ΤΟΠΙΚΑ

Με έναντι πληρώνουν τη ΔΕΗ ~ Ένταξη στη ρύθμιση ζητούν οι επαγγελματίες

με-έναντι-πληρώνουν-τη-δεη-ένταξη-στη-472125

«Ζούμε με την αγωνία ότι θα μας κόψουν το ρεύμα», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Με… δόσεις η πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ από τους εμπόρους. Η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι έμποροι σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, έχει σαν αποτέλεσμα το σύνολο του εμπορικού κόσμου να αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμη και στην πληρωμή του ρεύματος.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία στους εμπόρους για την πληρωμή των λογαριασμών. Ζούμε με το φόβο ότι τον άλλο μήνα θα έρθουν συνεργεία της ΔΕΗ και θα κόψουν ρεύμα κάνοντάς μας ρεζίλι στο κέντρο», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κώστας Τσέλιος.

Κι όμως κάποτε ήταν αδιανόητο οι έμποροι να πληρώνουν τη ΔΕΗ με έναντι. «Το 2010 κανένας δεν θα περίμενε ότι η κατάσταση που θα διαμορφωνόταν θα ήταν τόσο ασφυκτική ώστε να μη βγαίνει καν η ηλεκτροδότηση και ο εμπορικός κόσμος να έχει ανάγκη να μπει σε καθεστώς ρύθμισης για ένα πάγιο έξοδο, όπως είναι το ρεύμα», είπε ο ίδιος.

Το εν λόγω γεγονός αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έλλειψη ρευστότητας, που υπάρχει στην αγορά. «Οταν ένα μαγαζί φτάνει να πληρώνει σε δόσεις το λογαριασμό της ΔΕΗ σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά. Δυστυχώς, όμως, τα τιμολόγια της ΔΕΗ για επαγγελματική στέγη συνεχίζουν να είναι αυξημένα και κάτι πρέπει να γίνει, ώστε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας να διάκειται πιο φιλικά απέναντι στους επαγγελματίες», συμπλήρωσε.

Προ αυτήν την κατεύθυνση οι έμποροι ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την αποπληρωμή του ρεύματος που προβλέπεται για τους καταναλωτές.

«Προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες σε μία περίοδο που η αγορά νεκρώνει είναι απαραίτητο η ΔΕΗ να μειώσει το κόστος των τιμολογίων και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι δόσεις του διακανονισμού για την πληρωμή του ρεύματος πάνω από 7-8 που είναι σήμερα», είπε ο κ Τσέλιος.

Για το θέμα ήδη παρενέβη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και ζητάει με επιστολή προς τη ΔΕΗ και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών προς τη ΔΕΗ για την επαγγελματική στέγη.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επικαλούμενη δημοσιεύματα για την εκ μέρους της ΔΕΗ παροχή δυνατότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και με αισθητά μειωμένη προκαταβολή, ζήτησε από τη Διοίκηση της ΔΕΗ το σχεδιασμό ειδικού προγράμματος διακανονισμού και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί υπό επεξεργασία πρόγραμμα διακανονισμών που θα ξεπερνά τις σχεδιαζόμενες 40 δόσεις, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τις 100, κατ’ αναλογία των διατάξεων του νόμου 4321/2015.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου