ΤΟΠΙΚΑ

Οι αυξήσεις στο βιομηχανικό ρεύμα… θα φέρουν απολύσεις

οι-αυξήσεις-στο-βιομηχανικό-ρεύμα-θα-468149

Καμπανάκι από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που ζητούν το μέτρο της διακοψιμότητας

Απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στη βιομηχανία από ενδεχόμενη αύξηση στο ρεύμα, «βλέπει» η Ενωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις όπως η Χαλυβουργία και η ΑΓΕΤ.

Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ ζητούν να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των εταίρων για αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προειδοποιώντας για κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Στις απαιτήσεις των δανειστών όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται η κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα βιομηχανικά τιμολόγια, που καθιερώθηκε πέρυσι και παρατάθηκε για τη φετινή χρονιά και ο καθορισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος.

«Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας», τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ και προσθέτει: «Τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Δεν θα πρέπει επομένως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας».

Ανάλογη παρέμβαση έχει γίνει και από την Ομοσπονδία Μετάλλου στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης καθώς η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί 90%, η οικοδομή έχει καταρρεύσει, ενώ εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα μπορούν να γίνουν μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ανταγωνιστικές τιμές λόγω διακοψιμότητας έχουν κυρίως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία, Πορτογαλία για αυτό και όπως τονίζει η ΠΟΕΜ είναι αναγκαίο να υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ενέργειας στη Χαλυβουργία προέρχεται από το περίσσευμα ενέργειας των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό οφείλεται στο ότι οι χαλυβουργίες παράγουν απόγευμα, νύχτα και σαββατοκύριακα καθώς πρόκειται για «skrap» ενέργειας που αν δεν καταναλωθεί χάνεται διότι δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κάθε θέση χαλυβουργού υποστηρίζει έξι (6) ακόμη θέσεις εργασίας σε συνεργαζόμενους ή μη κλάδους της οικονομίας (μελέτη πανεπιστημίου Wyoming των ΗΠΑ 2012).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Παν. Λαφαζάνη να παρέμβει και να εφαρμοστεί το μέτρο της διακοψιμότητας άμεσα και πριν καταρρεύσει ο κλάδος.

Nα σημειωθεί τέλος ότι όσον αφορά την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, όπως προκύπτει το κόστος ενέργειας στις ελληνικές χαλυβουργίες σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι: Στην Ελλάδα 57 euro/Mwh (νυχτερινό τιμολόγιο), στην Ιταλία 32euro/Mwh – Συμβάσεις διακοψιμότητας, στη Γαλλία 25euro/Mwh συμβάσεις διακοψιμότητας, στην Ισπανία 30 euro/Mwh συμβάσεις διακοψιμότητας. Εξάλλου το κόστος του φυσικού αερίου είναι εκρηκτικά υψηλότερο κατά 40% από αυτό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου