ΤΟΠΙΚΑ

Πιο ενδιαφέρουσα τηλεμαχία από τις προηγούμενες

πιο-ενδιαφέρουσα-τηλεμαχία-από-τις-πρ-851206

«Όαση» στην ασφυκτική διαδικασία των θεματικών κύκλων του debate αποτέλεσε ο απευθείας διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Καραμανλής και Παπανδρέου διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ήρθαν αντιμέτωποι με επιθετικές ερωτήσεις από τους αρχηγούς των μικρών κομμάτων.
Από πλευράς πολιτικών, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων.
Οι δημοσιογράφοι που απεύθυναν ερωτήσεις ήταν οι: Παύλος Τσίμα (Μega), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (Αlpha), Αιμίλιος Λιάτσος (Star), Ανδρέας Κωνσταντάτος (Αlter) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).
Ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο δρόμος της ευθύνης επιβάλλει να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί το δημόσιο χρέος. Η χώρα έχει την δυνατότητα να βγει από την κρίση,είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η Ελλάδα βιώνει την οικονομική κρίση λιγότερο έντονα από άλλες χώρες. Κάνοντας σύντομο απολογισμό, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «έγινε σημαντική προσπάθεια, έγιναν μεταρρυθμίσεις, σε κάποια θέματα δεν προχωρήσαμε αρκετά γρήγορα, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πρέπει να κάνουμε κάποιες δύσκολες πολιτικές και να τις κάνουμε τώρα. Σε κάποια θέματα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου έθεσε τρεις άξονες στην οικονομική του πολιτική, το νοικοκύρεμα του κράτους, την αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος και την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της «πράσινης ανάπτυξης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τόνωση της αγοράς με ρεαλιστικό πρόγραμμα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που αφήνει η κυβέρνηση Καραμανλή.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως υπάρχει ολόκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης. Επίσης, επισήμανε ότι το ΚΚΕ προτείνει 45% φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι με το οποίο διαφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι Βρυξέλλες. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να στριμωχτεί σε αυτόν τον ανταγωνισμό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τόνισε πως στη χώρα παράγεται πλούτος, αλλά αυτός πηγαίνει στις τσέπες λίγων οικογενειών. Τάχθηκε υπέρ ουσιαστικών αυξήσεων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η οικονομία. Στην ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει συνεργασία όπως κάνουν άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ, όμως η απάντηση ήταν αρνητική.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης πρότεινε την καθιέρωση της ποσόστωσης ως λύση για τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος για το θέμα με την ΕΕ και συμπλήρωσε ότι η έως τώρα η πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος σημείωσε πως στη σημερινή κρίση απαιτούνται νέα εργαλεία: Η απάντηση είναι αλλαγή στην οικονομία. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσουμε, σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος, που πρότεινε στροφή της οικονομίας προς την πράσινη κατεύθυνση.
Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών
Ερώτημα στον Κ.Καραμανλή απηύθυνε ο Ν.Χρυσόγελος για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές το 2007 και το 2009. «Το 2007 ζήσαμε μια οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή, πάθημα το οποίο από ότι αποδείχτηκε δεν έγινε μάθημα». Το 2009 ξαναζήσαμε κάτι ανάλογο» Ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι σε συζήτηση με τον κ. Κιλτίδη, ο τελευταίος παραδέχθηκε τη διάλυση της δασικής υπηρεσίας. «Γιατί δεν κάνατε κάτι για αυτό;» ρώτησε τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές που αναφέρετε είναι πραγματικές εμπειρίες. ¨Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και πόσες χιλιάδες φωτιές σβήστηκαν, είπε ο κ. Καραμανλής ενώ ανακάλεσε τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία. Χρειάζεται να δούμε το ζήτημα που αφορά τη δασική υπηρεσία, παραδέχθηκε ο Κ.Καραμανλής, υπενθυμίζοντας όμως ότι στην εν λόγω υπηρεσία αφαιρέθηκε από το 1997-98 με νόμο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κάθε αρμοδιότητα πυρόσβεσης. Αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση μέσα στο δάσος, κατέληξε ο Κ.Καραμανλής.
Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον κ. Καραμανλή τι φταίει για το γεγονός ότι ενώ πριν από 13 μήνες το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη ΝΔ πέντε μονάδες, τώρα είναι πίσω οκτώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το ένα θέμα είναι τι αποτιμούν οι δημοσκοπήσεις και το άλλο τι αποτιμούν οι πολίτες και ποια είναι η πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, απλά ότι επικρατεί «προβληματισμός σε φίλους της ΝΔ». Υποστήριξε ότι αυτούς θα πρέπει η ΝΔ να πείσει για θέματα που υπάρχουν πικρίες, αλλά που είναι κρίσιμα, όπως η οικονομία. Στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη εάν θεωρεί ότι ο ΛΑΟΣ φταίει για την πτώση των ποσοστών της ΝΔ απάντησε ότι δεν υποστηρίζει πως φταίει κάποιος, αλλά μένει σταθερός στις απόψεις του για το ποια είναι μετριοπαθής θέση και ποια όχι.
Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την ερώτησή του στον κ. Καραμανλή. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτιάξει το πρόγραμμά του σε νούμερα της τωρινής κυβέρνησης, στο «δύσκολο σενάριο» όπως είπε και τον ρώτησε εάν οι αριθμοί αυτοί είναι πραγματικοί ή εάν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα νούμερα και τόνισε ότι αυτοί οι αριθμοί και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι παρουσιάζει ένα νεφελώδες, δήθεν πρόγραμμα, ότι δε θέλει να το παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα και ότι οι παροχολογίες του αποτελούν «εμπαιγμό των πολιτών σε ώρα κρίσης». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει «νοικοκύρεμα» και ότι ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί εάν είναι έτοιμος να δεχτεί μια υπεύθυνη πολιτική εν όψει των δύσκολων χρόνων που έρχεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά ε τις προθέσεις του για να αντιμετωπιστεί «εργασιακός μεσαίωνας»; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχει τέτοιο φαινόμενο σε πολλούς τομείς, όπως τα stage, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, για τα μπλοκάκια είπέ ότι θα είναι μόνιμοι όσοι εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες στο Δημόσιο, ενώ για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων είπε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς
Η Αλέκα Παπαρήγα ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την Τουρκία και τις έρευνες στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε το Ελσίνκι, πράγμα το οποίο δεν έκανε η ΝΔ «και έχουν εξελιχθεί πολύ αρνητικά τα πράγματα». «Έπρεπε να ήμασταν πολύ αυστηροί. Εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός στην αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο» δεσμεύτηκε, προσθέτοντας πως «ξέρουμε πώς να χειριστούμε αυτά τα θέματα» και απέδωσε την τουρκική συμπεριφορά στο ότι «έχουν δώσει πολύ λάσκο».
Ο Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ρώτησε για την «ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα». Ποια είναι αυτά; ρώτησε ο κ. Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι χρειάζεται ένα άλλο φορολογικό σύστημα που θα αναδιανέμει «και όχι χαριστικές πράξεις όπως κάνατε εσείς, οι οποίες βοήθησαν στο να είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στην ΕΕ». Δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα αλλά θα υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων, εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τελικές τοποθετήσεις
Ο Νίκος Χρυσόγελος ζήτησε ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους καλώντας τους πολίτες να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τα προβλήματα με βάση τη συνείδησή τους και να αποφασίσουν τι είδους οικονομία θέλουν, τι περιβάλλον θέλουν και σε τι κοινωνία θέλουν να ζήσουν στα παιδιά τους. Ζήτησε να μην υπάρξει λευκή εντολή στα δύο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια, την προστασία του περιβάλλοντος, θέσεις απασχόλησης και μία υπεύθυνη κοινωνία.
Ο Γ.Καρατζαφέρης, στην τοποθέτησή του, μίλησε σε προσωπικό τόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εγώ έχτισα ένα κόμμα», «έχω άλλη αντίληψη των πραγμάτων», «ξέρω να διοικώ», «ξέρω τις αγωνίες των πολιτών. Δεν τα βρήκα έτοιμα». Αναρωτήθηκε επίσης πώς τα άλλα κόμματα θα φτιάξουν την οικονομία όταν δεν μπορούν να φτιάξουν τα οικονομικά του κόμματός τους. «Ξέρω να κάνω οικονομία. Το κανάλι μου είναι από τα ελάχιστα που δεν χρωστούν στο δημόσιο. Αυτή τη νοικοκυροσύνη θα φέρω», είπε.
Στις πολύτιμες εμπειρίες που συνέλεξε και στα συμπεράσματα που κατέληξε για τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο, από την ουσιαστική επαφή του με τον κόσμο στην επαρχία, σε χώρους εργασίας αναφέρθηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Η σημαντικότερη εμπειρία που έχω ζήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως πρόεδρος του κόμματος, είναι η επαφή με τον κόσμο, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «σε όποια περιοχή και αν πήγαινα υπήρχε κάτι που σε πληγώνει». Όπως πρόσθεσε, συνάντησα νέους με πτυχία και μεταπτυχιακά να τρέχουν με τα βιογραφικά ανά χείρας από βουλευτικό σε βουλευτικό γραφείο για μια θέση stage. Είδα νοσηλεύτριες που είχαν να πάρουν δύο χρόνια άδειες λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Μίλησα με γιατρούς, που φεύγουν στο εξωτερικό αφού αγανάκτησαν να περιμένουν να πάρουν ειδικότητα. Είδα, ακόμη, αγρότες απελπισμένους, απλήρωτους εργαζόμενους του Λαναρά, απολυμένους 55άρηδες της Λάρκο, που δεν μπορούν να ξαναβρούν δουλειά. Συναναστράφηκα όμως, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ενεργούς πολίτες, που αντιστέκονται διεκδικώντας μια άλλη ποιότητα ζωής. Αυτόν τον κόσμο θέλει να εκπροσωπήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την «ξεχασμένη κοινωνία».
Η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Κάλεσε τους πολίτες να σταθούν δίπλα στο ΚΚΕ, ακόμα και αν δεν συμφωνούν με όλες τις θέσεις τους, γιατί είναι ένα κόμμα με «σαφή, καθαρή, ασυμφιλίωτη, μαχητική και ακομπλεξάριστη αντίθεση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου». Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ μπορεί να συμβάλει στη διεκδίκηση ορισμένων θεμάτων και να καταφέρει να αποσπάσει κάποιες νίκες. Δήλωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις τρίβουν τα χέρια τους γιατί βλέπουν το ΠΑΣΟΚ, το «άλλο τους κόμμα, που έχει την ίδια πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία και συγχρόνως την τέχνη της λαϊκής παραπλάνησης να έρχεται στην κυβέρνηση». Τέλος ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν το ΚΚΕ.
Ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παρά τις αντιξοότητες παράγουν έργο για να τονίζει ότι όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το μέλλον της χώρας, ώστε να έχει μία περήφανη θέση στον κόσμο, να είναι μία ευνομούμενη πολιτεία που εξυπηρετεί αξίες, που επιβάλλει το δίκαιο και όχι το δίκαιο του ισχυρού, που βαδίζει στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης και έχει μία ισχυρή εθνική παρουσία διεθνώς. «Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με συμφέροντα και αντιλήψεις που μας έχουν πάει πίσω» τόνισε και κατέληξε ζητώντας «ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας».
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά στο πως αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Είπε ότι ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε μια «νεφελώδη έκθεση ιδεών», χωρίς να παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκιστική προσέγγιση λέγοντας ότι ακολουθεί τη λογική «μοιράζω σε όλους και μετά έχει ο Θεός», γεγονός που όπως είπε δείχνει άγνοια των κινδύνων. Είπε ότι ο ίδιος έχει την υποχρέωση να λέει στους πολίτες την απόλυτη αλήθεια. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση και ότι έχει μπροστά της δύο δύσκολα χρόνια. Τόνισε ότι ενδιαφέρεται για το κόστος που θα προκαλέσει το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές που πρέπει. Δήλωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Εάν αφεθούμε στις σειρήνες του λαϊκισμού και των παροχών» θα βρεθούμε σε δυσχερή θέση, υποστήριξε, δηλώνοντας έτοιμος να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που θα οδηγήσουν μετά από δύο χρόνια στο δρόμο της ανάπτυξης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου