ΤΟΠΙΚΑ

“Πονοκέφαλος” για τη ΔΕΥΑΜΒ η ανομβρία

πονοκέφαλος-για-τη-δευαμβ-η-ανομβρί-851206

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους , λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, αλλά ταυτόχρονα και πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή του Βόλου, όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ υπέγραψε χθες την προκήρυξη ενός σημαντικού έργου που θα συμβάλει, όπως επισημάνθηκε, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απώλεια περίπου 9.500 κυβικά νερού ημερησίως από τη Β ΒΙΠΕ και παράλληλα προσδιόρισε τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ώστε μέσω καμπάνιας που θα γίνει από τη ΔΕΥΑΜΒ να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την χρηστή διαχείριση του νερού τους επόμενους μήνες.
Η δημοτική αρχή, χθες, με αφορμή και τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη λειψυδρία και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επανέφερε το θέμα της αναγκαιότητας κατασκευής των έργων της λιμνοδεξαμενής στη Μακρινίτσα και της Μονάδας Αφαλάτωσης στη Μπουρμπουλήθρα, ζητώντας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνουν τις δύο μελέτες, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης τους στο Δ ΚΠΣ.
“Η Κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού, επισημαίνεται και σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου, ανέφερε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων στην ύδρευση και την άρδευση, λόγω της λειψυδρίας, επισημαίνοντας “ότι πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις μας με βάση το δίπτυχο έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.”
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Βόλου έγκαιρα κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δύο προτάσεις για χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης, λιμνοδεξαμενής στην περιοχή της Μακρινίτσας και εργοστασίου αφαλάτωσης στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας, προκειμένου το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα νερού και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου ενδεχομένου πρόβλημα λειψυδρίας.
Επειδή η πρόταση αυτή του Δήμου Βόλου απορρίφθηκε δύο φορές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας καλούμε, μετά και από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση των μελετών των παραπάνω έργων, ώστε να έχουν ετοιμότητα ένταξης στο Δ ΚΠΣ για την υλοποίησή τους.”
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης χθες ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος, όπου πρόεδρος σήμερα είναι ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης.
Επιπλέον
9.500 κυβικά
Το έργο της βελτίωσης του μίγματος νερού της Β ΒΙΠΕ, που είναι προϋπολογισμού 476.000 ευρώ, όπως τόνισε χθες ο κ. Αλέκος Βούλγαρης ,θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η απώλεια 9.500 κυβικών νερού ημερησίως.
Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει την αναβάθμιση του αντλιοστασίου Διμηνίου, την κατασκευή ενός νέου αντλιοστασίου εντός της Α ΒΙΠΕ, την κατασκευή αντλιοστασίου παροχής 150 κυβικών μέτρων νερού που θα φορτίζεται από τις δεξαμενές της Α ΒΙΠΕ και θα καταλήγει στις δεξαμενές της Β ΒΙΠΕ, το διαχωρισμό των δύο θαλάμων της δεξαμενής στη Β ΒΙΠΕ καθώς επίσης και την κατασκευή περίπου 1.500 μ. Αγωγού DN 250.
“Το θέμα της λειψυδρίας είναι πρώτη προτεραιότητα για μας, επισήμανε χθες ο κ. Αλ. Βούλγαρης, που εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο Θεσσαλίας, φορέας που, όπως τόνισε, έπρεπε να έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα.
Ο δήμαρχος Βόλου σήμερα στις 6 το απόγευμα θα επισκεφτεί τη Μακρινίτσα και θα έχει συνάντηση με τον Κοινοτάρχη κ. Απ. Κερασιώτη για το θέμα της λιμνοδεξαμενής, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα και τον κ. Εμμανουήλ, υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από άλλες πιστώσεις.

Η ΕΕΔΥΑ
Για τις 27 Απριλίου έχει οριστεί η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέας διοίκησης στην ΕΕΔΥΑ., διαδικασία στην οποία θα είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, καθώς επίσης και οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Κιλκίς, Αγρινίου, Καβάλας και Μυτιλήνης.
Όπως τόνισε χθες ο κ. Βούλγαρης, η ΕΕΔΥΑ έχει να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν με τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού, αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο που θα τεθεί ενόψει του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και διάφορα προγράμματα δανειοδότησης από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η ΕΕΔΥΑ αυτή τη στιγμή αριθμεί 150 περίπου δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου