ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ με 200 € το μήνα

εργαζόμενοι-εκαβ-με-200-e-το-μήνα-466176

Σε επίσχεση εργασίας αύριο διεκδικώντας δεδουλευμένα από το 2014

Σε απόγνωση βρίσκονται εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ οι οποίοι όχι μόνο ζουν με 200 ευρώ το μήνα, λόγω των κρατήσεων από στεγαστικά δάνεια αλλά καλούνται να εργάζονται χωρίς αποζημίωση Σαββατοκύριακα, νυχτερινά, αργίες ή να μετακινούνται εκτός έδρας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι 47 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Βόλου (45 ενεργά πληρώματα και δύο γιατροί), θα προχωρήσουν αύριο σε επίσχεση εργασίας, όπως έπραξαν χθες οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα διεκδικώντας καταβολή δεδουλευμένων, αποπληρωμή δαπανών για εκτός έδρας μετακινήσεις, ενώ καταγγέλλουν και την παλαιότητα των ασθενοφόρων (5 ασθενοφόρα, δύο κινητές μονάδες και μία μοτοσυκλέτα).

«Υπάρχουν συνάδελφοι που ζουν, κι εδώ στο Βόλο και σε άλλες περιοχές της χώρας, με μηνιάτικο 200 ευρώ. Με καθαρές αποδοχές 800-900 ευρώ, γίνονται κρατήσεις για στεγαστικά δάνεια κ.α. και φτάνουν κάποιοι συνάδελφοι να παίρνουν στο χέρι 200 ευρώ το μήνα. Αντε τώρα να ζήσει οικογένεια με 200 ευρώ το μήνα, αν δεν εργάζεται η σύζυγος ή δεν υπάρχει άλλο εισόδημα στην οικογένεια. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά, δουλεύουμε Σαββατοκύριακα, νύχτες και αργίες χωρίς να πληρωνόμαστε για τα εξαιρέσιμα. Για να μην πούμε και για τις δαπάνες μας όταν κάνουμε δρομολόγια εκτός έδρας, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα όπου είναι υποχρεωτική η διανυκτέρευση στα πληρώματα που μεταβαίνουν εκεί από μακρινούς προορισμούς όπως ο Βόλος», αναφέρει ο νέος Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας κ. Γιαν. Μαρούγκας.

Στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ οφείλονται αποζημιώσεις μετακινήσεων εκτός έδρας από το 2014, ποσά που υπολογίζονται, ανάλογα με τα δρομολόγια που πραγματοποιεί κάθε πλήρωμα, σε 100 περίπου ευρώ το μήνα.

Επίσης, τα εξαιρέσιμα και οι αποζημιώσεις από εργασία σε αργίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα, είναι απλήρωτα από τον Δεκέμβριο του 2014 και υπολογίζονται σε 200 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

Δηλαδή, κάθε εργαζόμενος υποχρεώνεται να ζει με 300 ευρώ το μήνα λιγότερα από αυτά που δουλεύει και δικαιούται.

Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα ο κ. Μαρούγκας, θέτει και το πρόβλημα παλαιότητας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. «Ετσι όπως είναι οι μηχανές τους, τα φρένα τους και άλλα συστήματα, θα έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις αλλά και αυξημένη επικινδυνότητα στη χρήση τους».

Δεσμεύσεις για πληρωμές

Σήμερα Τετάρτη αποδεσμεύει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια για τις αμοιβές του λοιπού προσωπικού ΕΣΥ. Σύμφωνα με όσα διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «έχουμε συνεννοηθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποδεσμευθεί σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου το κονδύλι ύψους 18 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), προκειμένου να αποπληρωθούν οι υπερωρίες, τα εξαιρέσιμα και οι αργίες για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου