ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας για την «Ασπίς Πρόνοια»

εισαγγελέας-για-την-ασπίς-πρόνοια-851206

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε το θέμα της πλαστής εγγυητικής επιστολής, ύψους 550 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ομίλου «Ασπίς», Παύλος Ψωμιάδης. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ιωάννης Σακελλάκος ανέθεσε στον εισαγγελέα Ευαγγελό Ιωαννίδη, αρμόδιο για θέματα οικονομικού εγκλήματος, να διερευνήσει το όλο ζήτημα και μάλιστα μέσα σε ένα 48ωρο. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσε σχετική αναφορά που είχε κάνει προς την εισαγγελία Πρωτοδικών η Ένωση Ασφαλιστών.

Εν τω μεταξύ, εις βάρος της «Ασπίς» διενεργούνται δυο ακόμη εισαγγελικές έρευνες. Η μια εξ αυτών ξεκίνησε ύστερα από προσφυγές ασφαλισμένων στο συνήγορο του καταναλωτή. Οι ασφαλισμένοι κατήγγειλαν ότι η «Ασπις» δεν εξοφλούσε τα ασφαλιστήρια ζωής.

Η επόμενη μέρα

Στην επόμενη μέρα της τράπεζας του ομίλου Ασπίς επικεντρώνεται τώρα το ενδιαφέρον, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση για την παύση λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών. Τα κρίσιμα βήματα επικεντρώνονται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς Μπανκ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία έχει αποφασισθεί και της οποίας το ενημερωτικό δελτίο είναι έτοιμο. Η ίδια η τράπεζα, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας δεν έχει κανένα πρόβλημα, καθώς – πέραν όλων των άλλων – το σύνολο των καταθέσεων που έχουν οι ασφαλιστικές στην τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δεσμευθεί. Ομως, αυτή καθ αυτή η υπαγωγή της σε έναν όμιλο που αντιμετωπίζει προβλήματα, συνιστά από μόνο της ένα ζήτημα.

Το γεγονός ότι οι εξελίξεις συνέπεσαν σε μια καθαρά μεταβατική περίοδο, από πλευράς πολιτικής συγκυρίας, λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, δεν δείχνει να διευκολύνει τις όποιες προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης θα μπορούσαν να αναληφθούν. Επίσης, γεγονός αποτελεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος του ομίλου ελέγχει ποσοστό μετοχών της τράπεζας, το οποίο, τώρα, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα πέσει. Από ποιούς, όμως, θα καλυφθεί; Αυτό είναι το κρισιμότερο ερώτημα των τελευταίων ωρών, αναφορικά με την τράπεζα.

Ενα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, όπως διαμορφώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι να δρομολογηθούν μετοχικές αλλαγές στην Ασπίς Μπανκ, με την είσοδο νέων επενδυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν το «κενό». Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί, όμως; Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια αναζήτησης, ενώ μια λύση θα μπορούσε να είναι η κάλυψη του ποσοστού από άλλες ελληνικές τράπεζες, που θα ενδιαφέρονταν για την περίπτωση. Επίσης, μια παρέμβαση του δημοσίου θα οδηγούσε τις τράπεζες που ελέγχονται από το κράτος σε παρέμβαση. Ομως, για κάτι τέτοιο απαιτείται πολιτική απόφαση, η οποία σε αυτή τη «νεκρή» περίοδο είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Παρέμβαση ΥΠΟΙΟ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, από τους οποίους ζήτησε να εξακολουθήσουν να εργάζονται υπό το καθεστώς της επιτροπίας, έως ότου βρεθεί λύση. Σήμερα ο ίδιος θα συναντηθεί με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών, ενώ έχει προγραμματισθεί και συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομίας για να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα.

Από την πλευρά του υπουργείου διαβεβαιώνεται επίσης ότι δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα με το θέμα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι εταιρίες των οποίων αφαιρέθηκαν οι άδειες λειτουργίας. Οπως εξηγήθηκε, θα εφαρμοσθεί η νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει εγγύηση του δημοσίου, όπου απαιτείται. Αυτό θα το κρίνει ο επόπτης που θα τοποθετηθεί. Ετσι, όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» θα παρεμβαίνει το κράτος, προκειμένου έτσι να διευκολύνεται η μεταπώληση του συμβολαίου σε τρίτη εταιρία που θα ενδιαφέρεται να το εξαγοράσει. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει έναν χρόνο.

Εμφάνιση Π. Ψωμιάδη

Ο βασικός μέτοχος του ομίλου κ. Π. Ψωμιάδης επιχείρησε χθες να δικαιολογήσει την όλη κατάσταση, μιλώντας σε εργαζομένους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της πλαστής εγγυητικής, για την οποία είπε ότι είναι ένα είδος που δεν «κυκλοφορεί» στη χώρα μας, αλλά στις ΗΠΑ είναι γνωστή. Επανέλαβε ότι έκανε προσπάθειες για τη διάσωση του ομίλου, μια σειρά από ταξίδια στο εξωτερικό κι επαφές με υποψήφιους επενδυτές, γι αυτό το σκοπό κι ότι από εδώ και στο εξής θα συνεννοηθεί με τους νομικούς του συμβούλους για τα επόμενα βήματά του.

Ανακοίνωση της τράπεζας

Η Aspis Bank έχει διοικητική ανεξαρτησία από τις ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου ΑΣΠΙΣ και οι κύριες δραστηριότητες της δεν επηρεάζονται ουσιωδώς από τις πρόσφατες εξελίξεις, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ποσοστό άμεσης συμμετοχής των εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, ανέρχεται σε 19,71% ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. ανέρχεται σε ποσοστό 9,97% Η Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια και εγγυητικές επιστολές προς τις 2 εταιρίες ύψους ευρώ 4,9 εκ., οι οποίες εξασφαλίζονται από ρευστοποιήσιμα στοιχεία.

Η Τράπεζα θα αξιολογήσει τις εν λόγω χορηγήσεις και θα προβεί σε τυχόν προβλέψεις όπoυ απαιτείται».

Ανακοίνωση Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών

Kάθε δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών πού έκλεισαν με την απόφαση της ΕΠΕΙΑ από τα λοιπά μέλη της, καθώς και να φροντίσει σε συνεργασία με το Επικουρικό Κεφάλαιο, να λειτουργήσει και σε αυτή την περίπτωση το Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού, για τις ζημιές κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων δεσμεύεται να καταβάλει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.», «GENERAL TRUST- ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ» και «Γ.Η.ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.» και επικροτεί την απόφαση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου