ΤΟΠΙΚΑ

Δεν είναι «τοξικά απόβλητα» οι μετανάστες

δεν-είναι-τοξικά-απόβλητα-οι-μετανά-851206

Κατακεραυνώνει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τις χώρες και τους καπετάνιους των πλοίων που δεν προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα. «Τους γυρίζουν την πλάτη σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα» δηλώνει η Ναβί Πιλάι, καταγγέλλοντας κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
«Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές γυρίζουν την πλάτη σε αυτούς τους μετανάστες και τους αφήνουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ή το θάνατο σαν να επρόκειτο για πλοία με τοξικά απόβλητα» κατήγγειλε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει από τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Η Πιλάι εξέφρασε τη λύπη της για τα βάσανα που περνούν οι μετανάστες που επιζητούν να αποβιβαστούν στις ακτές της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας και κάλεσε τις χώρες αυτές να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επικριθεί σφόδρα από τα Ηνωμένα Έθνη για τις απευθείας απελάσεις παράνομων μεταναστών από τα πλοία του λιμενικού πριν φθάσουν στις ακτές της χώρες.

Στην ομιλία της ενώπιον των 47 μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ναβί Πιλάι καταδίκασε επίσης τη βία στην Κίνα.
Κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σκεφτεί τις διακρίσεις και τη μη προστασία των μειονοτήτων, που αποτέλεσαν σύμφωνα με την ίδια τις «υποκείμενες αιτίες» των ταραχών που σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2008 στο Θιβέτ και τον περασμένο Ιούλιο στην Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπου ζουν οι Ουιγούροι, τουρκόφωνη μουσουλμανική εθνότητα.

Στην ομιλία η Ύπατη Αρμοστής κατέκρινε επίσης τη μεταχείριση των Ρομά στην Ευρώπη.
Καταδίκασε «τις διακρίσεις και την εξευτελιστική μεταχείρισή» τους στην Ιταλία, την περιορισμένη πρόσβαση που έχουν πολλοί Ρομά στο σύστημα υγείας στη Βουλγαρία, καθώς δεν έχουν ταυτότητες ή ασφάλιση.

Παιδιά από τη
Βόρειο Αφρική
έφθασαν
κωπηλατώντας
στην Ισπανία

Εξι παιδιά από τη Βόρεια Αφρική έφθασαν με φουσκωτό σκάφος στις ακτές της Ισπανίας αφού κωπηλατούσαν επί ώρες εν μέσω δυνατών ανέμων.
Το σκάφος τους εντόπισαν την Τρίτη οι ισπανικές αρχές και όπως ανακοίνωσαν τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, τα πέντε από τα παιδιά είναι ηλικίας 10 και 11 ετών, ενώ το έκτο γύρω στα 16.

Τα παιδιά ταξίδευαν με φουσκωτό σκάφος μήκους τριών μέτρων και κωπηλατούσαν επί αρκετές ώρες σε περιοχή που έπνεαν δυνατοί άνεμοι.
Μεταξύ των παράνομων μεταναστών που φθάνουν από την Αφρική συχνά συγκαταλέγονται παιδιά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αυτό ήταν το πρώτο σκάφος που μετέφερε μόνο ανηλίκους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου