ΤΟΠΙΚΑ

Το 60% των εμπόρων στον Τειρεσία από το 2009, λόγω ακάλυπτων επιταγών

το-60-των-εμπόρων-στον-τειρεσία-από-το-2009-λ-459796

Στον Τειρεσία είναι καταχωρημένοι ένας στους δύο έμποροι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Χρεοκοπημένα καταστήματα, έμποροι με αδυναμία κτήσης μπλοκ επιταγών, ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2009 ταλαιπωρούν τον εμπορικό κόσμο, χωρίς να επιβάλλεται κανένα μέτρο οικονομικής ανακούφισης στις Τράπεζες υπέρ των επιχειρηματιών.

«Το μητρώο του Τειρεσία καταγράφει το 60% των επαγγελματιών του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, επισημαίνοντας ότι ανάμεσα στα καταστήματα, βρίσκονται ακόμη και χρεοκοπημένοι επαγγελματίες, που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και άλλαξαν επάγγελμα.

Οι λειτουργούσες, παρά τα έντονα οικονομικά προβλήματα, επιχειρήσεις του Τειρεσία δεν έχουν δικαίωμα να έχουν μπλοκ επιταγών και βέβαια δεν έχουν καμία οικονομική ενίσχυση από καμία Τράπεζα, καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υποστηρίζει ούτε και τις υγιείς επιχειρήσεις.

«Οταν είσαι στον Τειρεσία και μαυρίζει το τραπεζικό σου μητρώο είναι λογικό ότι πλέον δεν υπάρχει διέξοδος για να κινηθείς οικονομικά. Οι Τράπεζες έχουν σταματήσει ούτως ή άλλως να χρηματοδοτούν, ενώ δεν έχεις δικαίωμα να έχεις ούτε καν πιστωτική κάρτα», είπε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν οικονομικά μέτρα ενίσχυσης.

«Οι επιχειρηματίες που καταβάλλουν τα χρήματα των επιταγών πρέπει να σβήνονται από τον Τειρεσία. Οι επιχειρηματίες που καταχωρήθηκαν στο εν λόγω τραπεζικό μητρώο δεν ευθύνονταν οι ίδιοι για την κακή διαχείριση, αλλά τα έκτακτα γεγονότα.

Μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης είναι καιρός να παρθούν οικονομικά μέτρα από τις Τράπεζες υπέρ των επαγγελματιών. Όπως συνέβη με τα νοικοκυριά με το Νόμο Κατσέλη, πρέπει να σταματήσει και η ποινικοποίηση των επιχειρηματιών. Δεν είναι εγκληματίες, οι επαγγελματίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι οι έμποροι συνεχίζουν να βιώνουν και μάλιστα με τον πλέον δραματικότερο τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το α’ πεντάμηνο του 2015 ο κλάδος συρρικνώθηκε περαιτέρω, καθώς οι επιχειρήσεις που ανοίγουν υπερτερούν από εκείνες που κλείνουν. Ο τζίρος μετράει συνεχώς απώλειες, ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση συνεχίζεται και το καλοκαίρι, καθώς το καταναλωτικό κοινό περιορίζεται στις απολύτως αναγκαίες αγορές, φοβούμενο για το αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου