ΤΟΠΙΚΑ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΟΙ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΒΟΛΟΥ «Θα φύγουμε μόνο νεκροί!»

περιπτερουχοι-προσ-δημο-βολου-θα-φύγ-471584

«Καταστρεφόμαστε!». Με μία μόνο λέξη, περιπτερούχοι στο κέντρο του Βόλου, περιγράφουν τις επιπτώσεις της απόφασης που πρόσφατα ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο για τη μετατόπιση 21 περιπτέρων, εκ των οποίων 12 ενεργά από τις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Ιωλκού. Η απόφαση που λήφθηκε χωρίς να συνοδεύεται από πρόταση χωροθέτησης, έχει αναστατώσει 12 οικογένειες στο κέντρο του Βόλου. Ηδη αύριο, Δευτέρα, η Ενωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης απέναντι στην εξοντωτική απόφαση ξεριζωμού των περιπτέρων που βρίσκονται για περισσότερα από 30 χρόνια στα ίδια σημεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Μόνο νεκροί θα φύγουμε από τα περίπτερά μας», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ενωσης, Βασίλης Τόπας. Οι περιπτερούχοι θα προσβάλλουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ έχουν ήδη έρθει σε συνεννόηση με δύο δικηγόρους, εκ των οποίων ο ένας διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του Δήμου αλλά και για όποιες ακόμη νόμιμες ενέργειες αποφασιστούν.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου συνάντηση με το Δήμαρχο θα έχει και η Ενωση Αναπήρων, τα μέλη της οποίας είναι οι ιδιοκτήτες των αδειών των περιπτέρων, που επίσης σε περίπτωση μετακίνησης κινδυνεύουν να χάσουν ενοίκια.

Ο «πόλεμος» μεταξύ δημοτικής αρχής και περιπτερούχων δείχνει μόλις να ξεκινά…

Η απόφαση

Μέσα στην εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε κατά πλειοψηφία την έξωση των περιπτέρων από τέσσερις κεντρικές οδούς: Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Ιάσονος.

Η εισήγηση ήρθε μετά από συζήτηση τόσο στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου. Ζήτημα βιώσιμης κινητικότητας των ΑμεΑ αλλά και γενικότερα των πεζών στα πεζοδρόμια των συγκεκριμένων οδών, αλλά και ζήτημα ασφάλειας της κυκλοφορίας σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, φαίνεται να οδήγησε τη δημοτική αρχή στην απόφαση μετατόπισης των περιπτέρων. Για τα 9 κλειστά. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Για τα 12 όμως ενεργά, οι περιπτερούχοι ετοιμάζονται να δώσουν μάχη. Θα είναι μάλιστα μάχη επιβίωσης…

74 λουκέτα σε τρία χρόνια

Ηδη τα τελευταία τρία χρόνια ο κλάδος των περιπτερούχων στο νομό, αριθμεί 74 λουκέτα. Εξήντα κιόσκια και μαγαζιά με είδη περιπτέρου, σβήστηκαν από το χάρτη των δρόμων της πόλης.

Αλλά και τα ενεργά φυτοζωούν. Τα ποσοστά κέρδους είναι πολύ χαμηλά και δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες να εξασφαλίζουν ούτε καν ένα καλό μεροκάματο. Από το 2009 και μετά ο κλάδος έχει γονατίσει. Τα χρέη συσσωρεύονται. Και δεν αφορούν μόνο τα λειτουργικά έξοδα. Λειτουργούν με δάνεια και διαρκείς ρυθμίσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ακόμη και τα ράφια τους τα γεμίζουν με το σταγονόμετρο. Οι παραγγελίες δίνονται καθημερινά για τα είδη που διαθέτουν, ανάλογα με την κίνηση και την κατανάλωση.

Ξεριζωμός

Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό, φαίνεται να έρχεται η χαριστική βολή με τη μετατόπιση 12 ενεργών από τους τέσσερις κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.

«Καταστραφήκαμε. Εχουμε πάρει δάνεια. Εχουμε πληρώσει χρήματα για τα σημεία που βρισκόμαστε. Στο τέλος δεν θα μπορούμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδα. Αν μας ξηλώσουν πού θα πάμε; Ακούγονται διάφορα. Οτι θα μας πάνε πάνω από την Αναλήψεως, στο Κάραγατς. Ηδη η εμπορικότητα στο συγκεκριμένο σημείο έχει χαθεί λόγο της λειτουργίας του λεωφορειόδρομου. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτοκίνητο. Μόνο μετά τις 10 το βράδυ. Πιστεύω ότι θέλουν να μας ξηλώσουν για να ανοίξουν μαγαζάκια», αναφέρει ο Δημήτρης Καράμπας περιπτερούχος στην οδό Ιάσονος, μεταξύ Ιωλκού και Αντωνοπούλου.

«Καταστροφή. Ειδικά τη σημερινή εποχή

«Καταστροφή. Ειδικά τη σημερινή εποχή. Ξέρουμε καλά πώς επιβιώνει όλος ο κόσμος όχι μόνο εμείς. Τα ποσοστά μας έχουν συρρικνωθεί. Με το ζόρι επιβιώνουμε. Πάμε από ρύθμιση σε ρύθμιση. Και ξαφνικά έρχεται η δημοτική αρχή να ξηλώσει τα περίπτερα από το κέντρο του Βόλου, από σημεία με συγκεκριμένη εμπορικότητα. Πού να μας πάει; Δεν υπάρχει σχέδιο πού θα πάμε. Πιστεύω έστω και την τελευταία στιγμή να πρυτανεύσει η λογική. Ο Νόμος λέει ότι η μεταφορά αν γίνει, εφόσον τη δεχθούμε, πρέπει να γίνει σε σημείο κοντινό με το υπάρχον, το οποίο να έχει την ίδια κινητικότητα και την ίδια εμπορικότητα. Εγώ έχω εδώ από το Μάρτιο του 1986», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου – Αντιπρόεδρος της Ενωσης και περιπτερούχος στην οδό Ιάσονος, μπροστά από το υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν μεταφερθούν τα περίπτερα δεν θα χάσουν μόνο οι περιπτερούχοι τις δουλειές τους αλλά και οι κάτοχοι των αδειών το ενοίκιο που εισπράττουν και που σε αρκετές περιπτώσεις ζουν από αυτό.

«Το Δήμαρχο τον εκλέξαμε. Αντί να μας στηρίξει θέλει να μας πετάξει έξω.

Εχω οικογένεια, σύζυγο καρκινοπαθή, δύο άνεργα παιδιά. Εχω πολλά οικονομικά προβλήματα, χρέη στην εφορία, είμαστε σε άθλια κατάσταση. Παρακαλούμε το δήμαρχο να βρει μία λύση να μας αφήσει εδώ που είμαστε. Κι αν νομίζει ότι δεν είναι σωστά τα μέτρα να κάνει καινούρια μικρά κουβούκλια. Οχι να μας πάει αλλού.

Οχι να θελήσει να μας αφανίσει», η κραυγή αγωνίας της κ. Ελισάβετ Τσιγκλιφή που διατηρεί περίπτερο επί της οδού Δημητριάδος.

«Ο χώρος στον οποίο επένδυσα χρήματα διαλύεται. Μένω ξαφνικά στον δρόμο. Είναι λάθος όλος ο σχεδιασμός. Από το συγκεκριμένο σημείο που έχει στοχοποιηθεί περνάει και καρότσι αναπηρικό και καρότσι με δίδυμα. Πώς ξαφνικά θέλουν 1,5 μέτρο; Θα μπορούσαν να ανοίξουν το πεζοδρόμιο της Ιωλκού και να μην παρκάρουν αλλά τίποτα», λέει από την πλευρά της η κ. Αθηνά Πασχάλη, που διατηρεί περίπτερο επί της οδού Ιωλκού πάνω από την Ερμού.

«Χάνω τη δουλειά μου

«Χάνω τη δουλειά μου. Και δεν είμαι μόνο εγώ. Είμαστε 12. Δεν γίνεται να ενοχλούν μόνο τα περίπτερα στο κέντρο του Βόλου. Κανονικά ενοχλούν όλα τα περίπτερα», ανέφερε ο Παντελής Ζήγρας που διατηρεί περίπτερο στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη και Ερμού.

Ξεσηκωμός μέσω Facebook

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας, μιλά σε αυστηρή γλώσσα:

«Δεν γεννήθηκε ακόμη ο άνθρωπος που θα πετάξει στο δρόμο και την ανεργία τους επαγγελματίες συναδέλφους μας. Είναι εγκληματική η απόφαση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου να ξηλώσει με το έτσι θέλω 12 ενεργά περίπτερα στο κέντρο του Βόλου, χωρίς καμία διαπραγμάτευση τη στιγμή που μέσα από το τοπικό συμβούλιο και την Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας και Ποιότητας Ζωής εκφράστηκε η άποψη από όλους ότι πρέπει να δούμε και την πλευρά των περιπτερούχων και να γίνει διαβούλευση ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τη χωροθέτηση των ενεργών περιπτέρων που πραγματικά εμποδίζουν την κινητικότητα των πεζών και ΑμεΑ και ήμασταν σύμφωνοι. Δεν ακούστηκε ούτε συγκινήθηκε κανένας με την πλευρά μας και αποφασίσανε τον αποκεφαλισμό μας κατά πλειοψηφία με την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.

Για αυτή την απόφαση είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι στην ταφόπλακα που θέλουν να μας βάλουν. Πίσω από ένα περίπτερο υπάρχει ένας εκμισθωτής κι ένας μισθωτής με συμβόλαια. Εχουμε έννομο συμφέρον. Υπάρχει μια υπεραξία για κάθε περίπτερο.

Υπάρχουν έξι αντιπροσωπείες καπνικών με μεγάλο μερίδιο αγοράς τροφοδοσίας και πωλήσεων που έχουν έννομο συμφέρον αν ξηλωθούν τα περίπτερα. Τέσσερις μεγάλες εταιρείες παγωτών με μεγάλο μερίδιο αγοράς τροφοδοσίας και πωλήσεων που έχουν έννομο συμφέρον. Αν ξηλωθούν τα περίπτερα θίγονται όλοι γιατί θα χάσουν εκατομμύρια κέρδη κι όλοι αυτοί είναι με εμάς. Θα εναντιωθούν κατά του Δήμου. Θα κινηθούμε όλοι νομικά για διαφυγόντα κέρδη και θα πάρουμε ασφαλιστικά μέτρα. Δεν θα χάσουμε τις δουλειές μας επειδή ο Δήμος Βόλου αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς».

Συνελεύσεις και προσφυγές

Αύριο, Δευτέρα, στις 3μ.μ., συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας στην αίθουσα «Κώστας Κόγιας» στην ΟΕΒΕΜ (Παύλου Μελά, 1ος όροφος). Στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης, το θέμα της απομάκρυνσης και χωροθέτησης των περιπτέρων.

Αλλά και η Ενωση Αναπήρων Πολέμου Μαγνησίας έχει κλείσει ραντεβού με το Δήμαρχο Βόλου την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουνίου, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης, Βασίλη Τόπα, ο κλάδος θα κινηθεί δικαστικά κατά της απόφασης του δήμου Βόλου, με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση θα προσφύγουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Συγκροτούν δε κοινό μέτωπο: με τους ιδιοκτήτες των αδειών αλλά και το σύνολο των προμηθευτών τους καθώς τυχόν νέα λουκέτα σε περίπτερα θα επηρεάσουν όλη την αλυσίδα. «Μόνο νεκροί θα φύγουμε από τα περίπτερά μας», ανέφερε ο κ. Τόπας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου