ΤΟΠΙΚΑ

Κάντε κάτι με τη ρύπανση…

κάντε-κάτι-με-τη-ρύπανση-851206

Νέα συγκέντρωση πολιτών , φορέων και αρχών του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας. Οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, το οποίο θα αποσταλεί προς όλους τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι , όπως τονίζεται δηκτικά σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, μολονότι είχαν κληθεί δεν προσήλθαν στη χθεσινή συγκέντρωση
Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
“Σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007, συγκεντρώθηκαν στο Βόλο, στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, πολίτες, φορείς και αρχές για να συζητήσουν το μεγάλο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου και ευρύτερα.
Μετά τη σχετική συζήτηση, κοινή είναι η διαπίστωση ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών.
Οι υπερβάσεις των ανωτάτων ορίων των μικροσωματιδίων είναι πάρα πολύ συχνές. Ενώ από την Ε.Ε. προβλέπεται οι ημέρες υπερβάσεων να μην ξεπερνούν τις 35 το χρόνο, αυτό συμβαίνει ανά τρίμηνο. Ειδικά οι υπερβάσεις τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2007 είναι 35 ημέρες!
Επιτρέπεται στις βιομηχανίες να χρησιμοποιούν ρυπογόνα καύσιμα και κυρίως το πετ κοκ το οποίο είναι ευθέως καρκινογόνο. Η ΑΓΕΤ καίει πάνω από 500 τόνους πετ κοκ τη μέρα και πολύ περισσότερο κάρβουνο, ενώ μέχρι σήμερα και παρά τη σχετική νομοθεσία δεν έχει συνδεθεί με το φυσικό αέριο.
Για τους παραπάνω λόγους:
1) Κοινή είναι η απαίτηση να πραγματοποιηθεί ειδική έρευνα για την καταγραφή των πηγών ρύπανσης και τη μέτρηση των διαχεόμενων ρύπων.
2) Πρέπει να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής αλλά και κάθε άλλου είδους ρύπανσης, που αφορά την πόλη και τους κατοίκους της.
3) Να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες (ΑΓΕΤ κλπ.) να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, πράγμα που επιβάλλεται πλέον από το νόμο 3175/03. Ειδικά για την ΑΓΕΤ, λόγω της γειτνίασης με το πολεοδομικό συγκρότημα, τα όρια εκπομπών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ως ισχύοντα για κατοικημένη περιοχή.
4) Να στελεχωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΑΜ με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες, τις κεντρικές θερμάνσεις, τα λεωφορεία, βαρέα οχήματα κλπ. και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας.
5) Να γίνει ουσιαστική ολοκληρωμένη μελέτη για το κυκλοφοριακό και να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Σε πολύ σύντομο διάστημα θα γίνει νέα συγκέντρωση και, σε περίπτωση που δεν έχουν δρομολογηθεί τα όσα ζητούνται παραπάνω, θα αποφασιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Δεν πάει άλλο” !!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου