ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερεί το υβριδικό φίλτρο της ΑΓΕΤ

καθυστερεί-το-υβριδικό-φίλτρο-της-αγε-851206

Σε εξάμηνο έλεγχο υπαλλήλων των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας υποβλήθηκε το εργοστάσιο Όλυμπος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που εγκρίθηκαν το 2008.

Δεν συντρέχουν λόγοι επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε βάρος της εταιρίας προκύπτει από την κοινή έκθεση αυτοψίας, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.

Σχετικά με τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της εγκατάστασης του υβριδικού φίλτρου στη μονάδα ΠΚ1, που προβλέπονταν έως το τέλος του 2008, η εταιρία την απέδωσε στην καθυστέρηση κατά τις τμηματικές παραδόσεις των υλικών, παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες είχαν πραγματοποιηθεί έγκαιρα.

Για την καθυστέρηση της παράδοσης των υλικών η ανάδοχος εταιρία επικαλέστηκε τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι οποίες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2008.

Η κ. Οικονόμου δήλωσε την ικανοποίηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη συμμόρφωση της εταιρίας, όπως διαπιστώθηκε, με τους περιβαλλοντικούς όρους. «Μας ενδιαφέρει μια αρμονική σύζευξη της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαπιστώνουμε ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα που ζητήσαμε έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Όμως επειδή στόχος είναι το καλύτερο, οι υπηρεσίες υπέβαλαν επιπλέον προτάσεις», πρόσθεσε.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουλίου 2009. Από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν στις μονάδες αποκονίωσης. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η περιεκτικότητα των αερίων σε σκόνη των μονάδων ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Έλεγχος έγινε ακόμη στις καταγραφές των συστημάτων συνεχούς μέτρησης των εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) και οξειδίων του αζώτου (NOx) στα καυσαέρια των κλιβάνων και στα στοιχεία των καταγραφικών οργάνων του πρώτου εξαμήνου του 2009.
Σημείο προς σημείο ελέγχθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που αναφέρονται στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Προτάσεις
Μετά τον πολύμηνο έλεγχο και τις διαπιστώσεις του κλιμακίου εννέα προτάσεις, επτά από τις οποίες θα συμπεριληφθούν σε απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας, γίνονται προς την εταιρία. Οι προτάσεις, οι οποίες συνοδεύονται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα είναι οι εξής:
1. Εγκατάσταση κλειστού συστήματος εκφόρτωσης των υλικών από τα πλοία
2. Πλήρης αυτοματοποίηση όλων των τμημάτων παραγωγής, ώστε να διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία τους σε περίπτωση δυσλειτουργιών
3. Λειτουργία φυλακίου επιτήρησης, το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθεί στο υψηλότερο δυνατό σημείο των εγκαταστάσεων με σκοπό τον οπτικό εντοπισμό των οποιονδήποτε δυσλειτουργιών που καταλήγουν στην έκλυση σκόνης στο περιβάλλον και έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος
4. Συγκρότηση επιπλέον συνεργείου καθαρισμού, το οποίο θα καθαρίζει χειρονακτικά εκείνους τους χώρους στους οποίους δεν είναι δυνατή η πρόσβαση του αυτοκινούμενου μηχανήματος καθαρισμού
5. Να εξετασθεί η δυνατότητα καθίζησης των ομβρίων υδάτων σε περίπτωση πλημμύρας, προκειμένου να αποφεύγεται η παράσυρση υλικών και χωμάτων στη θάλασσα
6. Περιορισμός των σωρών των υλικών που αποθηκεύονται υπαίθρια, από τρεις τουλάχιστον πλευρές με εγκατάσταση πρόχειρων κατασκευών μέχρι ολοκλήρωσης της κλειστής αποθήκης
7. Αντικατάσταση του καυστήρα αερίου της μονάδας ΠΚ5, με νέας σχεδίασης
8. Η περαιτέρω ενημέρωση των αγροτών με σκοπό τον περιορισμό της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων, ώστε να είναι δυνατή η συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων, προκειμένου να εξελιχθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαδικασίες αντικατάστασης των ποσοτήτων pet coke από βιομάζα, όπως προβλέπεται στην Α.Ε.Π.Ο.
Επιπλέον, προτείνεται να τεθούν υπόψη της Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης για την ΑΓΕΤ με τη συμμετοχή αντίστοιχα εκπροσώπου της ΔΕΥΑΜΒ και της ΤΕΔΚ Νομού Μαγνησίας για αξιολόγηση δύο προτάσεις: η πρώτη αφορά στην αξιοποίηση μέρους των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ για την ψύξη των μηχανημάτων του εργοστασίου, για αντίστοιχη μείωση των καταναλισκομένων ποσοτήτων νερού από τις γεωτρήσεις και η δεύτερη για τη χρήση των φυτικών υπολειμμάτων που προκύπτουν από το κλάδεμα των δένδρων και των καλλωπιστικών φυτών ως βιομάζα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου