Το έργο εμφανίζεται εκ πρώτης όψεως ως ανταγωνιστικό του αντίστοιχου που σχεδιάζουν η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison, οι οποίες έχουν και την υποστήριξη των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας.
Ωστόσο, η EGL επισημαίνει ότι αφενός δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιαζόμενο ελληνοϊταλικό αγωγό, ενώ αφετέρου θα προχωρήσει, έχοντας εξασφαλισμένη τη διάθεση του αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός, τόσο για δική της χρήση όσο και για πελάτες της.
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου παρατηρεί ότι το έργο της ΕGL είναι καθαρά ιδιωτικό, και αυτό που απαιτείται είναι να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις ελληνικές και αλβανικές αρχές για τη διέλευση του αγωγού.
Ο Ηλίας Καρυδογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της EGL Ελλάς, στο σχέδιο θα συμμετάσχουν και άλλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αναφορικά με τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, επισημαίνει ότι γίνονται συζητήσεις για διασφάλιση συμβολαίων τόσο με την Gazprom, η οποία έχει άμεσα διαθέσιμες ποσότητες στην Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream, όσο και για αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας, η έναρξη λειτουργίας του αγωγού θα γίνει με ποσότητες περίπου 2,5 δισ. κυβικά το χρόνο, οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται.
Το μήκος του αγωγού θα είναι 513 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 177 υποθαλάσσια, η έναρξη των εργασιών κατασκευής αναμένεται μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008 και η έναρξη λειτουργίας το 2010.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=